Рішення
від 10.04.2023 по справі 904/837/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2023м. ДніпроСправа № 904/837/23

За позовом Комунального підприємства теплових мереж "КРИВОРІЖТЕПЛОМЕРЕЖА"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕЛІОС ЛТД"

про стягнення 31 929 грн. 14 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство теплових мереж "КРИВОРІЖТЕПЛОМЕРЕЖА" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "ГЕЛІОС ЛТД" заборгованості за послуги з постачання теплової енергії 27 370 грн. 34 коп., за абонентське обслуговування 243 грн. 70 коп., інфляційних втрат 3801 грн. 03 коп., 3% річних 514 грн. 07 коп.

Позивач та відповідач з заявами та клопотаннями до суду не звертались.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Управлінням комунальної власності виконкому міської ради та товариством з обмеженою відповідальністю "Геліос ЛТД" укладено договір купівлі-продажу 39/100 частки приміщення 82, яку орендує ТОВ "Геліос ЛТД" за адресою: 50000, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, буд. 2, придбаної товариством з обмеженою відповідальністю "Геліос ЛТД" від 23.12.2011р. (далі Договір).

Продавець зобов`язується передати у власність Покупцю 39/100 частки приміщення 82, яку орендує ТОВ "Геліос ЛТД" за адресою: 50000, м. Кривий Ріг, вул.Пушкіна, буд.2 - 39/100 частин складають приміщення загальною площею 106,9 кв.м від нежилого приміщення після реконструкції та приєднання приміщення загальною площею 272,9 кв.м. вбудоване в цокольний поверх житлового будинку, а Покупець зобов`язується прийняти та сплатити за об`єкт приватизації ціну відповідно до умов, що визначені в цьому Договорі та пройти реєстрацію об`єкта приватизації, згідно чинного законодавства. Характеристика об`єкта приватизації наводиться в технічному паспорті, який надається КП ДОР "Криворізьке бюро технічної інвентаризації" (далі- БТІ) і передається Покупцю. Нежиле приміщення належить Продавцю на праві комунальної власності на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САЕ № 230416, виданого 02.06.2011 виконавчим комітетом Криворізької міської ради, згідно рішення виконавчого комутету Криворізької міської ради "Про оформлення права власності на об`єкти нерухомого майна" від 11.05.2011 за №180. Право власності Продавця зареєстроване в БТІ 25.06.2011, номер запису: 4459 в книзі:3додН-220, реєстраційний номер:4205805 (п.1.1 Договору).

Право власності покупця на об`єкт приватизації підтверджується цим Договором, а також актом прийому-передачі (п. 1.3 Договору).

Згідно з наказом управління комунальної власності міста від 02.11.2011р. №151-п приватизація покупцю 39/100 частки приміщення 82, яку орендує ТОВ "Геліос ЛТД" за адресою: 50000, м. Кривий Ріг, буд. 2 здійснена шляхом викупу (п. 1.4 Договору).

Згідно ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання. Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг. Плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з: плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства; плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України.

З 05.11.2021 р. договірні відносини між КПТМ «Криворіжтепломережа» та споживачами - власниками квартир та нежитлових приміщень вбудованих (прибудованих) у багатоквартирному будинку врегульовані індивідуальним договором ( публічним договором приєднання, текст якого розміщено на сайті КПТМ «Криворіжтепломережа», режим доступу hilp://kpts.dp.ua/dogovorte.php) про надання послуги з постачання теплової енергії від 05.10.2021 року, що укладений в порядку ч. 5 ст. 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» (далі Індивідуальний договір). Індивідуальний договір згідно ч. 2 цього договору набуває чинності після 30 днів з моменту розміщення його на офіційному веб-сайті Виконавця (КПТМ «Криворіжтепломережа"). Розміщення тексту договору на сайті виконавця було здійснено 05.10.2021 p.

Згідно приписів ст. 1 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" індивідуальньний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна.

Договірні відносини між Комунальним підприємством теплових мереж "Криворіжтепломережа" та ТОВ "ГЕЛІОС ЛТД" відбуваються відповідно до приписів ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" шляхом приєднання споживача до публічного договору - "Індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії" (далі Індивідуального договір), текст якого було опубліковано на офіційному веб-сайті виконавця послуги КПТМ "Криворіжтепломережа" від 05.10.2021р.

Індивідуальний договір вважається укладеним із споживачем, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем.

Відповідно до ст. 634 Цивільного кодексу України, договір приєднання може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати своєї умови договору.

Згідно п. 11 Індивідуального договору - обсяг спожитої у будинку Послуги визначається як обсяг теплової енергії, спожитої в будинку за показаннями засобів вимірювальної техніки вузла (вузлів) комерційного обліку або розрахунково відповідно до Методики розподілу між Споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22 листопада 2018 р. № 315.

Пунктами 16, 30, 31, 34 Індивідуального договору передбачено, що на час відсутності вузла комерційного обліку у зв`язку з його ремонтом, проведенням повірки засобу вимірювальної техніки, який є складовою частиною вузла обліку, ведення комерційного обліку здійснюється відповідно до Методики розподілу. Споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з: плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830 (Офіційний вісник України, 2019 p., № 71, ст. 2507), - в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2021 р. № 1022, та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання; плати за абонентське обслуговування в розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному веб-сайті Виконавця hitp://www.kpis.dp.ua/. Вартістю Послуги є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Розмір тарифу зазначається на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або офіційному веб-сайті Виконавця http://www.kpts.dp.ua/. Споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту Послугу.

Нежитлове приміщення № 82, що знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, буд. 2, вбудоване в житловий будинок. Будинок № 2 по вул. Пушкіна є багатоквартирним, подання теплоносія до них здійснюється від теплових мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) Позивача (у відповідності до п 5.23 наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури № 80 від 18.05.2005 "Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення ДБН В.2.2-15-2005", де зазначено, що житлові будинки повинні обладнуватися опаленням і вентиляцією, що проектуються згідно зі СНиП 2.04.05) які є внутрішньобудинковим комплексом трубопроводів та обладнання для забезпечення опалення споживачів житлового будинку.

Відповідач отримував теплову енергію, так як приміщення боржника № 82 не відокремлені від внутрішньобудинкового комплексу трубопроводів та обладнання для забезпечення опалення вищевказаного будинку № 2 вул. Пушкіна.

КПТМ "Криворіжтепломережа" здійснює постачання теплової енергії до житлових та нежитлових споруд у місті, у тому числі Боржнику за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, буд. 2, прим. № 82. Доказами подачі теплової енергії до приміщення боржника є акти подання теплоносія та припинення подання теплоносія на будинок, звіти за період постачання теплової енергії. Постачання теплоносія на протязі всього періоду, передбаченого Договором, проводилось не порушуючи щорічні розпорядження Виконавчого комітету Криворізької міської Ради Дніпропетровської області "1 Іро початок та закінчення опалювального періоду".

Облік споживання теплової енергії здійснюється згідно приладів обліку або розрахунковим способом, за їх відсутності, що передбачено п. 5 Договору та п.п. 11, 16 Індивідуального договору. Тарифи передбачено: за період з 25.10.2021р. по теперішній час тариф за 1 Гкал 5 065, 99 грн. (з ПДВ) (згідно рішення Криворізької міської ради від 22.10.21 р. № 530 п.1.1.2 для потреб категорії інші споживачі" КПТМ "Криворіжтепломережа).

Господарський суд погоджується з доводами позивача, що відповідач не виконав свій обов`язок, не здійснює розрахунок в повному обсязі, у зв`язку з чим за період з 05.11-2021 р. по 31.11.2022 р. утворилася заборгованість за послуги постачання теплової енергії у розмірі 27 370, 34 грн. Існує заборгованість за абонентське обслуговування за період 05.11.2021 -31.08.2022 в розмірі 243, 70 грн.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору і закону, а за відсутності таких вимог і угод - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно статті 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Господарський суд погоджується з розрахунком 3% річних та інфляційних втрат.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженовідповідальністю "Геліос ЛТД" (50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, буд. 2, прим. 81, ідентифікаційний код 20262995) на користь комунального підприємства теплових мереж" (50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пров. Дежньова, 9, ідентифікаційний код 03342184) заборгованість за послуги з постачання теплової енергії 27 370 грн. 34 коп., за абонентське обслуговування 243 грн. 70 коп., інфляційних втрат 3801 грн. 03 коп., 3% річних 514 грн. 07 коп., судовий збір в сумі 2684 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 14.04.2023

Суддя Г.В. Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.04.2023
Оприлюднено18.04.2023
Номер документу110251907
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/837/23

Судовий наказ від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні