Ухвала
від 17.04.2023 по справі 916/815/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

17 квітня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/815/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Колоколова С.І.

суддів: Разюк Г.П., Ярош А.І.

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця»

на рішення Господарського суду Одеської області від „02 грудня 2022р., повний текст якого складено та підписано від „26 грудня 2022р.

у справі №916/815/22

за позовом Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця»

до відповідача Державного підприємства «Морський торговельний порт «Южний»

про стягнення штрафу в розмірі 69 265,00 грн.,

встановив:

20.02.2023 року до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» на рішення Господарського суду Одеської області від „02 грудня 2022р., повний текст якого складено та підписано від „26 грудня 2022р. у справі №916/815/22.

Одночасно скаржник просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Одеської області від „26 грудня 2022 про у справі № 916/815/22. Обґрунтовуючи сказане клопотання скаржник зазначає, що повний текст рішення складено 26.12.2022, позивач дане рішення отримав 18.01.2023. У зв`язку з неможливістю знаходитись та працювати у м. Лиман Донецької області, працівники філії (у тому числі юристи і адвокати) були переміщені на більш безпечні території України та продовжують свою роботу у дистанційному режимі. Що значно ускладнило роботу переміщення зайняло певний час частина документів та систем знищено, поновлення постраждалих документів та вивезення документів триває та займає певний час і викликає складнощі організація персонального робочого місця співробітників на дистанційному режимі. Тож військова агресія Російської Федерації проти України та військовий стан на території України унеможливили дотримання позивачем строків передбачених законодавством. За такого апелянт просить поновити пропущений строк на апеляційне оскарження.

Крім того, скаржник заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги. Обґрунтовуючи вказане клопотання скаржник зазначає, що АТ «Укрзалізниця» є державною компанією, яка з 24.02.2022 несе фінансові витрати та позбавлена можливості отримувати прибуток, внаслідок зменшення оплачуваних пасажирських і вантажних перевезень.

Крім того, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1228-р «Про затвердження консолідованого фінансового плану акціонерного товариства «Українська залізниця» на 2003 рік» через велике соціальне навантаження та обмеження вантажоперевезень передбачено збиток 20,2 млрд грн. порівняно з очікуваним чистим збитком 10,8 млрд грн. за підсумком 2022 року.

Колегією суддів встановлено, що вищезазначена апеляційна скарга була подана Акціонерним товариством «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 27.02.2023 у складі колегії суддів: головуючого судді Колоколова С.І., суддів Разюк Г.П., Савицького Я.Ф. витребувано у Господарського суду Одеської області матеріали справи № 916/815/22. Відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» на рішення Господарського суду Одеської області від „02 грудня 2022р., повний текст якого складено та підписано від „26 грудня 2022р. у справі №916/815/22 до надходження матеріалів даної справи з Господарського суду Одеської області.

07.03.2023 матеріали справи №916/815/22 надійшли до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Відповідно до розпорядження керівника апарату суду від 30.03.2023р. №35 та витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.03.2023р. апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Колоколова С.І., суддів Разюк Г.П., Ярош А.І. у зв`язку з перебування судді-учасника колегії Савицького Я.Ф. у відпустці.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 03.04.2023 узадоволенні клопотання Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» про звільнення від сплати судового збору відмовлено; апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» на рішення Господарського суду Одеської області від „02 грудня 2022р. у справі №916/815/22 залишено без руху; зобов`язано Акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» протягом 10 (десяти) днів з дня отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, усунути недоліки, встановлених при поданні апеляційної скарги, а саме: надати до суду у встановленому законом порядку докази надсилання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів позивачу цінним листом з описом вкладення; надати до суду докази сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі за подання апеляційної скарги у сумі 3721,50 грн.

09.03.2023 до Південно-західного апеляційного господарського суду від представника АТ «Укрзалізниця» надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали суду від 03.04.2023 року з доказами надсилання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів та доказами сплати судового збору у розмірі 3721,50 грн.

Розглянувши матеріали справи, апеляційну скаргу, заяву про усунення недоліків, клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, судова колегія визнає причини пропуску процесуального строку поважними, вважає за можливе відновити процесуальний строк на подання апеляційної скарги та прийняти останню до провадження.

Апеляційна скарга Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» відповідає вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог статті 262 Господарського процесуального кодексу України судова колегія визначилась про можливість відкриття апеляційного провадження у справі №916/815/22.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

Відповідно до ч.1 ст.252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Згідно із ч.3 ст.270 ГПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Відповідно до ч.10 ст.270 ГПК України апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Виходячи із вищезазначеного та ціни позову у даній справі, перегляд оскаржуваного рішення за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» має проводитись в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Керуючись ст.ст. 234, 252, 262, 270 ГПК України, колегія суддів

у х в а л и л а:

1.Клопотання Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» про поновлення строку на апеляційне оскарження задовольнити.

2.Поновити Акціонерному товариству «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» строк на апеляційне оскарження.

3.Зупинити дію рішення Господарського суду Одеської області від 02.12.2022 року у справі № 916/815/22.

4. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» на рішення Господарського суду Одеської області від „02 грудня 2022р., повний текст якого складено та підписано від „26 грудня 2022р. у справі №916/815/22.

5.Розгляд апеляційної скарги Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» здійснювати у спрощеному позовному провадженні без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

6. Відповідачу протягом розумного часу з урахуванням введення воєнного стану в Україні надати докази направлення відзиву скаржнику.

7. Роз`яснити учасникам справи про їх право подати до суду будь-які заяви чи клопотання стосовно процесуальних питань (призначення експертизи, витребування доказів, судових доручень щодо збирання доказів, залучення у справі спеціаліста, перекладача, вжиття заходів забезпечення позову, відводів, затвердження мирових угод тощо), оформлених відповідно до статті 170 Господарського процесуального кодексу України, разом з доказами направлення копій таких заяв чи клопотань іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання згідно ст.235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.І. Колоколов

Суддя Г.П. Разюк

СуддяА.І. Ярош

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110251067
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення штрафу в розмірі 69 265,00 грн

Судовий реєстр по справі —916/815/22

Постанова від 19.06.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Рішення від 02.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 21.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 08.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні