Ухвала
від 18.04.2023 по справі 916/4077/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

18 квітня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/4077/21Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Діброви Г.І.

суддів: Разюк Г.П., Ярош А.І.

за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, м. Одеса

на рішення Господарського суду Одеської області від 09.11.2022 року, м. Одеса, суддя Невінгловська Ю.М., повний текст складено 06.12.2022 року

у справі №916/4077/21

за позовом Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, м. Одеса

до відповідача Державного підприємства «ОДЕСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ ЗЕМЛЕУСТРОЮ», м. Одеса

про стягнення 805 708 грн. 26 коп.., -

В С Т А Н О В И В:

26.12.2022 року до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Головного управління Держгеокадастру в Одеській області на рішення Господарського суду Одеської області від 09.11.2022 року у справі №916/4077/21.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №916/4077/21 було визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Діброва Г.І, судді Разюк Г.П., Ярош А.І. що підтверджується витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.12.2022 року.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.01.2023 апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру в Одеській області на рішення Господарського суду Одеської області від 09.11.2022 року у справі №916/4077/21 залишено без руху з мотивів несплати судового збору.

02.02.2023 року на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду надійшло клопотання Головного управління Держгеокадастру в Одеській області в якому заявник просить продовжити (відстрочити) Головному управлінню Держгеокадастру в Одеській області строки на сплату судового збору за апеляційну скаргу, мотивуючи це положеннями Закону України «Про судовий збір».

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 року відмовлено в задоволенні клопотання про продовження (відстрочення) строку на сплату судового збору за апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру в Одеській області та надано додатковий строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом 10 днів з дня вручення ухвали.

08.02.2023 року вищезазначену ухвалу суду апеляційної інстанції було направлено засобами поштового зв`язку на адресу Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, яка ним самостійно вказана в апеляційній скарзі, а саме: 65078, вул. Космонавтів, буд. 34, м. Одеса. Вказана адреса є дійсною юридичною адресою, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань. Також, вказана ухвала направлялась на електронну адресу скаржника, яка ним самостійно вказана в апеляційній скарзі, а саме: odesa_info@land.gov.ua.

14.03.2023 року поштове відправлення на офіційну адресу скаржника повернулось на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду врученим з поміткою про вручення 20.02.2023 року.

Водночас, станом на 18.04.2023 року, тобто більше ніж через місяць з моменту винесення відповідної ухвали від скаржника до суду не надійшло жодних заяв чи клопотань про усунення недоліків.

Відповідно до ч. 2-4 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 174 цього Кодексу. Апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому ст. 261 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Тобто, відповідно до зазначених приписів чинного процесуального кодексу, встановивши, що апеляційну скаргу подано без додержання вимог ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, про що повідомляє відповідну особу і надає строк для виправлення недоліків. Якщо особа, яка подала скаргу у встановлений строк, виправить недоліки, скарга вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо ж особа, яка подала апеляційну скаргу, в установлений судом апеляційної інстанції строк, не виконає вимоги ухвали про усунення недоліків, така апеляційна скарга підлягає поверненню скаржнику без розгляду.

За змістом наведених норм закону повернення заяви (в тому числі й апеляційної скарги) з тих підстав, що особа не виконала вимоги ухвали суду про усунення недоліків, можливо лише в тому випадку, коли особа отримала копію відповідної ухвали суду, але ухилилась від виконання вимог, зазначених у ній.

Водночас, судова колегія зазначає, що ухвала Південно-західного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 року направлена скаржнику 08.02.2023 року та отримана ним 20.02.2023, про що свідчить відмітка про вручення в поштовому повідомленні яке повернулося до суду 14.03.2023 року.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено право кожного на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, держава, яка створює суди апеляційної чи касаційної інстанцій, має забезпечити, щоб особи, які відповідають перед законом, мали можливість користуватись всіма фундаментальними гарантіями ст. 6 Конвенції в провадженнях у цих судах (див. рішення у справі Делкурт проти Бельгії, від 17 січня 1970 року, п. 25, Серія А № 11; п. 27 рішення Суду у справі Пелевін проти України, no. 24402/02, від 20.05.2010 року).

Суд зазначає, що право на доступ до суду, не є абсолютним, воно за своїм змістом може підлягати обмеженням, особливо щодо умов прийнятності скарги на рішення. Норми, які регламентують строки подання скарг, безумовно, передбачаються для забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності. Зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані. У той же час такі норми або їх застосування мають відповідати принципу юридичної визначеності та не перешкоджати сторонам використовувати наявні засоби (див. п. 22 - 23 рішення у справі Мельник проти України від 28.03.2006 року, пункти 37-38 рішення у справі Мушта проти України від 18.11.2010 року).

Вжиття заходів для прискорення процедури розгляду є обов`язком не тільки для держави, а й в осіб, які беруть участь у справі. Так, Європейський суд з прав людини в рішенні від 07.07.1989 року у справі Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Суд апеляційної інстанції також враховує висновки Європейського суду з прав людини, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження (рішення у справі Олександр Шевченко проти України та Трух проти України).

За приписом ч. 1 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, зловживання процесуальними правами не допускається.

Отже, апелянт повинен проявляти зацікавленість щодо поданої ним апеляційної скарги.

Крім того, відповідно до загальних норм процесуального Кодексу права та обов`язки сторін є рівними і сторони спору мають право на справедливий суд, а й обов`язок сприяти суду у справедливому розгляді справи шляхом добросовісної поведінки та надання доказів.

Добросовісність учасників судового процесу, зокрема, полягає у тому щоб при обізнаності з судовими процедурами, правами та обов`язками, правилами поведінки виконувати усі правила та приймати заходи до обізнаності про хід судового процесу при дотриманні судовими органами обов`язку проінформувати про такі процедури та процедурні рішення.

За таких умов, право на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції Головного управління Держгеокадастру в Одеській області не може бути таким, що підлягає захисту.

З урахуванням зазначеного, беручи до уваги, що у встановлений судом термін та в розумний строк, відповідно до чинного законодавства Украйни, недоліки апеляційної скарги не були усунені, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає поверненню.

При цьому, колегія суддів зазначає, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків, тобто, добросовісна сторона за умови виконання ухвали апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху не позбавлена можливості подати повторно апеляційну скаргу на захист своїх прав. Інша поведінка за певних обставин може свідчити про зловживання особою своїми правами.

Керуючись ст. 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Повернути без розгляду апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру в Одеській області на рішення Господарського суду Одеської області від 09.11.2022 року у справі №916/4077/21.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Додаток (на адресу скаржника): апеляційна скарга з додатками на 23 аркушів.

Головуючий суддяГ.І. Діброва

СуддіА.І. Ярош

Г.П. Разюк

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110276636
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 805 708 грн. 26 коп

Судовий реєстр по справі —916/4077/21

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 27.12.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 21.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 29.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 19.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні