Ухвала
від 13.04.2023 по справі 711/2230/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/2230/23

Номер провадження 1-кс/711/672/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2023 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022250310000986 від 31.05.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженим прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022250310000986 від 31.05.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшло звернення від директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , з приводу того, що в період часу з липня по вересень 2022 року, фізичні особи підприємці ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які являлися його бізнес-партнерами, діючи умисно, та за попередньою змовою, привласнили майно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », чим завдали матеріальних збитків у великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » має фінансово-господарські відносини із ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 , з якими було укладено договори №б/н від 30.08.2021 та від 14.03.2022, №01/07-22 від 04.07.2022, на виконання лісозаготівельних робіт. Після укладених ОСОБА_5 , як директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », договорів купівлі-продажу часток Статутного фонду в даному підприємстві, із 100% якої було продано 50% ОСОБА_9 , 15% частки ОСОБА_10 .

У подальшому ОСОБА_8 , з яким ОСОБА_5 мав досить тривалий час господарські взаємовідносини, запропонував йому працювати із ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 , оскільки знав, що його підприємство має в оренді 27 земельних ділянок, про що було укладено договори оренди землі, які розташовані в адміністративних межах Пулинської ОТГ та Луганської ОТГ Коростенівський та Житомирський райони Житомирської області. Загальна площа земельних ділянок близько 800 га. Цільове призначення вказаних земельних ділянок, це сільськогосподарське виробництва.

На вказаних земельних ділянках, знаходиться самосів зелених лісових насаджень (самосів). Послуги між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 полягали в наступному: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » орендує вищевказані земельні ділянки в ОТГ, на яких є лісові насадження різних порід дерев (осика, береза, вільха та сосна). Підприємство мало намір займатися сільським господарством, тому потрібно було здійснити очищення вказаних земельних ділянок від зелених насаджень, щоб у подальшому здійснювати посів зернових культур, реалізовувати та отримувати дохід.

Дані земельні ділянки перебувають у комунальній власності. Тому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою розчищення зелених насаджень на вказаних земельних ділянках, звернулося із заявами на адреси вищевказаних ОТГ, з метою надання дозволів на вирубки самосійних дерев та чагарників на орендованих землях. Товариство отримало рішення сесій сільських рад та заключили додаткові договори до договорів оренди землі, якими було передбачено - передання видаленої деревини в оплату очистки цих земельних ділянок в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Отримавши дані рішення вказаних ОТГ, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », було укладено договори №б/н від 30.08.2021 та 14.03.2021 із ФОП ОСОБА_7 , №01/07-22 від 04.07.2022 із ФОП ОСОБА_6 , на виконання лісозаготівельних робіт за наполегливості ОСОБА_8 .

Предметом даних договорів було наступне: виконавець ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_6 , зобов`язуються на земельних ділянках Замовника (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), та за його завданням здійснити комплекс лісозаготівельних робіт та лісомеліоративних заходів з метою звільнення цих земельних ділянок від самосійної деревини чагарників, а Замовник зобов`язується прийняти та оплати їх. Загальна вартість договору становить 5 млн. грн. На вказаних земельних ділянках, відбувалася вирубка, чищення, складське зберігання та в подальшому на орендованій техніці ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_6 , здійснювалось вивезення видаленої, чищеної деревини, для реалізації та збуту.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі директора ОСОБА_11 було укладено договорів купівлі-продажу деревини №02/08-22 від 17.08.2022 із ФОП ОСОБА_12 , яке жодних дозвільних документів на розліснення не має.

Окрім цього, на даний час органом досудового розслідування не встановлено документів, які підтверджують походження деревини, яку у подальшому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізовувало ФОП ОСОБА_12 , оскільки після укладення даного договору купівлі-продажу, ОСОБА_11 та ОСОБА_8 , умисно використали дозвільні документи на розрізнювальні роботи на інше ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », директором якого являєтеся ОСОБА_5 , чого права роботи не мали. Та у подальшому, зловживаючи довірою ОСОБА_12 надали останньому рахунки-фактури на ім`я ФОП ОСОБА_6 , де було вказано розрахунковий рахунок іншого підприємця.

Також встановлено, що 16.09.2022 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » уклало договір із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », на виконання лісозаготівельних робіт по очистці земельних ділянок від самосійних дерев та чагарників. Відповідно до розділу 3 п. 3, умовами вказаного Договору було наступне: по завершенню кожного місяця Замовником складаються акти надання послуг, що підписуються уповноваженими особами сторін та фіксують обсяги виконаних робіт та їх якість, які вимірюються в кількості очищених гектарів.

Зокрема, проведеними допитами свідків, було встановлено, що жодних актів наданих послуг між сторонами, які фіксують обсяги виконаних робіт, якість, кількість очищених гектарів, підписано не було.

На даний час не встановлено повного кола контрагентів, з яким працювало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та яким реалізовувало деревину, при цьому не маючи жодних дозвільних документів на землю та на розліснювальні роботи.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Ініціатор клопотання зазначає, що з метою повного, швидкого та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення, перевірки показань свідків, та осіб, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, а також осіб, яким відомі обставини досліджуваного злочину, вилучення документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні та проведення (після їх вилучення в оригіналах) ревізій, податкових перевірок, судових експертиз, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до завірених копій оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В зв`язку з вище викладеним, з метою повноти та об`єктивності проведення досудового розслідування, враховуючи, що в матеріалах справи вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, а саме: договори купівлі-продажу лісопродукції, паливної сировини (деревина дров`яна, непромислового використання), необробленої деревини, які укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ФОП « ОСОБА_12 » (РНОКПП № НОМЕР_2 ), та іншими контрагентами при їх укладанні, договір на виконання лісозаготівельних робіт по очистці земельних ділянок від самосійних дерев та чагарників, який укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), технічне завдання на виконання розліснювальних робіт, відповідно до вказаних договорів, викопіювання, план-схеми кадастрових номерів земельних ділянок, на яких фактично здійснювалися роботи із розліснення, документи, що підтверджують походження деревини, яку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізовувало ФОП « ОСОБА_12 » та іншим контрагентам, товарно-транспортні накладні, що підтверджують відвантаження чи перевезення деревини (лісоматеріалів) вказаним контрагентам, специфікацій на Товар до договорів купівлі-продажу між вказаними контрагентами, рахунки-фактура на оплату Товару-деревини, платіжні доручення про оплату за Товар, видаткові накладні на отримання Товару вказаними контрагентами та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », договори, які були укладені із перевізником Товару деревини, акти прийому-передачі виконаних робіт, акти звірки взаєморозрахунків, які укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ФОП « ОСОБА_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за період часу з 2022 року по теперішній час, документи, що підтверджують працевлаштування осіб, які виконували розліснювальні роботи на земельних ділянках, документи, що підтверджують оренду, чи залучення спеціальної, вантажної техніки для виконання розліснювальних робіт на земельних ділянках, додатків №5 «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів (Д5)» до декларацій з податку на додану вартість, складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період з 01.03.2022 по 04.04.2023, оборотно-сальдових відомостей по субрахунку 281 «Товари на складі», складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у яких відображені операції по реалізації ФОП « ОСОБА_12 » та іншими контрагентами деревини, за договорами купівлі-продажу (у розрізі місяців та найменувань товару), за період з 01.03.2022 по 04.04.2023, карток по субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» (контрагент: ФОП « ОСОБА_12 » та інші контрагенти, за період з 01.03.2022 по 04.04.2023 (у розрізі місяців та проведених господарських операцій (реалізації товару, надходження коштів тощо) за договорами поставки, документи що підтверджують реалізацію вказаної деревини іншим підприємствам та інші документи, які мають відношення до укладених договорів купівлі-продажу, за період часу з 01.03.2022 по 04.04.2023, наказ на призначення на посаду директора ОСОБА_11 , Статут ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в редакції на 2022-2023 роки, протокол засновників Зборів Товариства станом на 2021-2023 роки, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у провадженні і впливають на повноту та об`єктивність досудового розслідування, а також те, що вказана інформація необхідна для проведення судових експертиз, тому слідчий, за погодженням із прокурором, звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

В судове засідання слідчий не з`явився. Надав суду заяву про розгляд клопотання без його участі та без фіксації судового процесу технічними засобами, підтримав клопотання та просив суд його задовольнити.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в судове засідання не викликався, відповідно до положень ч. 2 ст. 163 КПК України.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався без фіксації процесу технічними засобами.

Вивчивши клопотання та надані слідчим матеріали з кримінального провадження №12022250310000986 від 31.05.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч.4 ст. 191 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання слідчого.

Відповідно доч.1ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 4, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать зокрема: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно п. п. 1.2. ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 132 КПК України, - застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №12022250310000986 від 31.05.2022 СУ ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч.4 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування здійснюється за зверненням директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , з приводу того, що в період часу з липня по вересень 2022 року, фізичні особи-підприємці ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які являлися його бізнес-партнерами, діючи умисно, та за попередньою змовою, привласнили майно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », чим завдали матеріальних збитків у великих розмірах.

За версією органу досудового розслідування до вчинення вказаних кримінальних правопорушень можуть бути причетні фізичні особи-підприємці ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

В ході слідства було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладало договори з контрагентами, повне коло яких на даний час слідством не встановлено, та реалізовувало останнім деревину, при цьому за даними слідства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не має жодних дозвільних документів на землю та на розліснювальні роботи.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_7 (РНОКПП № НОМЕР_4 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий суддя погоджується з тим, що з метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення обставин кримінального правопорушення, перевірки показань свідків, та осіб, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, а також осіб, яким відомі обставини досліджуваного злочину, вилучення копій документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні та проведення (після їх вилучення) ревізій, податкових перевірок, судових експертиз, слідчому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів.

Слідчим доведено, що:

- вказані документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також використовуватися для проведення інших слідчих та процесуальних дій, в тому числі судових експертиз;

- іншими способами, окрім тимчасового доступу до документів неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, 162-164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_13 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 ), зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до:

-договорів купівлі-продажу лісопродукції, паливної сировини (деревина дров`яна, непромислового використання), необробленої деревини, які укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ФОП « ОСОБА_12 » (РНОКПП № НОМЕР_2 ) та іншими контрагентами при їх укладанні;

-договору на виконання лісозаготівельних робіт по очистці земельних ділянок від самосійних дерев та чагарників, який укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

-технічних завдань на виконання розліснювальних робіт, відповідно до вказаних договорів;

-викопіювання, план-схеми кадастрових номерів земельних ділянок, на яких фактично здійснювалися роботи із розліснення;

-документів, що підтверджують походження деревини, яку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізовувало ФОП « ОСОБА_12 » та іншим контрагентам;

-товарно-транспортних накладних, що підтверджують відвантаження чи перевезення деревини (лісоматеріалів) вказаним контрагентам;

-специфікацій на Товар до договорів купівлі-продажу між вказаними контрагентами;

-рахунків-фактур на оплату Товару-деревини, платіжних доручень про оплату за Товар;

-видаткових накладних на отримання Товару вказаними контрагентами та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

-договорів, які були укладені із перевізником Товару деревини;

-актів прийому-передачі виконаних робіт, актів звірки взаєморозрахунків, які укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ФОП « ОСОБА_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за період часу з 2022 року по теперішній час;

-документів, що підтверджують працевлаштування осіб, які виконували розліснювальні роботи на земельних ділянках;

-документів, що підтверджують оренду, чи залучення спеціальної, вантажної техніки для виконання розліснювальних робіт на земельних ділянках;

-додатків №5 «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів (Д5)» до декларацій з податку на додану вартість, складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період з 01.03.2022 по 04.04.2023;

-оборотно-сальдових відомостей по субрахунку 281 «Товари на складі», складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у яких відображені операції по реалізації ФОП « ОСОБА_12 » та іншими контрагентами деревини, за договорами купівлі-продажу (у розрізі місяців та найменувань товару), за період з 01.03.2022 по 04.04.2023;

-карток по субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» (контрагент: ФОП « ОСОБА_12 » та інші контрагенти, за період з 01.03.2022 по 04.04.2023 (у розрізі місяців та проведених господарських операцій (реалізації товару, надходження коштів тощо) за договорами поставки;

-документів що підтверджують реалізацію вказаної деревини іншим підприємствам та інші документи, які мають відношення до укладених договорів купівлі-продажу, за період часу з 01.03.2022 по 04.04.2023;

-наказів на призначення на посаду директора ОСОБА_11 , Статут ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в редакції на 2022-2023 роки, протокол засновників Зборів Товариства станом на 2021-2023 роки,

з можливістю ознайомлення та подальшого вилучення належним чином засвідчених копій вказаних документів.

Строк дії цієї ухвали два місяці з дня її постановлення.

Роз`яснити уповноваженій особі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що відповідно до вимог ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали суду, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на отримання вказаної інформації, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110219414
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —711/2230/23

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні