Рішення
від 13.04.2023 по справі 477/1123/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/1123/22

Провадження № 2/477/126/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 квітня 2023 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - судді Полішко В.В., з секретарем - Крошніною А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в заочному порядку за правилами спрощеного провадженняцивільну справу за позовом акціонерного товариства «Миколаївобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електроенергії,

ВСТАНОВИВ:

14 листопада 2022 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь АТ «Миколаївобленерго» вартість необлікованої електроенергії у сумі 47545,54 грн., а також судовий збір.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 є споживачем електричної енергії, яку постачає АТ «Миколаївобленерго». Особовий рахунок № НОМЕР_1 відкритий на ім`я ОСОБА_1 .

14 січня 2022 року під час проведення перевірки електроустановки позивача по дотриманню вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (далі - ПРРЕЕ), представниками філії було виявлене порушення підпункту 7 пункту 8.4.2 вищезазначених Правил, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу порушення схеми обліку, яке не можливо виявити під час проведення контрольного огляду приладу обліку.

За вказаним порушенням був складений акт про порушення №К 8791 від 14 січня 2022 року в присутності відповідача ОСОБА_1 , який підписав його без зауважень та застережень.

Цей акт 28 січня 2022 року був розглянутий комісією без участі відповідача. На підставі винесеного рішення, оформлено протоколом від 28 січня 2022 року №715, проведений розрахунок вартості та обсяг електричної енергії недооблікованої приладом обліку відповідача. Визначено осяг у розмірі 10979 кВтгод. Вказане рішення не було оскаржене та не скасоване. Розрахунок проведений за період з 14 січня 2021 року по 14 січня 2022 року. Сума недорахованої електричної енергії станом на 14 січня 2022 року становить 47545,54 грн. В добровільному порядку зазначена сума відповідачем не сплачена, в зв`язку з чим позивач звернувся до суду з позовом про стягнення її в судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась, направила до суду заяву з проханням слухати справу у її відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце судового засідання повідомлений за місцем проживання та реєстрації, про причини неявки не повідомив, в зв`язку з чим, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України, вважається таким що повідомлений судом належним чином про час і місце розгляду справи. Відзив відповідачем не подано.

З огляду на те, що доказів у матеріалах справи достатньо для ухвалення рішення, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін.

На підставі ухвали суду від 13 квітня 2023 року справа розглядається в порядку заочного провадженняза правилами спрощеного позовного провадження.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, то, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою відео та звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові докази, суд встановив наступне.

Згідно з довідкою Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 02 грудня 2022 року № 1070/02-10 ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Є споживачем електричної енергії, яку постачає АТ «Миколаївобленерго».

Особовий рахунок № НОМЕР_1 відкритий на ім`я ОСОБА_2 (а.с. 6).

14 січня 2022 року представниками позивача було виявлене порушення підпункту 7 пункту 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу порушення схеми обліку, яке не можливо виявити під час проведення контрольного огляду приладу обліку, що підтверджується складеним актом №К8791, який підписаний контролерами та відповідачем ОСОБА_1 , який був присутній при складанні акту та підписав його без зауважень та застережень (а.с. 7-8).

Крім цього, контролерами того ж дня складено акт контрольного огляду електроустановки побутового споживача, встановлено обсяги та потужності споживання та опломбовано лічильник (а.с.10), а також акт про пломбування та встановлення індикаторів (а.с. 11).

28 січня 2022 року на засіданні комісії з розгляду акту, проведеного без участі відповідача. Розрахунок здійснений відповідно до положень пунктів 8.4.7, 8.4.8 та 8.4.13 ПРРЕЕ, за період з 14 січня 2021 року по 14 січня 2022 року, що передує даті виявлення правопорушення. Визначено обсяг необлікованої електричної енергії у розмірі 10979 кВт год., що становить вартість 47545,54 грн. (а.с. 12, 13).

Згідно з пунктом 4 частини 2 статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що правопорушення на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до підпункту 3 пункту 5.1.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (далі - ПРРЕЕ) оператор системи має право проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Положеннями пункту 8.2.5 ПРРЕЕ визначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Як було встановлено та складено відповідний акт, відповідачем порушено підпункт 7 пункту 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу порушення схеми обліку, яке не можливо виявити під час проведення контрольного огляду приладу обліку.

Згідно з пунктом 8.4.7, 8.4.8 гл. 8.4 ПРРЕЕ розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється виходячи з:

вартості середньомісячних витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт·год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу у період порушення споживачем цих Правил (Ц, грн/кВт·год);

величини розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (W доб, кВт·год);

кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил (Д, день), а саме: якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання необлікованої електричної енергії, виявити які представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, або установив пристрій, що занижує покази лічильника електричної енергії (використання фазозсувного трансформатора, постійних магнітів (у разі невстановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо), - з дня останньої технічної перевірки або набуття споживачем права власності/користування на об`єкт (якщо технічну перевірку у період з дати набуття споживачем права власності/користування на об`єкт до дати виявлення порушення не було проведено) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Виходячи з положень ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Оскільки відповідно до наданого розрахунку загальний розмір завданих збитків за період з 14 січня 2021 року по 14 січня 2022 року, за дванадцять місяців, що передує дню виявлення порушення, становить 47545,54 грн., який проведений позивачем відповідно до положень пунктів 8.4.7, 8.4.8 та 8.4.13 ПРРЕЕ за вказаний період, та відповідачем завдані збитки не відшкодовані, то за таких обставин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до статті 141 ЦПК України з відповідачки підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в сумі 2481,00 грн.

Керуючись статями 258, 259, 263, 265, 282 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов акціонерного товариства «Миколаївобленерго» задовольнити.

Стягнути зі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на користь акціонерного товариства «Миколаївобленерго» (р/р ІВАN НОМЕР_3 , відкритий у АТ КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 25713066) борг за спожиту необліковану електроенергію у сумі 47545 (сорок сім тисяч п`ятсот сорокп`ять) грн. 54 коп.

Стягнути зі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на користь акціонерного товариства «Миколаївобленерго» (р/р ІВАN НОМЕР_3 , відкритий у АТ КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 25713066)судовий збір у справі у сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування сторін:

позивач - акціонерне товариство «Миколаївобленерго», адреса: вул. Громадянська, 40, м. Миколаїв, ЄДРПОУ 23399393;

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 .

Суддя В.В. Полішко

Дата ухвалення рішення13.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110251504
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електроенергії

Судовий реєстр по справі —477/1123/22

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні