Рішення
від 07.04.2023 по справі 128/3182/22
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/3182/22

РІШЕННЯ

Іменем України

07 квітня 2023 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Бондаренко О.І.

секретаря судового засідання Літневської А.Р.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля» про розірвання договору оренди, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся до Вінницького районного суду Вінницької області з позовною заявою до СТОВ «Поділля» про розірвання договору оренди, мотивуючи позовні вимоги тим, що 02.07.2016 між ОСОБА_4 та СТОВ «Поділля» було укладено договір оренди землі, а саме: земельної ділянки площею 2,2147 га кадастровий номер 0520684600:01:002:0052, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування Вінницька область Вінницький район, Оленівська сільська рада.

Пунктом 37.4 договору оренди передбачено, що дія договору припиняється у разі смерті фізичної особи - Орендодавця.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 - померла та земельна ділянка була успадкована її сином, ОСОБА_3 .

27.11.2022 ОСОБА_5 було надіслано до СТОВ «Поділля» повідомлення про успадкування земельної ділянки після смерті матері та припинення дії договору оренди від 02.07.2016 на підставі п.37.4.

Пунктом договору 38 передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за - взаємною згодою сторін; - рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороноюобов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Пункт 39 розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

Оскільки сторони не дійшли домовленості про припинення договору шляхом його розірвання, позивач вимушений звернутися до суду за захистом своїх прав.

За наведених обставин позивач звертається до суду з позовом, в якому просить розірвати договір оренди землі, укладений 02 липня 2016 року між ОСОБА_4 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Поділля», зареєстрований у запис у Державному реєстрі земель від 20.10.2016 за № 17021224.

На вказану позовну заяву стороною відповідача надано відзив, в якому відповідач просить відмовити в задоволенні позову з наступних підстав.

Так, позивач просить суд розірвати договір оренди землі, укладений 02 липня 2016 року між ОСОБА_4 та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Поділля», зареєстрований у Державному реєстру земель від 20.10.2016 за №17021224. Підставою для розірвання договору оренди позивач вважає смерть фізичної особи - Орендодавця. Відповідно до обставин, викладених в позовній заяві, орендодавець ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , але позивач не надав суду копію свідоцтва про смерть Орендодавця.

Відповідно до пункту 37.4 договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_4 та СТОВ «Поділля», дія договору припиняється у разі смерті фізичної особи - Орендодавця.

Відповідно до пункту 40 вищевказаного Договору, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи не є підставою для зміни або розірвання.

Відповідно до ч.1 ст. 148-1 Земельного кодексу України, до особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов`язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

Відповідно до ч.4 ст. 148-1 Земельного кодексу України, внесення змін до договорів оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту чи застави із зазначенням нового власника земельної ділянки не вимагається і здійснюється лише за згодою сторін договору.

Таким чином, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до ОСОБА_3 не є підставою для розірвання договору оренди землі.

В свою чергу позивачем надано відповідь на відзив, в якому сторона позивача зазначає про наступне.

Відповідач стверджує, що немає підтвердження факту смерті ОСОБА_4 , оскільки разом з позовом не було подано копії свідоцтва про її смерть.

Підтвердження успадкування земельної ділянки після смерті ОСОБА_4 позивачем є свідоцтво про право на спадщину за законом від 19.01.2022, що було надано суду разом з позовною заявою.

В заперечення дії пункту 37.4 спірного договору оренди, яким передбачено, що дія договору припиняється у разі смерті фізичної особи - Орендодавця, відповідач посилається на п. 40 договору.

Однак, п.40 не нівелює дію п.37.4 договору та регулює інші питання переходу права власності (дарування, купівля-продаж, міна і т.д.)

Щодо співвідношення термінів «припинення договору», «розірвання договору» - розірвання договору є лише одним із способів (форм) його припинення, тобто ці поняття співвідносяться як загальне (припинення) і часткове (розірвання), інакше кажучи, будь-яке розірвання договору означає і його припинення. Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом у постанові по справі N 916/251/18 від 23 квітня 2019 року.

Відповідач не заперечує отримання від позивача повідомлення про успадкування земельної ділянки після смерті матері та припинення дії договору оренди від 02.07.2016 на підставі п.37.4, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №2103002729670 та квитанцією поштового зв`язку від 27.11.2022.

Враховуючи вищевикладене, оскільки умовами договору оренди землі передбачено його припинення у разі смерті орендодавця, позивач вважає, що у відповідності до положень ст. ст.627,651 ЦК України, ст.32 Закону України «Про оренду землі» та п. 37.4 договору, наявні підстави для задоволення позовних вимог, оскільки позивач скористався своїм правом на припинення договору оренди землі, як новий власник.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 - ОСОБА_1 позовні вимоги свого довірителя підтримав, мотивуючи їх обставинами, викладеними в позовній заяві та у відповіді на відзив на позовну заяву, просив позовні вимоги задоволити.

Представник відповідача СТОВ «Поділля» - Стороженко С.С. в судовому засідання позовні вимоги не визнав, заперечував щодо їх задоволення, посилаючись на обставини, викладені у відзиві на позовну заяву.

Заслухавши пояснення сторін по справі, дослідивши та оцінивши матеріали справи, врахувавши надані сторонами, відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених прав, а також інтересах інших осіб у випадках встановлених законом.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини громадянина захищаються судом та відповідно до вимог чинного цивільного процесуального законодавства України кожній особі гарантується право звернення безпосередньо до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що 02.07.2016 між ОСОБА_4 та СТОВ «Поділля» було укладено договір оренди землі, а саме: земельної ділянки площею 2,2147 га кадастровий номер 0520684600:01:002:0052, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування Вінницька область, Вінницький район, Оленівська сільська рада (а.с. 4 - 8).

Пунктом 37.4 договору оренди передбачено, що дія договору припиняється у разі смерті фізичної особи - Орендодавця.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а земельна ділянка успадкована її сином, позивачем ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 19.01.2022 (а.с. 9).

27.11.2022 позивачем було надіслано до СТОВ «Поділля» повідомлення про успадкування земельної ділянки після смерті матері та припинення дії договору оренди від 02.07.2016 на підставі п.37.4, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №2103002729670 та квитанцією поштового зв`язку від 27.11.2022 (а.с. 10 - 11).

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», а також іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди земельної ділянки.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 627 ЦК України, Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. У договорах за участю фізичної особи - споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

Відповідно до ч.1 ст. ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ч.1 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. ч. 3, 4 ст. 31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Таким чином, аналіз статей 525, 651 ЦК України та статті 31 Закону України «Про оренду землі» свідчить про те, що законодавець допускає можливість розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку у разі, якщо це передбачено умовами такого договору.

Згідно ч. 4 ст.32 Закону України «Про оренду землі» перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Згідно п. 37.4 договору оренди від 02.07.2016 - дія договору припиняється у разі смерті фізичної особи - Орендодавця.

Цей пункт є чинним та у встановленому законом порядку недійсним не визнавався.

Зазначене узгоджується з статтею 627 ЦК України, яка передбачає, зокрема, добровільне узгодження умов договору оренди землі при його укладенні.

Враховуючи вищевикладене, оскільки умовами договору оренди землі передбачено його розірвання у разі переходу права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, суд вважає позовні вимоги ОСОБА_3 обгрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи повне задоволення позовних вимог позивача та той факт, що він звільнений від сплати судового збору, суд вважає, що судові витрати по сплаті судового збору слід стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись ст. ст. 525, 627, 651 ЦК України, ст. ст. 4, 10, 11, 15, 16, 76, 133, 141, 212, 259, 264, 265, 268, 273 - 274 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_3 - задоволити.

Розірвати договір оренди землі, укладений 02 липня 2016 року між ОСОБА_4 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Поділля», зареєстрований у запис у Державному реєстрі земель від 20.10.2016 за № 17021224.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Поділля» /23244, Вінницька область Вінницький район, с. Оленівка, код ЄДРПОУ 03733973/ на користь держави судовий збір в розмірі 992 грн. 40 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 17.04.2023.

Суддя О.І. Бондаренко

Дата ухвалення рішення07.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110251038
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди

Судовий реєстр по справі —128/3182/22

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні