Ухвала
від 14.04.2023 по справі 761/40309/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40309/20

Провадження № 2/761/2338/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва

у складі:

головуючого судді Осаулова А.А.

за участю секретаря судових засідань Путря Д.В.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Миронової М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві заяву представника відповідача про відвід судді у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ПрАТ «Діпробудмашина», треті особи: Асоціація «Наш Дім», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Малий О.С. про усунення перешкод у користуванні приміщеннями загального користування, допоміжними приміщеннями та скасування рішення про державну реєстрацію, -

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Шевченківського районного суду м.Києва від 11.01.2021 року у цій справі було відкрито провадження та призначено її до судового розгляду в загальному позовму провадженні за участю сторін.

В судовому засідання представник відповідача підтримала раніше подану заяву про відвід судді Шевченківського районного суду м.Києва Осаулова А.А. від розгляду вказаної цивільної справи. Вказана заява мотивована тим, що у представника є обґрунтовані сумніви щодо об`єктивного і неупередженого розгляду вказаної цивільної справи, оскільки суддя упередженно ставиться до представника відповідача, безпідставно прийняв до розгляду заяву про зміну предмету і підстав, а 01.06.2022 року за клопотання позивача призначив будівельно-технічну експертизу у справу за відсутності представника відповідача. Вказані обставини, на думку представника відповідача, є підставами для відводу судді від розгляду цієї справи у відповідності до вимог п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України.

Представник позивача заперечувала щодо задоволення вказаної заяви про відвід.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

При цьому, за умовами ч.7 ст.40 ЦПК України питання про відвід вирішується невідкладно.

За умовами ч.3 ст.40 ЦПК України якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні до наступного засідання, вирішення питання про відвід судді здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного судового засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

З огляду на надходження оголошення заяви безпосередньо у цьому судовому засіданні, тому підстав для передачі її іншому складу суду не вбачається, оскільки вона має бути розглянута вказаним складом суду.

Як вбачається з доводів представника відповідача, то заявлені ним підстави для відводу ґрунтуються на наведених обставинах того, що він не довіряє судді Осаулову А.А. розглядати його справи з огляду на незгоду із процесуальними рішенням судді.

Між тим, за умовами ч.4 ст.36 ЦПК України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Окрім того, у висновку №3 Консультативної ради європейських суддів щодо принципів та правил, які регулюють професійну поведінку суддів, зокрема, питання етики, несумісної поведінки та безсторонності, зазначено, що за загальним принципом судді повинні персонально бути повністю звільненими від відповідальності стосовно претензій, що пред`являються їм у зв`язку з добросовісним здійсненням ними своїх функцій. Судові помилки щодо юрисдикції чи процедури судового розгляду і визначенні чи застосуванні закону, здійсненні оцінки свідчень повинні вирішуватися за допомогою апеляції.

Відтак, суд визнає вказаний відвід необґрунтованим і жодних підстав для задоволення відводу не вбачає, а незгода сторони із процесуальними рішенням судді або зроблені суддею висновки у іншій справі є лише суб`єктивною думкою представника відповідача та не може бути підставами для відводу судді.

З аналізу змісту вказаних норм законодавства у взаємозв`язку із наведеними представником відповідача підставами для відводу судді, суд не вбачає обставин для задоволення такої заяви, а тому приходить до висновку про необхідність відмови у задовленні такої заяви про відвід та продовження розгляду справи по суті цим складом суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 36, 40, 253, 352-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні заяви представника відповідача від 13.04.2023 року про відвід судді від розгляду цивільної справи №761/40309/20.

У відповідності до вимог ст..353 ЦПК України ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвали набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Суддя: А.А.Осаулов

Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110237866
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —761/40309/20

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Постанова від 20.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Коцюрба Олександр Петрович

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Коцюрба Олександр Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні