Рішення
від 13.04.2023 по справі 916/3272/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" квітня 2023 р. м. Одеса Справа № 916/3272/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Невінгловської Ю.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу №916/3272/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРГАНІК СТАНДАРТ» (03115, м. Київ, вул. Краснова Миколи, 27; код ЄДРПОУ 34806675);

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕРЛАЙНЕР ЕДЖЕНСІЗ» (65005, м. Одеса, вул. Бугаївська, 35, офіс 1005 Г; код ЄДРПОУ 42897128);

про стягнення 38 760,00 грн.

1. Суть спору: 02.12.2022 ТОВ «ОРГАНІК СТАНДАРТ» звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до ТОВ «ІНТЕРЛАЙНЕР ЕДЖЕНСІЗ» про стягнення заборгованості у розмірі 38 760,00 грн. та витрати по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем, як новим замовником на підставі заміни сторони у зобов`язанні, порушено умови контракту з проведення сертифікаційних робіт №0584/16 від 10.05.2016 в частині повної та своєчасної оплати за надані послуги.

2. Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 08.12.2022 відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи); сторонам встановлено строки для вчинення процесуальних дій у справі.

Згідно з ч.ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України ст.252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від учасників справи до суду не надходило.

Згідно положень ст. 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 2 ГПК України одним з основних засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом.

Судом враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

З огляду на викладене, та приймаючи до уваги військовий стан в Україні, відсутність протягом тривалого часу електроенергії в приміщенні Господарського суду Одеської області, з метою дотримання принципів господарського судочинства, суд розглянув справу в межах розумного строку.

3. Аргументи учасників справи.

3.1. Доводи ТОВ «ОРГАНІК СТАНДАРТ».

Позивач повідомив, що 10.05.2016 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Органік Стандарт" (виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Юнімар Логістік» (замовник) було укладено Контракт з проведення сертифікаційних робіт №0584/16, за умовами п. 1.1. якого на підставі цього контракту Виконавець, у відповідності до вимог га умов нормативних документів, вказаних у цій статті Контракту проводить сертифікацію Оператора - для потужностей Оператора, діяльності Оператора, всіх вироблених Оператором продуктів, а також для всіх продуктів, обіг яких здійснюється Оператором і перевіряє такі продукти на їх відповідність наступним умовам та вимогам: Стандарту Міжнародних Акредитованих Органів Сертифікації з Органічного Виробництва і Переробки, що еквівалентний Стандарту Європейського Союзу (Регламенти Ради (ЄС) 834/2007. 889/2008)».

06.09.2019 між ТОВ «Органік Стандарт», ТОВ «Юнімар Логістік» та ТОВ «Інтерлайнер Едженсіс» було укладено Додатковий договір №5 про заміну сторони Контракту з проведення сертифікаційних робіт №0584/16 від 10.05.2016

Позивач зазначає, що на виконання умов Контракту та Додаткової угоди ним у 2020 році були надані відповідачу послуги, а саме: проведені сертифікаційні роботи за Стандартом еквівалентному Постановам ЄС 834/2007, 889/2008 на загальну суму 38 760,00 гри., що підтверджується Інспекційним звітом (переробна та/або експортна діяльність, включаючи виноробство) №0584 від 29.09.2020. Підсумковою оцінкою відповідно до Стандарту, що еквівалентний Регламентам ЄС № 834/2007 та 889/2008 від 12.11.2020 року та Сертифікаційним рішенням за 2020 рік.

Однак як вказує позивач, відповідач не оплатив сертифікацію, отже за 2020 рік борг становить 38 760,00 грн.

3.2. Доводи Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕРЛАЙНЕР ЕДЖЕНСІЗ».

Відповідач своїм процесуальним правом, передбаченим ст.165 ГПК України, на подання відзиву по суті справи не скористався.

4. Обставини справи, встановлені судом.

10.05.2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Органік Стандарт" (виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Юнімар Логістік» (оператор, замовник) було укладено Контракт з проведення сертифікаційних робіт №0584/16, за умовами п. 1.1. якого на підставі цього контракту Виконавець, у відповідності до вимог га умов нормативних документів, вказаних у цій статті Контракту проводить сертифікацію Оператора - для потужностей Оператора, діяльності Оператора, всіх вироблених Оператором продуктів, а також для всіх продуктів, обіг яких здійснюється Оператором і перевіряє такі продукти на їх відповідність наступним умовам та вимогам: Стандарту Міжнародних Акредитованих Органів Сертифікації з Органічного Виробництва і Переробки, що еквівалентний Стандарту Європейського Союзу (Регламенти Ради (ЄС) 834/2007. 889/2008).

Пунктом 2.1. Контракту визначено, що Сертифікація складається з таких основних етапів як інспекція Оператора та оцінка інспекційних документів.

Згідно пункту «Визначення» Контракту, Інспекція (аудит) - виїзна перевірка, яка проводиться інспектором (аудитором), призначеним Виконавцем, з метою аналізу га фіксації в інспекційних документах об`єктивної інформації про реальну ситуацію щодо діяльності Оператора з виробництва та/або обігу продукції.

Оцінка інспекційних документів - аналіз інспекційних документів, перевірку виконання вимог попередньої сертифікації та прийняття сертифікаційного рішення.

Згідно з п. 5.1. Контракту, замовник здійснює замовлення і оплачує послуги сертифікації оператора. Замовник зобов`язується прийняти результати сертифікації, здійсненої Виконавцем, і оплатити її на умовах, вказаних у цьому Контракті.

Відповідно до п. п. 7.1., 7.2. Контракту, вартість Контракту відповідає вартості таких робіт, що необхідні Виконавцю для проведення Сертифікації Оператора згідно вимог та умов нормативних документів, зазначених в п. 1.1. і узгоджується Сторонами шляхом укладення Додаткової угоди до цього Контракту, а також вартості Додаткових витрат (у разі їх наявності).

Вартість послуг сертифікації, в тому числі проведення додаткових інспекцій, а також витрати пов`язані з відбором зразків, їх транспортування та проведення їх лабораторних випробувань покладаються на Замовника. Вартість таких робіт визначається Додатковою угодою.

Пунктом 8.1. Контракту передбачено, що порядок розрахунків та вартість робіт за даним Контрактом визначається шляхом укладання Додаткової Угоди, яка є невід`ємною частиною Контракту.

Відповідно до п.п. 8.6., 8.7. Контракту, за результатами надання послуг Сторони підписують акти здачі - приймання робіт (надання послуг), що містить перелік та вартість наданих послуг. Замовник зобов`язаний підписати відповідний акт здачі приймання робіт (надання послуг) протягом 5 календарних днів з моменту його отримання від Виконавця, або надати письмову вмотивовану відмову від підписання в той же строк.

Якщо у строк, визначений п. 8.6. Контракту, Замовник не підпише та не надасть Виконавцю підписаний примірник акту здачі приймання робіт (надання послуг) або вмотивовану відмову від підписання, то послуга вважається наданою належним чином без заперечень.

Відповідно до п. 10.1. Контракту, останній вступає в силу з дня його підписання Сторонами і діє до повного виконання Сторонами своїх обов`язків за Контрактом. Контракт може бути розірваний кожною зі Сторін за умови надання письмової заяви, направленої рекомендованим листом, принаймні за 3 місяці додати розірвання Контракту.

06.09.2019 року між ТОВ «Органік Стандарт» (виконавець), ТОВ «Юнімар Логістік» (первісний замовник) та ТОВ «Інтерлайнер Едженсіз» (новий замовник) було укладено Додатковий договір №5 про заміну сторони Контракту з проведення сертифікаційних робіт №0584/16 від 10.05.2016р.

За умовами п. 1 Додаткового договору №5 від 06.09.2019 року сторони погодилися замінити Сторони Контракту з проведення сертифікаційних робіт, укладеного між ТОВ «Юнімар Логістік», ТОВ "Органік Стандарт" та ТОВ «Юнімар Логістік», а саме:

-передати Новому Замовнику Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтерлайнер Едженсіз» усі права та обов`язки Первісного Замовника за Контрактом з проведення сертифікаційних робіт;

-передати Новому Оператору Товариству з обмеженою відповідальністю «Інтерлайнер Едженсіз» усі права та обов`язки Первісного Оператора за Контрактом з проведення сертифікаційних робіт.

Згідно з п. 2 Додаткового договору №5 від 06.09.2019 після підписання сторонами цього додаткового договору Новий замовник стає стороною Контракту з проведення сертифікаційних робіт і є повним правонаступником Первісного замовника відносно його прав та обов`язків за Контрактом з проведення сертифікаційних робіт.

Вказаний додатковий договір підписаний сторонами та скріплений їх печатками.

29.03.2020 року між ТОВ «Інтерлайнер Едженсіз» (оператор, замовник) та ТОВ «Органік Стандарт» (виконавець) було укладено Додаткову угоду №7 до Контракту з проведення сертифікаційних робіт №0584/16 від 10.05.2016 року, за умовами п. 1 якої загальна вартість послуг з сертифікації за цією Додатковою угодою у 2020 році становить 38 760,00 гривень, включаючи ПДВ - 6 460 гривень.

Замовник зобов`язується оплатити загальну вартість послуг з сертифікації за цією Додатковою угодою до 30.04.2020 (п. 2 Додаткової угоди №7).

Згідно з п. 5 Додаткової угоди № 7 за цією Додатковою угодою надаються послуги з сертифікації наступних видів діяльності, що відносяться до Оператора (В/Р - виробництво та реалізація органічної продукції; Т - торгівля на внутрішньому ринку; Е - експорт органічної продукції): Продукти рослинництва, що не піддавались переробці. Зберігання. Торгівля. Експорт.

На виконання умов даного Контракту та Додаткової угоди позивачем у 2020 році були надані, а відповідачем прийняті наступні послуги, а саме: проведені сертифікаційні роботи за Стандартом еквівалентним Постановам ЄС 834/2007, 889/2008 на загальну суму 38 760,00 грн., що підтверджується наступними документами:

-інспекційним звітом (переробна та/або експортна діяльність, включаючи виноробство) №0584 від 29.09.2020;

-підсумковою оцінкою відповідно до Стандарту, що еквівалентний Постановам ЄС № 834/2007 та 889/2008 від 12.11.2020;

-Сертифікаційним рішенням за 2020;

-Актом здачі-приймання робіт (надання послуг) № 2078 від 12.11.2020.

07.12.2021 позивач направив на адресу відповідача вимогу № 28123, відповідно до якої позивач просив добровільно та негайно сплатити заборгованість у розмірі 38760 грн до 20.12.2021 включно. До поданої претензії було долучено відповідний рахунок № 768 від 29.03.2020.

Факт надсилання відповідачу зазначеної вимоги підтверджується наявними в матеріалах справи описом вкладення в цінний лист за № 0101910521358 повідомленням від 07.12.2021 та фіскальним чеком.

Однак, відповідач залишив вказану вимогу без відповіді та належного реагування.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем становить 38760 грн.

5. Позиція суду.

Згідно з ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 530 цього ж кодексу визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 610 цього ж кодексу порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 цього ж кодексу боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У встановлений договором строк і станом на час розгляду справи відповідач свій обов`язок щодо оплати наданих послуг в термін встановлений Контрактом, а також у визначені в претензії строки не виконав.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 13 та ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Станом на день розгляду справи, відповідач послуги не оплатив, документів спростовуючих позовні вимоги не надав.

Відповідно до вимог ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Таким чином, зважаючи на встановлені обставини справи та вимоги правових норм викладених вище, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення із відповідача заборгованості в розмірі 38 760 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

5.3. Щодо судових витрат.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Приймаючи до уваги задоволення позовних вимог в повному обсязі, витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕРЛАЙНЕР ЕДЖЕНСІЗ» (65005, м. Одеса, вул. Бугаївська, 35, офіс 1005 Г; код ЄДРПОУ 42897128) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРГАНІК СТАНДАРТ» заборгованості у розмірі 38 760 /тридцять вісім тисяч сімсот шістдесят/ грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 2 481 /дві тисячі чотириста вісімдесят одна/грн.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню до Південно-західного апеляційного господарського суду в порядку ст.256 ГПК України.

Рішення складено та підписано 13 квітня 2023 року

Суддя Ю.М. Невінгловська

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено17.04.2023
Номер документу110242758
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —916/3272/22

Рішення від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні