Вирок
від 14.04.2023 по справі 712/2352/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/2352/23

Провадження № 1кп/712/485/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого: судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю: прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси кримінальне провадження №22023000000000213 відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з середньою спеціальною освітою, розлученого, інваліда ІІ групи, уродженця м. Луганськ, Донецької області, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 будучи фактичним власником і керівником ТОВ «Великоцкое» (ЄДРПОУ 30876136), ТОВ «Агрофірма «Нива» (ЄДРПОУ 30091359), ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» (ЄДРПОУ 32570743), на початку березня 2022 року, знаходячись на підконтрольній Уряду України території держави, здебільшого за адресою: м. Черкаси, вул. Казбетська (попередня назва вулиці Красіна), буд. 8, усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії, та встановлення окупаційною адміністрацією рф повного контролю над Старобільським районом Луганської області, де зареєстровані та фактично знаходяться підконтрольні йому вказані суб`єкти підприємницької діяльності та їх виробничі потужності, з метою збереження майна підприємств та своїх особистих корисливих мотивів, що спрямовані на отримання прибутків, вирішив продовжити здійснювати фінансово-господарську діяльність вказаних вище суб`єктів господарювання.

При цьому ОСОБА_5 розумів, що здійснювати фінансово-господарську діяльність він зможе лише у взаємодії з державою - агресором та її незаконними органами влади та окупаційною адміністрацією, що в свою чергу, призведе до перереєстрації належних йому суб`єктів господарювання у незаконних органах влади, сплати податків окупаційній адміністрації та постачання товарів на територію держави-агресора.

У зв`язку з наведеним, у вказаний період часу у нього виник умисел на провадження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Великоцкое», ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» у взаємодії з державою-агресором та її незаконними органами та окупаційною адміністрацією.

Діючи з метою його реалізації ОСОБА_5 вступив у злочинну змову з громадянами України Особою 1, Особою 2, Особою 3, спільно з якими розробив план спільної злочинної діяльності. Відповідно до даного плану на ОСОБА_5 , як власника ТОВ «Великоцкое», ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» покладалось загальне керівництво діяльністю співучасників та координація їх дій. У свою чергу Особа 1, Особа 2 та Особа 3 повинні були на тимчасово окупованій території Луганської області організувати виконання вказівок останнього та забезпечити здійснення діяльності вказаних суб`єктів господарювання у взаємодії з державою- агресором її незаконними органами та окупаційною адміністрацією, що незаконно діє на території Луганської області.

Так, ОСОБА_5 за повного сприяння вказаних співучасників, які свідомо та умисно задля виконання спільного злочинного умислу з останнім залишилися на окупованій державою-агресором рф території Луганської області, у період з березня по вересень 2022 року розпочав дії щодо налагодження фінансово-господарської діяльності у взаємодії з окупаційною адміністрацією рф та незаконної перереєстрації ТОВ «Великоцкое», ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» у незаконних органах влади окупаційної адміністрації держави-агресора, зокрема у так званому «департаменте государственной регистрации министерства юстиции лнр», «госбанке лнр», та інших окупаційних органах держави-агресора.

При цьому до серпня 2022 року ТОВ «Агрофірма «Нива» була зареєстрована за адресою: Луганська область, с. Плугатар, вул. Маяковського, буд. 8А, ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» - за адресою: Луганська область, с. Семикозівка, вул. Кооперативна, буд. 7, а ТОВ «Великоцкое» - за адресою: Луганська область, с. Великоцьк, вул. Міловська, буд. 10.

З метою надання вигляду легітимності фінансово-господарській діяльності підконтрольних підприємств та приховування своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , у першій половині серпня 2022 року в уповноважених державних та адміністративних органах України зазначив у якості місцезнаходження своїх аграрних підприємств адресу: Черкаська область, м. Черкаси, бульв. Шевченка, буд. 242/1, офіс 702Б, достеменно знаючи, що виробничі потужності та працівники підприємств знаходяться на окупованій території Луганської області.

Разом з цим, 02.09.2022 та 05.09.2022 на виконання спільного злочинного умислу направленого на провадження фінансово-господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором її незаконними органами влади та окупаційною адміністрацією, ОСОБА_5 за повного сприяння Особи 1, Особи 2, Особи З, які налагодили стійкі робочі та ідеологічні зв`язки з представниками незаконних органів влади та місцевої окупаційної адміністрації рф та досягнутих з ними домовленостей забезпечив ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» та ТОВ «Великоцкое» незаконну реєстрацію в «департаменте государственной регистрации министерства юстиции лнр» та отримання незаконних свідоцтв № 03-0000065/2022 від 02.09.2022, № 03-0000116/2022 від 05.09.2022, №03-0000117/2022 від 05.09.22, про так звану державну реєстрацію.

Вказаними умисними діями ОСОБА_5 , Особа 1, Особа 2 та Особа 3 фактично підтримали та реалізували рішення держави агресора та її окупаційної адміністрації для подальшого провадження фінансово- господарської діяльності на тимчасово окупованій території Луганської області у взаємодії з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією та незаконними органами влади.

Так, відповідно до вказаних незаконних свідоцтв та заздалегідь розробленого спільного злочинного умислу засновником - власником ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С» виступив ОСОБА_5 , а керуючими товариств Особа 1 та Особа 3 відповідно. При цьому, керуючим ТОВ «Великоцкое» призначено Особу 2, а засновником зазначено цивільну дружину ОСОБА_5 - громадянку України ОСОБА_6 , яка не обізнана із злочинними намірами ОСОБА_5 та його спільників.

Основними видами діяльності вказаних аграрних підприємств є: вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур; оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; надання в оренду сільськогосподарських машин і устаткування; виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості. Виробничі потужності та земельні ділянки, на яких впроваджена господарська діяльність з вирощування та збору зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур знаходяться на тимчасово окупованій державою-агресором рф території Старобільського району Луганської області.

Надалі, у період серпня-листопада 2022 року ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, з метою впровадження фінансово- господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором її окупаційною владою та незаконними органами та отриманням прибутку, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , за допомогою адрес електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до яких він має безперешкодний доступ з власної ПЕОМ, надавав вказівки директорам ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С», ТОВ «Великоцкое» здійснити збір сільськогосподарських культур з полів (насіння соняшника, пшениці, рапса, гречки та ін.) задля їх подальшого продажу підприємствам, що знаходяться на території держави-агресора рф та території Луганської області, яка окупована рф.

У свою чергу Особа 1, Особа 2 та Особа 3, будучи фактичними керівниками вказаних агропідприємств, діючи за попередньою змовою групою осіб, у вказаний період часу, постійно знаходячись на окупованій території Луганської області, на виконання вказівок власника даних суб`єктів господарювання ОСОБА_5 , здійснювали контроль за обліком зібраних працівниками ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С», ТОВ «Великоцкое» сільськогосподарських культур, займалися пошуком джерел збуту та систематично за допомогою згаданих поштових електронних скриньок звітували ОСОБА_5 про об`єми зібраної продукції, витрачені паливно-мастильні матеріали, сплачені комунальні послуги, розцінки на реалізацію врожаю та оплату праці, задіяних працівників вказаних підприємств, а також щодо потенційних покупців з держави-агресора рф, яким у взаємодії з незаконними органами влади реалізовувалася продукція згаданих агропідприємств.

ОСОБА_5 згідно спільних з Особою 1, Особою 2 та Особою З злочинних домовленостей систематично, знаходячись за адресою: АДРЕСА_1 , за допомогою адрес електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та своєї ПЕОМ контролював прибутки ТОВ «Агрофірма «Нива», ТОВ «Агрофірма «Деметра-С», ТОВ «Великоцкое», об`єми зібраної продукції, погоджував штатний розпис даних товариств, розпоряджався нарахуванням та розміром заробітної плати працівникам, погоджував відпустки, звільнення працівників, договори з підприємствами держави-агресора рф, яким за грошову винагороду реалізовувалася виготовлена на окупованій території Луганської області продукція за результатами провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором її окупаційною адміністрацією та незаконними органами влади.

Так, ОСОБА_5 , Особа 1. Особа 2 та Особа 3, діючи за попередньою змовою групою осіб та з метою реалізації злочинного умислу, спрямованого на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором її незаконними органами влади та окупаційною адміністрацією, та з метою отримання прибутків від такої діяльності, в період з 14.10.2022 по лютий 2023 року здійснили реалізацію виготовленої агропідприємствами продукції відповідно до наступних договорів та специфікацій до них, а саме:

1. Договору поставки № 14.10 від 14.10.2022, укладеного між директором ТОВ «АФ «Деметра-С» Особою 3 та директором ООО «Эксим» (ЛНР, г. Луганськ, вул. Советская, б. 73) ОСОБА_7 на постачання насіння соняшника врожаю 2022 року відповідно до наступних специфікацій:

- специфікація № 1 від 14.10.2022 на 125 тон на суму 2 млн. руб.;

- специфікація № 2 від 14.10.2022 на 35 тон на суму 560 тис. руб.;

- специфікація № 3 від 01.11.2022 на 220 тон на суму 3 млн. 630 тис. руб.;

- специфікація № 5 від 09.11.2022 на 90 тон на суму 1 млн. 530 тис. руб.;

- специфікація № 6 від 21.11.2022 на 250 тон на суму 4 млн. 250 тис. руб.

2. Договору поставки № 27.10 від 27.10.2022, укладеного між директором ТОВ «АФ «Деметра-С» Особою 3 та директором ООО «ДЭК» (рф, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону, вул. Петренко, б. 28, прим. 55) ОСОБА_8 на постачання насіння соняшника врожаю 2022 року відповідно до наступних специфікацій:

- специфікація № 1 від 27.10.2022 на 250 тон на суму 4 млн. 250 тис. руб.;

- специфікація № 3 від 25.11.2022 на 200 тон на суму 3 мл. 600 тис. руб.

3. Договору поставки № 27.10 від 27.10.2022, укладеного між директором ТОВ «АФ «Деметра-С» Особою 3 та директором ООО «Золото Руси» (рф, Воронезька обл., м. Семелуки, вул. Леніна, б. 15А, офіс 405) на постачання насіння соняшника врожаю 2022 року відповідно до наступних специфікацій:

- специфікація № 1 від 31.10.2022 на 200 тон. на суму 3 млн. 300 тис. руб.

4. Договору поставки №14.11 від 14.11.2022, укладеного між директором ТОВ «АФ «Деметра-С» Особою 3 та директором ООО «МТ-Компания» (рф, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону, пров. 1-Машинобудівний, б. 3, поверх 3, прим. 9) ОСОБА_9 на постачання насіння соняшника врожаю 2022 року відповідно до наступних специфікацій:

- специфікація № 1 від 14.11.2022 на 200 тон. на суму 3 млн. 500 тис. руб.

5. Договору поставки №11.11 від 11.11.2022, укладеного між директором ТОВ «Великоцкое» Особою 2 та директором ООО «ДЭК» (рф, Ростовська обл., м. Ростов-на-Дону, вул. Петренко, б. 28, прим. 55) ОСОБА_8 на постачання насіння соняшника врожаю 2022 року відповідно до наступних специфікацій:

- специфікація № 2 від 15.11.2022 на 350 тон на суму 6 млн. 300 тис. руб.

08 березня 2023 року між прокурором, якому в порядку ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні ОСОБА_3 і обвинуваченим ОСОБА_5 в присутності захисника ОСОБА_4 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469, 472 КПК України, укладена угода про визнання винуватості.

Відповідно до вимог п.1 ч.4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо: кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Згідно угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних, для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість увчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України, у межах висунутого йому обвинувачення у кримінальному провадженні №22023000000000213 від 06.03.2023 та зобов`язується дотримуватися наступних умов:

- беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, в обсязі підозри, повідомленої 07 березня 2023 року, під час судового провадження;

- підтвердити свої показання, надані під час досудового розслідування, під час судового розгляду кримінального провадження відносно інших співучасників щодо відомих йому фактичних обставин вчинених кримінальних правопорушень;

- перерахувати благодійну допомогу в сумі 1 000 000 (один мільйон) грн. на потреби військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 ), особовий склад якої виконує бойові завдання по захисту України та Українського народу під час війни з російським окупантом, у строк до 14.03.2023.

Ураховуючи, що укладення угоди є добровільним волевиявленням сторін, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, при вирішенні питання укладення угоди про визнання винуватості з підозрюваним прокурором враховано такі обставини:

- можливість зменшення навантаження на систему здійснення правосуддя у кримінальному провадженні;

- процесуальне спрощення розгляду справи, можливість прискорення судового розгляду;

- економія бюджетних коштів на витрати пов`язані із залученням свідків;

- особа підозрюваного, який раніше не судимий, має постійне місце проживання;

- наявність обставин, що пом`якшують покарання, а саме щире каяття у вчиненому злочині, підтвердженням чого є його добровільне звернення до прокурора із заявою про визнання своєї вини та прохання укласти угоду про визнання винуватості.

Указані обставини строни вважають такими, що істотно знажують ступінь тяжкості вчиненого злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України, та дають підстави для призначення ОСОБА_5 покарання із застосуванням ст. 75 КК України у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки, яке буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів.

Ураховуючи інтереси суспільства і держави у цілому, практику призначення покарань судами в аналогічній категорії кримінальних проваджень, керуючись ст. 472 КПК України, сторони приходять до висновку про можливість за наявності декількох пом`якшуючих обставин (щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, позитивні характеристики), що свідчить про істотне зниження ступеню тяжкості скоєного злочину та суспільної небезпеки підозрюваного, його особи, сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди обвинуваченому ОСОБА_5 буде призначене покарання:

-за ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України у вигляді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки з позбавленням права обіймати посади керівників підприємств, установ, організацій на строк 10 років.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням. Тривалість іспитового строку та обов`язки, які будуть покладені на підозрюваного, будуть визначені судом при затвердженні даної угоди.

У відповідності до ст. 77 КК України не застосовувати додаткове покарання, передбачене санкцією ч. 4 ст. 1111 КК України, у вигляді конфіскації майна.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

В судовому засіданні прокурор, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні також просив угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України, в обсязі обвинувачення, дав згоду на застосування узгодженого виду покарання, заявивши, що здатний реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання. Захисник ОСОБА_4 просив затвердити угоду про визнання винуватості.

Суд, шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п.1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Дії ОСОБА_5 суд кваліфікує за:

- ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України, тобто у провадженні за попередньою змовою групою осіб господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території та окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Відповідно до квитанції №195767993 від 13.03.2023 року була сплачена благодійна допомога військовій частині НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 ) згідно угоди про визнання винуватості від 08.03.2023 від ОСОБА_5 .

Витрати на залучення експертів під час здійснення досудового розслідування за проведення експертиз відсутні.

Цивільний позов не заявлений.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_5 у вигляді тримання під вартою скасувати, звільнивши його з-під варти негайно.

На підставі ст.174 КПК України суд приходить до висновку про необхідність скасування арешту з нерухомого майна, яке належить ОСОБА_5 , з рахунків в АТ «Ощадбанк», які належать ОСОБА_5 , з рахунків в АТ КБ «Приватбанк», які належать ОСОБА_5 , які були накладені ухвалами слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 березня 2023 року.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим відповідають вимогам КПК України та КК України, суд, врахувавши заслухані доводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

Керуючись ст. ст. 368, 370, 374, 469, 473-474, 476 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 08 березня 2023 року між прокуроромдругого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 , в присутності захисника ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №22023000000000213 від 06.03.2023.

Визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України та призначити покарання:

-за ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111 1 КК України - у вигляді 4 ( чотирьох ) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади керівників підприємств, організацій на строк 10 років, у відповідності до ст. 77 КК України без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням на 3 (три) роки, зобов`язавши у відповідності до ст. 76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_5 у вигляді тримання під вартою - скасувати та звільнити ОСОБА_5 з-під варти негайно.

Скасувати арешт з нерухомого майна, яке належить ОСОБА_5 , накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 березня 2023 року.

Скасувати арешт з рахунків в АТ «Ощадбанк», які належать ОСОБА_5 , накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 березня 2023 року.

Скасувати арешт з рахунків в АТ КБ «Приватбанк», які належать ОСОБА_5 , накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 березня 2023 року.

На вирок протягом 30 діб може бути подана апеляція до Черкаського апеляційного суду.

Копію вироку негайно вручити учасникам судового провадження.

Головуючий:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110233915
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Колабораційна діяльність

Судовий реєстр по справі —712/2352/23

Вирок від 14.04.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні