Ухвала
від 18.04.2023 по справі 927/554/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

18 квітня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/554/23

Господарський суд Чернігівської області, в складі судді Романенко А.В., розглянув матеріали позовної заяви від 12.04.2023 б/н

за позовом: ОСОБА_1 ,

АДРЕСА_1 ,

e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

до відповідача: Комарівської сільської ради,

вул. Соборна, буд. 4, с. Комарівка, Ніжинський район, Чернігівська область, 16442,

e-mail: 04412225@mail.gov.ua,

предмет спору: про визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

14.04.2023, ОСОБА_1 , поданий позов до Комарівської сільської ради, з проханням: визнати протиправним та скасувати рішення двадцять першої сесії дев`ятого скликання Комарівської сільської ради від 03 серпня 2022 року № 451-21/ІХ «Про припинення діяльності Сидорівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Комарівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, Ховмівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Комарівської сільської ради| Борзнянського району Чернігівської області шляхом реорганізації» в частині припинення шляхом реорганізації, зокрема, приєднання до Степанівської гімназії Комарівської сільської ради (код ЄДРПОУ - 33369960) юридичної особи: Сидоровської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Комарівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ - 33369913).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оскаржуване рішення прийняте з порушенням вимог частини 2 статті 32 Закону України Про повну загальну середню освіту, статей 25, 26, п.2 частини 1 статті 32 Закону України Про місцеве самоврядування, п.12 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики (затвердженого постановою КМУ 03.11.2010 № 966 Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики), встановленої законодавством процедури, оскільки не були дотримані процедури громадського обговорення проєкту цього рішення. Крім того, оскаржуване рішення порушує принцип доступності освіти, гарантований статтею 53 Конституції України, обмежує доступ до базової середньої освіти дітей с. Сидорівка за місцем їх проживання, передбачений статтею 13 Закону України Про освіту.

Дослідивши матеріали позовної заяви від 12.04.2023 б/н суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху враховуючи наступне.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п.1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Належними доказами надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий відправникові оператором поштового зв`язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення для пересилання та опис вкладення до цього листа, з якого вбачається які саме документи направлені на адресу відповідача.

На підтвердження відправлення на адресу відповідача копії позовної заяви від 12.04.2023 б/н, з доданими до неї документами, що надійшли до суду, позивачем наданий фіскальний чек від 12.04.2023. Опис вкладення до цінного листа позивач не надав. Таким чином, суд позбавлений можливості перевірити, які саме документи направлені відповідачу.

З урахуванням зазначеного, суд установив, що позивачем, у порушення вимог п.1 частини 1 статті 164 та частини 1 статті 172 ГПК України, не надані належні докази на підтвердження направлення відповідачу позовної заяви від 12.04.2023 б/н з доданими документами.

Також суд звертає увагу, що на першому аркуші позовної заяви позивачем вказана третя особа - Відділ освіти, культури, сім`ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради.

За змістом статті 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити в справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження в справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, в разі коли рішення в справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі в справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі в справі.

Про залучення третіх осіб до участі в справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду в справі.

Натомість, позивач при подачі позову не заявив клопотання з належним обґрунтуванням про залучення до участі в справі Відділу освіти, культури, сім`ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради в якості третьої особи, та не вказав на стороні кого має бути залучена така особа, не зазначив на які права чи обов`язки третьої особи та яким чином може вплинути рішення суду в справі.

При цьому суд звертає увагу, що позивач також не надав до матеріалів позовної заяви опис вкладення до цінного листа з повним переліком документів, що направлені на адресу цієї третьої особи.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовна заява подана без додержання вимог викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про її залишення без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, дану позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк у 7 календарних днів з дня вручення цієї ухвали, для усунення недоліків шляхом подачі до суду належних доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (з їх повним переліком).

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234, 235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу, протягом 7 (семи) календарних днів з моменту отримання даної ухвали (в тому числі засобами електронного зв`язку), усунути виявлені недоліки позовної заяви шляхом подання до суду належних доказів направлення відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів (з їх повним переліком).

3. Роз`яснити позивачу, що відповідно до статті 176 ГПК України, в разі неусунення ним недоліків позовної заяви в установлений судом строк, позовна заява залишається без розгляду.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана 18.04.2023.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua.

При направленні документів на електронну адресу суду, їх має бути складено з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги", тобто з накладенням електронного підпису заявника.

Суддя А.В. Романенко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110279403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/554/23

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні