Ухвала
від 11.04.2023 по справі 215/3301/22
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/3301/22

2-о/215/14/23

УХВАЛА

11 квітня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Квятковського Я.А.,

з участю секретаря - Сердюк А.В.,

розглянувши, згідно звимогами ч.2ст.247ЦПК України,без фіксаціїсудового засіданнятехнічними засобами, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: виконавчий комітет Тернівської районної у місті Кривому Розі рада; Комунальний заклад «Криворізький психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради»,

в с т а н о в и в:

07.09.2022 ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, просить суд визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення його опікуном ОСОБА_1 .

В заяві ОСОБА_1 вказала, що ОСОБА_2 є інвалідом 2 групи з 1981 року. Страждає хронічним психічним захворюванням «шизофринія», яке призводить до того, що він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує медичного нагляду та лікування, а також постійної сторонньої допомоги та контролю. У зв`язку з вищезазначеним заявник просила призначити судово-психіатричну експертизу.

Представник заявника та заявник у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місця розгляду справи повідомлені належним чином.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місця розгляду справи повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно виписки з медичної картки амбулаторного хворого, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом 2 групи з 1981р., а.с.12.

Відповідно ч.1 ст. 298ЦПК Українисуд за наявності достатніх підстав про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно ч. 1ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Стаття 105ЦПК України передбачає, що призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно п.5ч.2ст.252ЦПК Українисуд можеза заявоюучасника справи,а такожз власноїініціативи зупинитипровадження усправі увипадку призначення судом експертизи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи та потребують спеціальних знань у галузі психіатрії, по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», а також зупинити провадження у справі до завершення еспертизи.

Керуючись ст.ст.103,105,259,260,298 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, в т.ч. чи може він особисто з`явитися в судове засідання і дати пояснення по суті справи?

4.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок психічного розладу опіки (піклування)?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (49115, м. Дніпро, вул. Бехтєрєва, 1), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.384, ст.385 КК України.

У розпорядження експертів направити цивільну справу № 215/3301/22 та медичну документацію.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, віднести за рахунок держави.

Зобов`язати ОСОБА_1 , у разі потреби, забезпечити явку ОСОБА_2 в експертну установу для проведення експертизи на визначену експертами дату.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110226006
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: виконавчий комітет Тернівської районної у місті Кривому Розі рада; Комунальний заклад «Криворізький психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради

Судовий реєстр по справі —215/3301/22

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Квятковський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні