Рішення
від 29.03.2023 по справі 911/4/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" березня 2023 р. м. Київ Справа № 911/4/23

Господарський суд Київської області в складі

головуючого судді Христенко О.О.

за участю секретаря Гарбуз Л.В.

розглянувши справу № 911/4/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Веспа Груп», м. Вишневе Київської області

до Фізичної особи-підприємця Дідковського Назарія Олександровича,

АДРЕСА_1

про стягнення 25 003,44 грн

Представники:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Веспа Груп» (далі-позивач) звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Дідковського Назарія Олександровича (далі-відповідач) про стягнення 25 003,44 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору суборенди № А/3/308-2 від 01.08.2021 в частині своєчасної сплати орендних та комунальних платежів, у зв`язку з чим у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 19 507,16 грн. З огляду на наявність заборгованості позивачем також були нараховані до стягнення з відповідача 5 496,44 грн. інфляційних нарахувань.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 09.01.2023 відкрито провадження у справі № 911/4/23, розгляд справи в порядку загального позовного провадження призначений у підготовчому засіданні на 01.02.2023.

Ухвалою господарського суду від 01.02.2023 підготовче засідання у справі № 911/4/23 було відкладено на 06.03.2023.

Ухвалою господарського суду від 06.03.2023 закрито підготовче провадження у справі № 911/4/2, справу призначено до розгляду по суті на 29.03.2023.

Представник позивача в судові засідання жодного разу не з`являвся, однак 09.02.2023 через канцелярію суду від позивача надійшло клопотання № 63-4 від 06.02.2023, в якому останній вказує на те, що ним викладені всі обставини виникнення спору та надані всі наявні документи, у зв`язку з чим позивач просить суд здійснювати розгляд справи за відсутності його повноважного представника.

Представник відповідача жодного разу в засідання суду не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов до суду не надіслав.

Судом перевірено та встановлено, що відповідач належним чином був повідомлений про розгляд даної справи судом за його участі. Вказаний факт підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення відповідачу поштового відправлення щодо ухвали суду від 09.01.2023.

У зв`язку з введенням указами Президента України воєнного стану на всій території України, можливістю незнаходження осіб за вказаними ними адресами, припиненням роботи АТ «Укрпошта» на тимчасово окупованих територіях України, відсутністю у суді фінансування на здійснення відправлення поштової кореспонденції, з метою належного повідомлення сторін, відповідно до приписів пунктів 6, 7 ст. 6 та ст. 169 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе повідомляти осіб про хід справи не через АТ «Укрпошта», а іншими засобами, які доступні в період воєнного стану (надсилання повідомлення на електрону пошту сторін, електронний кабінет, повідомлення на офіційному сайті суду); докази повідомлення долучати до матеріалів справи.

Так, у зв`язку з недостатніми бюджетними призначеннями на 2023 рік та відсутністю знаків поштової оплати, копії ухвал суду також були направлені відповідачу на електронну адресу (koint@i.ua), про що були складені відповідні довідки.

Суд відзначає, що зазначена електронна адреса є офіційною адресою відповідача та значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, витяг з якого зроблено судом.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

У даному випадку, судом також береться до уваги, що відповідно до ч. 1 ст. 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитися із вищевказаними ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у справі № 911/4/23 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Таким чином, матеріали справи свідчать, що всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд Київської області -

ВСТАНОВИВ:

01.08.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Веспа Груп» (позивач, орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем Дідковським Назарієм Олександровичем (відповідач, орендар) укладений Договір суборенди № А/3/308-2, відповідно до умов п. 1.1 якого орендодавець зобов`язується передати, а орендар зобов`язується прийняти у тимчасове платне користування частину нежилих приміщень загальною площею 34,40 кв м, що розташовані за адресою: м. Вишневе, вул. Київська, 4.

Орендар зобов`язується використовувати орендоване майно у власних непідприємницьких цілях (п. 1.2 договору).

Майно, що передається в суборенду знаходиться в управлінні Товариства з обмеженою відповідальністю «Аргус Девелопмент» на підставі Договору управління б/н від 05.12.2019 та в розпорядженні орендодавця на підставі Договору оренди з управителем майна № 63/10 від 15.07.2021 (п. 1.3 договору).

Балансова вартість майна, що передається в орендне користування з урахуванням індексації складає 154 800,00 грн (п. 1.4 договору).

Умовами п. 2.1 договору визначено, що передання орендарю майна за цим договором оформлюється актом приймання-передачі, що підписується сторонами або їх уповноваженими представниками та скріплюється печатками сторін.

Пунктами 2.3 договору визначено, що в день спливу строку дії або дострокового розірвання договору, орендар зобов`язаний за актом приймання-передачі повернути майно орендодавцю. Майно вважається повернутим орендодавцеві з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі (повернення) майна (п. 2.4 договору).

Відповідно до п. 3.1 договору за користування майном орендар сплачує орендодавцю орендну плату. Нарахування орендної плати розпочинається з дати передачі майна. Щомісячна орендна плата становить 5 676,00 грн, без ПДВ, з розрахунку 165,00 грн без ПДВ за 1 кв м/1 міс.

Орендна плата за поточний місяць орендного користування сплачується орендарем на підставі цього договору, у строк не пізніше 10 числа оплачуваного місяця. День оплати вважається день зарахування суми грошових коштів на поточний рахунок орендодавця. Надання на це рахунку не є обов`язковим (п. 3.2 договору).

Умовами п. 3.3 договору визначено, що вартість комунальних послуг з водопостачання, каналізації, вивезення твердих побутових відходів, сміття, податок на нерухомість, земельний податок та інші витрати, що виникають в процесі експлуатації приміщень (дератизація, освітлення місць загального користування, прибирання території та місць загального користування і т.д.) не входить до складу орендної плати. Орендар компенсує орендодавцеві такі витрати із розрахунку 15,00 грн без ПДВ за 1 кв м орендованих за цим договором площ.

Вартість спожитою електричної енергії орендар сплачує на підставі окремого рахунку виданого орендодавцем згідно із показниками лічильника. За спожиті комунальні послуги орендар сплачує не пізніше 5 календарного дня з дня отримання рахунку.

Вартість опалення об`єкта оренди орендар сплачує із розрахунку 30,00 грн за 1 кв м орендованих за цим договором площ за кожен місяць опалювального періоду.

Згідно з п. 3.5 договору платежі, визначені у п. 3.3 договору орендар сплачує за строк використання майна, включаючи день складання акту прийому-передачі (повернення) майна.

Умовами п. 11.1 договору визначено, що договір вважається укладеним та вступає в дію з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до 31.07.2022, а в частині виконання сторонами своїх зобов`язань за договором - до моменту їх повного виконання.

03.08.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Веспа Груп» та Фізичною особою-підприємцем Дідковським Назарієм Олександровичем підписаний Додаток № 2 до Договору № А/3/308-2 від 01.08.2021 «Акт приймання-передачі нежитлових/офісних приміщень», за яким орендодавцем передано, а орендарем прийнято в оренду частину нежилих/офісних приміщень загальною площею 34,40 кв м, у будівлі літера «А» на 3 поверсі, розташованій за адресою: м. Вишневе, вул. Київська, 4.

Так, за твердженням позивача, останнім на виконання умов договору, в період: серпень 2021-листопад 2021 було надано відповідачу в оренду частину нежилих/офісних приміщень загальною площею 34,40 кв м, у будівлі літера «А» на 3 поверсі, розташованій за адресою: м. Вишневе, вул. Київська, 4.

Проте, відповідач неналежним чином та не в повному обсязі виконував взяті на себе за умовами договору зобов`язання щодо сплати орендних та комунальних платежів, зокрема, позивач стверджує про те, що у серпні 2021 відповідачем була здійснена оплата орендного платежу, інших платежів як орендних так і комунальних за період: серпень 2021-листопад 2021 відповідачем здійснено не було, внаслідок чого, за розрахунком позивача, за відповідачем станом на час звернення із відповідним позовом обліковується заборгованість у розмірі 19 507,00 грн (17 028,00 грн - орендні платежі та 2 479,00 грн - комунальні платежі).

У позовній заяві позивач звертає увагу, що в грудні 2021 року відповідачем без попередження було звільнене орендоване приміщення.

Акт повернення орендованого майна з оренди в матеріалах справи відсутній.

У зв`язку з чим, позивач звертався до відповідача із листом № 63/10 від 25.01.2022, в якому просив здійснити оплату наявної за ним заборгованості та в додаток до листа надав рахунки на оплату та акти надання послуг, в 2 екземплярах.

Надіслання листа, разом із додатками на адресу відповідача підтверджується наявними в матеріалах справи копіями накладної № 0813401749900, фіскального чеку та опису вкладення у цінний лист від 31.01.2022.

Однак, лист позивача залишений відповідачем без відповіді та задоволення, а акти надання послуг не підписаними.

За твердженням позивача станом на день підготовки даної позовної заяви відповідач наявну за ним заборгованість з орендних та комунальних платежів не оплатив, що і стало підставою для звернення позивача із відповідним позовом до господарського суду за захистом свого порушеного права.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з такого.

Пунктом 1 ст. 11 Цивільного кодексу України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу.

Нормами ст. 11 Цивільного кодексу України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини, завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі, інші юридичні факти.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

За приписами ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ч. 1 ст. 760 Цивільного кодексу України, предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права (ч. 1 ст. 761 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Так, порядок сплати орендної плати та інших платежів за договором сторони визначили у розділі 3 договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Умовою виконання зобов`язання - є строк (термін) його виконання. Дотримання строку виконання є одним із критеріїв належного виконання зобов`язання, оскільки прострочення є одним із проявів порушення зобов`язання. Строк (термін) виконання зобов`язання за загальним правилом, узгоджується сторонами в договорі.

Отже, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України, враховуючи приписи розділу 3 договору відповідач повинен був сплачувати орендну плату та інші платежі, у строки визначені у договорі та на підставі договору, незалежно від підписання між позивачем та відповідачем актів або виставлення рахунків. При цьому, сторонами було погоджено, що надання рахунку не є обов`язковою умовою для оплати платежів.

Приписами статей 73, 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 76 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідач відзиву на позов, контррозрахунку суми боргу або доказів її оплати суду не надав.

Отже, факт порушення відповідачем зобов`язань судом встановлений та по суті відповідачем не спростований.

Оскільки заборгованість відповідача перед позивачем, в частині своєчасного внесення орендних та комунальних платежів, передбачених умовами Договору суборенди № А/3/308-2 від 01.08.2021, на час прийняття рішення не сплачена, а розмір заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, вимога позивача про стягнення з відповідача 19 507,00 грн (17 028,00 грн - орендні платежі та 2 479,00 грн - комунальні платежі) заборгованості визнається судом та підлягає задоволенню.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Так, у зв`язку із неналежним виконанням відповідачем зобов`язань щодо своєчасної оплати орендних платежів, позивач, на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України, просить суд стягнути з відповідача 5 496,44 грн інфляційних втрат, нарахованих за кожним актом окремо.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

На підставі вказаної норми права, здійснивши перевірку розрахунку інфляційних нарахувань суд встановив, що позивачем розрахунок здійснено арифметично вірно, відтак вимоги про стягнення інфляційних втрат в сумі 5 496,44 грн. визнаються судом та підлягають задоволенню.

Враховуючи наведене вище, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір відповідно до ст.ст. 123, 129 ГПК України, покладається судом на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 123, 129, 236-241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Дідковського Назарія Олександровича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Веспа Груп» (08132, Київська область, м. Вишневе, вул. Київська, 4, код ЄДРПОУ 43685921) 19 507 (дев`ятнадцять тисяч п`ятсот сім) грн 00 коп заборгованості, 5 496 (п`ять тисяч чотириста дев`яносто шість) грн 44 коп інфляційних нарахувань та 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн 00 коп судового збору.

Видати накази.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст підписано - 13.04.2023.

Суддя О.О. Христенко

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110204305
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 003,44 грн

Судовий реєстр по справі —911/4/23

Рішення від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні