Ухвала
від 12.04.2023 по справі 644/1635/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя ОСОБА_1 .

Справа № 644/1635/23

Провадження № 1-кс/644/384/23

12.04.2023

УХВАЛА

Іменем України

12 квітня 2023 року Орджонікідзевський районний суд м.Харкова у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Харківського районного управління поліції №2 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , внесеного в рамках досудового розслідування до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021222020000121 від 30.07.2021 року, погоджене з прокурором Немишлянської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів,-

УСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Харкова надійшло відповідне клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, а саме про надання старшому слідчому СВ ВП №1 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 , заступнику начальника СВ ВП №1 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні та розпорядженні КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (колишня назва КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: проектно-кошторисну документацію в повному обсязі за розробленим та затвердженим проектом відповідно до вимог ДБН щодо об`єкту капітального ремонту приміщень закладу на КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 ; проект організації будівництва, проект виробництва робіт по вказаному вище об`єкту; комплект робочих креслень, специфікацій обладнання та матеріалів з написами щодо відповідності виконаних в натурі робіт цим кресленням, специфікаціям або внесеним в них змінам за погодженням з проектною організацією та замовникам по вказаному вище об`єкту; виконавчу документацію в повному обсязі (загальні журнали робіт, журнали авторського нагляду, акти на приховані роботи, спеціальні журнали робіт окремих видів робіт, акти проміжного прийняття відповідальних конструкцій, звіт про витрату матеріалів) по вказаному вище об`єкту; розрахунок заробітної плати, яка діяла на момент складання актів на виконані роботи; підтверджуючі документ про фактичне застосування будівельних машин та механізмів; технічний паспорт на будівлю за вказаною вище адресою; чеки та накладні на застосовані матеріали, вироби та конструкції.

Також просили зобов`язати посадових осіб КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (колишняназва КЗ« ІНФОРМАЦІЯ_2 »), (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), надати тимчасовий доступ до оригіналів зазначених документів, одночасно виготовити та надати належним чином завірені копії вищевказаних документів, прошитих та пронумерованих та розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, в зв`язку з тим, що вказані в клопотанні документи можуть прямо свідчити про причетність посадових осіб володільця таких документів, до вчинення вказаного злочину.

В обгрунтування клопотання зазначили, що в провадженні СВ ВП №1 ХРУП №2 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42021222020000121 від 30.07.2021 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, відомості до ЄРДР по якому внесено на підставі матеріалів правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час моніторингу електронної системи « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо стану додержання законодавства щодо цільового використання бюджетних коштів при здійсненні державних закупівель товарів, робіт та послуг для закладів освіти, розташованих на території Індустріального та Немишлянського районів м. Харкова встановлено, що 29.05.2019 між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (наразі Комунальний заклад « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») та Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (далі НВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») укладено договір щодо капітального ремонту приміщень закладу на КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 на суму 4899990 грн. При цьому, вартість проведених робіт в закладі освіти є завищеною.

В рамках провадження призначено судову будівельно-технічну експертизу, до органу досудового розслідування надійшло клопотання експерта про надання додаткових матеріалів та забезпечення обстеження, необхідних для висновку експертизи. До НВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 »згідно дост.93КПК України надавалась вимога про отримання належним чином завірених копій документів, але отримано лист-відмову, з посиланням на те, що дані копії документів будуть надані лише за відповідною ухвалою суду.

З метою забезпечення повного, всебічного, неупередженого досудового розслідування, встановлення всіх важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно вилучити документи (здійснити їх виїмку) для призначення в подальшому відповідних судових експертиз, зокрема будівельно-технічних, будівельно-оціночних та інших експертиз з урахуванням встановлених відомостей у кримінальному провадженні.

Слідчи подано заяву, в якій доводи клопотання підтримав та просив його задовольнити. Представника КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було повідомлено про розгляд клопотання шляхом надіслання електронного листа, до суду будь-яких пояснень, заперечень з приводу розгляду даного клопотання не надходило, представник закладу завчано ознайомилась із матеріалами клопотання.

Дослідивши матеріали за клопотанням, матеріали провадження, встановлено наступне.

Як вбачається з витягу з ЄРДР відомості внесені до реєстру № 42021222020000121 від 30.07.2021 року за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, відомості до ЄРДР по якому внесено на підставі самостійного виявлення прокурором кримінального правопорушення з коротким викладом обставин: 29.05.2019 між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (наразі Комунальний заклад « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») та Науково-виробниче підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (далі НВП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») укладено договір щодо капітального ремонту приміщень закладу. При цьому, вартість проведених робіт в закладі освіти є завищеною. Слідчі ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , прокурори ОСОБА_4 , ОСОБА_8 .

Слідчим надано постанову про призначення судової будівельно-технічної експертизи від 17.01.2023 року, з клопотанням Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № 2291 від 01.02.2023 року про надання додаткових матеріалів та забезпечення обстеження, що є необхідним для висновку експертизи, в тмоу числі наведено відповідний перелік.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З урахуванням досліджених матеріалів, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню, оскільки інформація про доступ до якої просить слідчий мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні,необхідно отримативідповідний тимчасовийдоступ до оригіналіввідповідних документів,які вподальшому будутьвикористані експертомв ходіпроведення будівельно-технічноїекспертизи,а тому підлягає наданню тимчасовий доступ до оригіналів відповідних документів та інформації, з можливістю отримати їх копії. Щодо зобов`язання посадових осіб комнуального закладу виготовити та надати копії документів, прошиті та завірених у відповідності до вимог чинного законодавства, слідчий суддя зазначає, що оскільки ч. 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку), п.6 ч.1 ст. 164 КПК України може бути надано розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом, а відповідно до вимог ч. 4 ст. 165 КПК України, визначено, що на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, клопотання в цій частині задоовленню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-164, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Харківського районного управління поліції №2 ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , внесеного в рамках досудового розслідування до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021222020000121 від 30.07.2021 року, погоджене з прокурором Немишлянської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ ВП №1 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 та заступнику начальника СВ ВП №1 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до речей та документів, що знаходяться у володінні та розпорядженні КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (колишня назва КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , та можливості отримання (вилучення)інформації зазначеноїу клопотанніна паперовомуабо цифровомуносіях а саме:

-проектно-кошторисну документацію в повному обсязі за розробленим та затвердженим проектом відповідно до вимог ДБН щодо об`єкту капітального ремонту приміщень закладу на КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 ;

-проект організації будівництва, проект виробництва робіт по вказаному вище об`єкту;

-комплект робочих креслень, специфікацій обладнання та матеріалів з написами щодо відповідності виконаних в натурі робіт цим кресленням, специфікаціям або внесеним в них змінам за погодженням з проектною організацією та замовникам по вказаному вище об`єкту;

-виконавчу документацію в повному обсязі (загальні журнали робіт, журнали авторського нагляду, акти на приховані роботи, спеціальні журнали робіт окремих видів робіт, акти проміжного прийняття відповідальних конструкцій, звіт про витрату матеріалів) по вказаному вище об`єкту;

-розрахунок заробітної плати, яка діяла на момент складання актів на виконані роботи;

-підтверджуючі документ про фактичне застосування будівельних машин та механізмів;

-технічний паспорт на будівлю за вказаною вище адресою;

-чеки та накладні на застосовані матеріали, вироби та конструкції.

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

Встановити строк дії ухвали до 13.05.2023 року.

Роз`яснити представникам КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (колишня назва КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110198056
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —644/1635/23

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бугера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні