Ухвала
від 14.04.2023 по справі 760/7754/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/7754/23

1-кс/760/3576/23

У Х В АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого 1-го відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва клопотання слідчого 1-го відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42023110000000036 від 02.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого 1-го відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42023110000000036 від 02.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023110000000036, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.02.2023, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Як зазначається в клопотанні, на території м. Києва та Київської області діє компанія ТОВ «Інітіум Груп» (код ЄДРПОУ 40267090, м. Київ, вул. Володимирська, буд. 83), яка проводить свою діяльність в галузі інтернет-маркетингу до якого входять профільні проекти, які спрямовані на залучення клієнтів з російської федерації, Казахстану, Республіки Білорусь, України та розвитку бізнесу в інтернеті.

Слідчий вказує, що в ході здійснення досудового розслідування встановлено, що власником компанії ТОВ «Інітіум Груп» є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженець м. Кременчук Полтавської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , який являється публічною особою та приймає участь у якості спікера на неформальних зустрічах спеціалістів IT-сфери.

Разом з тим, ОСОБА_5 є засновником та керівником ряду профільних проектів, які розробляють «Initium Group» та є одним із найбільших в СНД та «рунеті», а саме:

«ІНФОРМАЦІЯ_16» ІНФОРМАЦІЯ_2 - найбільший навчальний проект у сфері арбітражу трафіку на російськомовному просторі;

«ІНФОРМАЦІЯ_17» ІНФОРМАЦІЯ_12 - агентство з розробки мобільних додатків спеціалізованих для закупівлі та конвертації трафіку під ключ;

«ІНФОРМАЦІЯ_18» ІНФОРМАЦІЯ_13 - міжнародна CPA мережа, що працює з найприбутковішими вертикалями affiliate індустрії;

«ІНФОРМАЦІЯ_19» ІНФОРМАЦІЯ_14 - «медіабаїнгова» компанія з експертизою понад 6 років, штатом понад 120 співробітників;

«ІНФОРМАЦІЯ_20» ІНФОРМАЦІЯ_15 - товарна CPA-мережа, що працює на ринках СНД, Європи, Азії, Латинської Америки, Африки.

Водночас, оперативним підрозділом ГУ «І» ДЗНД СБ України встановлено, що вищезазначена компанія протягом багатьох років працює з цільовою аудиторією рф.

До того ж, ТОВ «Інітіум Груп» надає свої послуги клієнтам з числа осіб, які здійснюють свою господарську діяльність на території рф, використовуючи платіжні системи, власниками та засновниками, яких є громадяни рф. Для зворотного зв`язку на веб-ресурсі ГК «Initium Group» вказано контактний номер російського оператора: НОМЕР_2 (прив`язаний до адреси: АДРЕСА_2 ).

Також, виявлено, що при огляді сайту ІНФОРМАЦІЯ_2 (школа арбитража трафіка в якій засновником та керівником є ОСОБА_5 ) має доменне ім`я зареєстроване в рф. Послуги з реєстрації доменного ім`я надає REG.RU. В ході пошуку було знайдено російську компанію ООО «РЕГ.РУ» (зареєстрована в м. Москва, вул. 3-я Хорошьовская). Для аналізу ООО «РЕГ.РУ», був виконаний перехід за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 , в якому мітиться інформація, щодо господарської діяльності цієї компанії. Згідно аналізу даної інформації міститься, що ООО «РЕГ.РУ» (ІПН 7733568767) станом на 2021 рік сплатила податків в російський бюджет понад 247 (двісті сорок сім) мільйонів рублів.

Також при огляді сайту ІНФОРМАЦІЯ_11 (з російським доменом) розміщена інформація щодо власника ОСОБА_6 , який в Україні є засновником та власником ТОВ «Інітіум Груп» (код ЄДРПОУ 40267090, м. Київ, вул. Володимирська, буд. 83).

Крім того за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 є фрагмент відео інтерв`ю ОСОБА_6 , що підтверджує причетність ОСОБА_5 до протиправної схеми з фінансування держави агресора (російської федерації).

Окрім того, на сайті ІНФОРМАЦІЯ_2 є посилання на Youtube канал ІНФОРМАЦІЯ_5 де ОСОБА_7 напряму підтверджує, що він є власником ІНФОРМАЦІЯ_16 та Initium-Group.Biz.

До того ж на головній сторінці ІНФОРМАЦІЯ_2 є допис за 22 червня 2022 року, який має назву « Кейс: ROI 115% гемблинг оффер с facebook: более 48K$ профита » та містить інформацію про те, що арбітражна команда «ІНФОРМАЦІЯ_19» (власником якої є ОСОБА_5 ) на протязі багатьох років працює з рф.

Окрім того, в пошуковому рядку Google.com був здійснений запит про працевлаштування в компанію «InitiumGroup», результатом цього запиту був виданий сайт ІНФОРМАЦІЯ_21 (електрона служба зайнятості рф) в якому розміщена вакансія про працевлаштування до компанії «InitiumGroup» (Вакансія № 2438009 на сайте Электронная Служба занятости населения от компании «InitiumGroup» на должность «Арбитражник» в городе (регионе) Тюмень в отрасли экономики « Маркетинг, реклама, PR » - «Планирование,размещение рекламы») дата розміщення якої ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Також на сайті ІНФОРМАЦІЯ_22 («Работа в Москве и Московской области») розміщена вакансія № НОМЕР_4 про працевлаштування в компанію «Initium Group» на посаду «спортивний аналітик», яка розміщена на сайті 03 грудня 2022 року. За дані оголошення з пошуку працівників на території рф розміщені на російському сайті відповідають так звані «ейчари», а саме ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП НОМЕР_5 зареєстрована та проживаюча за адресою: АДРЕСА_3 , а також ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_10 РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6, але фактично проживаюча за адресою: АДРЕСА_5 .

Відтак, слідчий зазначає, що службовими особами ТОВ «Інітіум Груп» вчиняються дії з приховуванням афілійованості з російським капіталом, а також ймовірними з представниками російського бізнес-проекту. Тобто, ТОВ «Інітіум Груп» здійснює фінансові дії з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Водночас, встановлено, що власник ТОВ «Інітіум Груп» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в квартирі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 28.02.2023 квартира за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності зареєстрована за ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 ).

Слідчий зазначає про те, що фактичні дані (про осіб, які вчинили злочин, наявність або відсутність у них умислу), котрі самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину, мотиву його вчинення, що входить до предмету доказування у вказаному кримінальному провадженні, а також речі і документи, які мають важливе значення для досудового розслідування, та які можуть бути доказами під час судового розгляду перебувають у житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 .

Доступ до вищевказаних речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, у зв`язку з тим що будучи обізнаними про хід досудового розслідування, особи причетні до вчинення кримінального правопорушення з метою ухилення від кримінальної відповідальності вчинятимуть дії спрямовані на знищення або спотворення вказаних документів.

Враховуючи наведене, просить слідчого суддю надати дозвіл слідчому слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , а також групі слідчих, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження № 42023110000000036 на проведення обшуку у приміщені за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності зареєстроване за ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), з метою відшукання та вилучення речей, предметів та документів, що містять відомості про обставини вчиненого злочину, а саме: персональних електронно-обчислювальні машини та інших електронних приладів (флеш накопичувачі інформації, ноутбуки, електронні планшети, серверне обладнання, комп`ютерна техніка та ін.), мобільних телефонів, на яких міститься переписка з вказівками керівників протиправного механізму, переписки між учасниками протиправної схеми та клієнтами, а також бухгалтерська документація та інші електронні файли щодо ведення протиправної діяльності, що не можливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи; блокнотів, зошитів та інших записників, аркушів паперу, на яких наявні рукописні або машинописні записи щодо вчинення вказаного кримінального правопорушення; грошових коштів, отриманих за результатами здійснення протиправної діяльності, печаток, штампів, кліше, чорнових записів, а також інших предметів чи документів, які містять відомості щодо вчинення кримінального правопорушення.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42023110000000036 від 02.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 КК України, та додані до нього документи, інші матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, пояснення слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення вказаного клопотання з таких підстав.

Згідно з ст.ст. 1, 8, ч. 2 ст. 22 Конституції України Україна є правова держава, в Україні визнається і діє принцип верховенства права, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Ці конституційні приписи отримали свій розвиток у ст.2 КПК України, що встановлює завдання кримінального провадження. Це захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частинами 1 і 2 ст. 30 Конституції України передбачено, що кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з п.18 ч.1 ст.3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Аналіз клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні

№ 42023110000000036 від 02.02.2023 та доданих до нього матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, пояснень слідчого, дає достатні підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 110-2 КК України, що, зокрема, підтверджується рапортом про виявлене кримінальне правопорушення від 30.01.2023, протоколом огляду від 09.02.2023, протоколом допиту свідка від 20.02.2023, відповіддю заступника начальника ГУ СБ України ОСОБА_10 від 02.03.2023, протоколом допиту свідка від 31.03.2023, протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 03.04.2023, протоколом огляду від 03.04.2023 та іншими матеріалами в їх сукупності.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши докази по даних матеріалах, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, приходить до висновку, що наявні достатні підстави вважати, що у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , що відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на праві власності належить ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), можуть знаходитися речі та документи, які мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування, і за даних обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, є пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи в силу п. 5 ч. 5 ст. 234 КПК України.

Разом з тим, у своєму клопотанні прокурор просить надати можливість вилучення під час обшуку інших записників, аркушів паперу, на яких наявні рукописні або машинописні записи щодо вчинення вказаного кримінального правопорушення, грошових коштів, отриманих за результатами здійснення протиправної діяльності, печаток, штампів, кліше, інших предметів чи документів, які містять відомості щодо вчинення кримінального правопорушення. Однак слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на таке вилучення у зв`язку з його необґрунтованістю, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Також, слідчий у своєму клопотанні просить надати можливість вилучення під час обшуку: персональних електронно-обчислювальних машин та інших електронних приладів (флеш накопичувачі інформації, ноутбуки, електронні планшети, серверне обладнання, комп`ютерна техніка та ін.), мобільних телефонів, на яких міститься переписка з вказівками керівників протиправного механізму, переписки між учасниками протиправної схеми та клієнтами, а також бухгалтерська документація та інші електронні файли щодо ведення протиправної діяльності. Однак відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 168 КПК України, у разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 168 КПК України, забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Виходячи з цього слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на копіювання інформації з персональних електронно-обчислювальних машин та електронних приладів (флеш накопичувачів інформації, ноутбуків, електронних планшетів, серверного обладнання, комп`ютерної техніки), мобільних телефонів, на яких може міститись інформація із відомостями щодо вчинення кримінального правопорушення, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , а також групі слідчих, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження № 42023110000000036 дозвіл на проведення обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме:

- блокнотів, зошитів, чорнові записи, які містять відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення;

- копіювання інформації з персональних електронно-обчислювальних машин та електронних приладів (флеш накопичувачів інформації, ноутбуків, електронних планшетів, серверного обладнання, комп`ютерної техніки), мобільних телефонів, на яких може міститись інформація із відомостями щодо вчинення кримінального правопорушення, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, погоджене з прокурором надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу110237655
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —760/7754/23

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні