Ухвала
від 14.04.2023 по справі 1-23/11
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 1/243/4/2023

Номер справи 1-23/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«14» квітня 2023 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:

- секретаря судового засідання - ОСОБА_2

- прокурора - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні, у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, продовженням строку дії воєнного стану в Україні, відповідно до Рішення зборів суддів Слов`янського міськрайонного суду Донецької області № 6 від 05 травня 2022 року поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів на підставі Наказу № 29-к «Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області» від 10 травня 2022 року, Клопотання прокурора Слов`янської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінальної справи за № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року, яке надійшло з Краснолиманської транспортної прокуратури Донецької області 30 серпня 2007 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Макіївки Донецької області, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

02 серпня 2007 року, приблизно о 10 годині 20 хвилин, на перегоні станцій Дніпропетровськ -Чаплино Державного підприємства «Придніпровська залізниця» у другому вагоні з голови електропотягу сполученням «Дніпропетровськ -Чаплино» на сидінні виявив газетний згорток з наркотичним засобом. Маючи умисел на незаконне придбання і зберігання наркотичного засобу без мети збуту, ОСОБА_5 підібрав його та поклав до своєї господарської сумки, тим самим незаконно придбав і зберігав наркотичний засіб без мети збуту.

ОСОБА_5 на вищевказаному електропотязі доїхав до станції Чаплино, 02 серпня 2007 року приблизно о 16 годині 35 хвилин, він з наркотичним засобом сів в електропотяг №6126 сполученням «Чаплино -Ясинувата», на якому доїхав до станції Ясинувата Державного підприємства «Донецька залізниця», тим самим незаконно зберігав і перевозив наркотичний засіб без мети збуту.

08 серпня 2007 року о 13 годині 24 хвилини з платформи станції Ясинувата ОСОБА_5 з наркотичним засобом сів в електропотяг сполученням «Доля- Слов`янськ», на якому доїхав до станції Слов`янськ Державного підприємства «Донецька залізниця», розташовану в м. Слов`янську Донецької області, тим самим незаконно зберігав і перевозив наркотичний засіб без мети збуту.

09 серпня 2007 року, приблизно о 16 годині 40 хвилин, на привокзальній площі станції Слов`янськ Державного підприємства «Донецька залізниця» співробітниками міліції затримано ОСОБА_5 , у якого при проведенні огляду речей, в господарській сумці серед речей виявлено та вилучено газетний згорток з особливо небезпечним наркотичним засобом -канабісом висушеним, масою 13,8 гр.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 ч.1 КК України - незаконне придбання, зберігання та перевезення наркотичних засобів без мети збуту.

31 березня 2023 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшло Клопотання прокурора Слов`янської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінальної справи за № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності в якому вказано наступне.

27 серпня 2007 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області спрямовано кримінальну справу № 03-4561 з Обвинувальним висновком відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за ст. 309 частина 1 КК України.

На підставі Ухвали Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 05 вересня 2007 року ОСОБА_5 оголошено у розшук.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України, яке відповідно до ч.2 ст. 12 КК України відноситься до кримінального проступку.

З матеріалів кримінальної справи встановлено, що з дня вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення ( 09 серпня 2007 рік), передбаченого ст. 309 частина 1 КК України, минуло більше п`ятнадцяти років.

Відповідно до довідки про судимість ОСОБА_5 у період часу з 2007 року по теперішній час до кримінальної відповідальності за вчинення інших злочинів не притягувався.

Просить суд закрити кримінальну справу № 03-4561 та звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор Слов`янської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 у судовому засіданні просила задовольнити Клопотання посилаючись на обставини викладені в ньому.

Суд (головуючи суддя) розглядає по факту та по суті подане клопотання прокурора та перевіряє це клопотання на відповідність вимогам чинного КПК України для таких клопотань.

Вислухавши прокурора суд, дослідивши матеріали кримінальної справи, встановив наступне.

Так під час судового засідання достовірно було встановлено, що в провадженні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області перебуває кримінальна справа № 03-4561, яка надійшла до суду 30 серпня 2007 року по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України.

На підставі Ухвали Слов`янського мськрайонного суду Донецької області від 05 вересня 2007 року ОСОБА_5 оголошено у розшук.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України, яке відповідно до ч.2 ст. 12 КК України відноситься до кримінального проступку.

З матеріалів кримінальної справи встановлено, що з дня вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення ( 09 серпня 2007 рік), передбаченого ст. 309 частина 1 КК України, минуло більше п`ятнадцяти років.

Відповідно до довідки про судимість ОСОБА_5 у період часу з 2007 року по теперішній час до кримінальної відповідальності за вчинення інших злочинів не притягувався.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 7-1 КПК України ( в редакції 1960 року) провадження в кримінальній справі може бути закрито судом у зв`язку із закінченням строків давності.

Згідно із ч.2 ст. 11-1 КПК України ( в редакції 1960 року) суд у судовому засіданні за наявності підстав, передбачених частиною першою статті 49 Кримінального кодексу України, закриває кримінальну справу у зв`язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з Обвинувальним висновком.

На теперішній час закінчився строк давності притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Закінчення вказаного строку відповідно до вимог ст. 49 КК України, ст.ст. 7-1,11-1 КПК України ( в редакції 1960 року) є підставою для звільнення особи від кримінальної відповідальності, оскільки у зв`язку з цим припиняються повноваження держави щодо кримінального переслідування такої особи.

При цьому, відповідно до ст. 11-1 КПК України ( в редакції 1960 року) з врахуванням роз`ясень п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23 грудня 2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» звільнення особи від кримінальної відповідальності в порядку ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строку давності є обов`язком суду.

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 02 лютого 2023 року № 735/1121/20 вирішено питання, що містить виключну правову проблему, яка стосується концептуального підходу до застосування строків давності, визначених у ст. 49 КК України.

Так, у Постанові зазначено, що строки давності, визначені ст. 49 КК України, є проміжками часу, у разі закінчення яких з моменту вчинення кримінального правопорушення до набрання вироком законної сили особа звільняється від кримінальної відповідальності. Передбачаючи в таких випадках відмову держави від застосування заходів кримінальної репресії, законодавець виходить із того, що з плином часу вчинене в далекому минулому діяння перестає бути показником соціальної безпечності особи, а тривала законослухняна поведінка людини надалі свідчить про її виправлення. У цьому разі притягнення особи до кримінальної відповідальності не узгоджується з принципом гуманізму та його доцільністю.

Частиною 1 ст. 49 КК України визначено диференційовані строки давності, тривалість яких є пропорційною тяжкості кримінального правопорушення й суворості покарання.

Разом з тим, ч.2 ст. 49 КК України передбачає, що перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У такому випадку перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років, а з часу вчинення кримінального проступку -п`ять років.

Крім того,колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у своїй Постанові від 30 травня 2019 року за № 639/793/17 дійшла висновку, що закон, який регулює питання звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності ( ст. 49 КК України), пов`язує зупинення строків давності не з постановами про зупинення слідства, а лише з умисними діями особи, спрямованими на ухилення від слідства.

Згідно з Висновком, який міститься в Постанові Верховного Суду України від 19 березня 2015 року за № 5-1кс15, під ухиленням від слідства або суду з погляду застосування ст. 49 КК України слід розуміти будь -які умисні дії, вчинені певною особою з метою уникнути кримінальної відповідальності за вчинений злочин, що змушує правоохоронні органи вживати заходів, спрямованих на розшук і затримання правопорушника нез"явлення без поважних причин за викликом до слідчого або суду, недотримання умов запобіжного заходу, зміна документів, які посвідчують особу, зміна зовнішності, перехід на нелегальне становище, перебування в тайнику, імітація своєї смерті, тощо).

Саме тому зупинення судового розгляду у зв`язку з розшуком підсудного само по собі ще не може свідчити про ухилення останнього від суду. Для застосування положень ч.2 ст. 49 КК України, у такому випадку обов`язково має бути підтверджено факт ухилення від суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України злочин, передбачений частина 1 статті 309 КК України, віднесено до кримінального проступку.

Строки давності притягнення до кримінальної відповідальності встановлені ст. 49 КК України в залежності від тяжкості вчиненого злочину.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Враховуючи те, що кримінальне правопорушення, передбачене частина 1 статті 309 КК України є кримінальним проступком, максимальний строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за яке, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, становить три роки, з моменту початку досудового розслідування кримінальної справи № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року, минуло понад три роки, а з моменту фактичних обставин справи більше п`ятнадцяти років, який на момент розгляду Клопотання закінчився, Клопотання прокурора Слов`янської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінальної справи за № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частина 1 статті 309 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності підлягає задоволенню, а кримінальне провадження закриттю на підставі ст.ст. 7-1,11-1 КПК України ( в редакції 1960 року).

Цивільний позов по справі не заявлено.

Питання про речові докази слід вирішити в порядку ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. 49 КК України, ст.ст. 7-1,11-1 ( КПК в редакції 1960 року), 369-370, 372 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Слов`янської окружної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 про закриття кримінальної справи за № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Макіївки Донецької області, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частина 1 статті 309 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Макіївки Донецької області, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальну справу за № 03-4561, яку порушено на підставі Постанови слідчого СВ ЛВ на ст. Слов`янськ ЛУ на Донецькій залізниці УМВС України на транспорті від 10 серпня 2007 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 309 частина 1 КК України закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

Речові докази по справі: поштовий конверт, в якому знаходиться газетний згорток, вилучений 09 серпня 2007 року у ОСОБА_5 з наркотичним засобом -канабісом висушеним, масою 13гр ( початкова маса канабісу -13,8 гр), який залучено до матеріалів кримінальної справи № 03-4561, у якості речових доказів на підставі Постанови слідчого від 11 серпня 2007 року, що зберігаються у Камері схову при ВП№4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області за Квитанцією № 1543 від 11 серпня 2007 року- у відповідності до ч. 9 ст. 100 КПК України - знищити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Дніпровського апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвалу постановлено, складено та підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Головуючий: суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110224359
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Макіївки Донецької області, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 309 частина 1 КК України

Судовий реєстр по справі —1-23/11

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 07.07.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні