Ухвала
від 14.04.2023 по справі 185/4834/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/4834/23

Провадження № 2/185/2026/23

У Х В А Л А

14 квітня 2023 року суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Болдирєва У.М., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди,

В С Т А Н О В И В:

07 квітня 2023 року надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди.

12 квітня 2023 року здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями.

Заявлені такі позовні вимоги:

-Стягнути з ТОВ «Еко-комунтранс» у відшкодування моральної шкоди 30000 грн, франшизу 2600 грн,

-Стягнути з ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» у відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП, 40000 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що 12 листопада 2022 року водій ОСОБА_2 , керуючи автомобілем MAN реєстраційний номер НОМЕР_1 , порушив правила дорожнього руху і пошкодив автомобіль БМВ реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_1 . Вина водія ОСОБА_2 у вчиненні ДТП встановлена постановою суду.

Власником автомобіля MAN реєстраційний номер НОМЕР_1 є відповідач ТОВ «Еко-комунтранс».

Цивільно-правова відповідальність власника автомобіля MAN реєстраційний номер НОМЕР_1 застрахована у ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» згідно договору про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності № 2269660 від 05 липня 2022 року.

До позовної заяви в якості доказів додані копії судових постанов у справі 185/10346/22, копія паспорта та ідентифікаційного номера позивача та копія свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Згідно з пунктом 7 частини 4статті 185 ЦПК України, заява підлягає поверненню, якщо до заяви не додано доказів вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, коли такі заходи є обов`язковими згідно із законом.

У позовній заяві зазначено, що заходи досудового врегулювання спору не вживались.

Як передбачено статтею 1194 Цивільного кодексу України, особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

За змістом позовної заяви власник джерела підвищеної небезпеки автомобіля MAN реєстраційний номер НОМЕР_1 застрахував свою цивільну відповідальність у ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп».

Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі Закон) регулює відносини у сфері обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів і спрямований на забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та майну потерпілих при експлуатації наземних транспортних засобів на території України.

Обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників. (стаття 3 Закону)

У разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи. (стаття 22.1 Закону)

Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду подає заяву про страхове відшкодування. (стаття 35 Закону)

Страховик, керуючись нормами цього Закону, приймає вмотивоване рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) або про відмову у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати). Рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) приймається у зв`язку з визнанням майнових вимог заявника або на підставі рішення суду, у разі якщо спір про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) розглядався в судовому порядку. Якщо розмір заподіяної шкоди перевищує страхову суму, розмір страхової виплати (регламентної виплати) за таку шкоду обмежується зазначеною страховою сумою.

Страховик протягом15днів здня узгодженняним розмірустрахового відшкодуванняз особою,яка маєправо наотримання відшкодування,за наявностідокументів,зазначених устатті35цьогоЗакону,повідомлення продорожньо-транспортнупригоду,але непізніш якчерез 90днів здня отриманнязаяви прострахове відшкодуваннязобов`язаний:

-у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими - прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його. Якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість. При цьому доплата в розмірі, що не перевищує суми податку, здійснюється за умови отримання страховиком документального підтвердження факту оплати проведеного ремонту. Якщо у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди, страховик не може оцінити її загальний розмір, виплата страхового відшкодування (регламентна виплата) здійснюється у розмірі шкоди, оціненої страховиком. Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна;

-у разі невизнання майнових вимог заявника або з підстав, визначених статтями 32 та/або 37 цього Закону, - прийняти вмотивоване рішення про відмову у здійсненні страхового відшкодування (регламентної виплати). (стаття 36 Закону)

Відповідно до наведених норм закону для отримання страхового відшкодування потерпіла особа подає відповідну заяву до страхової компанії, яка у визначені строки зобов`язана розглянути цю заяву та прийняти вмотивоване рішення про виплату страхового відшкодування або про відмову у здійсненні такої виплати.

Тобто зверненню особи до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, до страхової компанії та власника автомобіля, який застрахував свою цивільно-правову відповідальність, обов`язково має передувати звернення до страховика (у даному випадку - ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп») з заявою про виплату страхового відшкодування, поданою в порядку статті 35 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Позивачем не додано до позовної заяви доказів того, що ним подавалася до ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» заява про виплату страхового відшкодування, а страховиком не було прийнято рішення по цій заяві у строк, визначений статтею 36.2 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування).

Таким чином у матеріалах позовної заяви відсутні докази вжиття заходів досудового врегулювання спору.

Керуючись пунктом 7 частини 4статті 185 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Повернути позивачу позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-комунтранс», ПрАТ «Українська страхова компанія «Княжа вієнна іншуранс груп» про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається Дніпровському апеляційному суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Cуддя У.М. Болдирєва

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110232068
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —185/4834/23

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні