Рішення
від 12.04.2023 по справі 563/469/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/469/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.04.2023 року Корецький районний суд

Рівненської області

в складі: головуючого судді Сірака Д.Ю.

секретар судового засідання Литвинчук Л.Л.

за участю: заявника ОСОБА_1

представника заявника, адвоката Вакуліча Ю.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Корець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, вказуючи, що на даний час постало питання про призначення їй пенсії за віком, у зв`язку із чим, звернулась до Головного управління ПФУ в Рівненській області.

Реалізувати своє право на призначення пенсії не може, оскільки в документах, які підтверджують її право на пенсію, зокрема в трудових книжках, є розбіжності. А саме, на титульних сторінках трудових книжок НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , зазначено дату народження, що не відповідає її паспортним даним.

У зв`язку із цим, позбавлена можливості підтвердити свій страховий стаж та підтвердити своє право на пенсію. А тому, просить суд, встановити факт належності їй трудових книжок НОМЕР_1 та НОМЕР_2 .

В судовому засіданні заявниця та її представник, адвокат Вакуліч Ю.І. заявлені вимоги підтримали та просили їх задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилась, на ім`я суду було подано заяву про розгляд справи без участі за наявними доказами у справі.

Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні показала, що працювала разом із заявницею в Корецькій ЗОШ № 3 та часто спільно з нею святкували свої дні народження, адже ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вона - 1 січня.

Аналогічні показання про обставини роботи в Корецькій ЗОШ № 3 надала суду свідок ОСОБА_3 ..

Вислухавши пояснення заявниці та її представника, показання свідків, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до Рішення ГУ ПФУ в Рівненській області № 172750005423 від 24 лютого 2023 року, ОСОБА_1 відмовлено в призначенні пенсії за віком, у зв`язку із відсутністю необхідного страхового стажу. А саме, не зараховано до загального страхового стажу періоди роботи згідно трудових книжок НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , оскільки, на їх титульних сторінках зазначена дата народження заявниці, що не відповідає її паспортним даним.

Згідно паспорту громадянина України, № НОМЕР_3 від 02 листопада 2018 року, заявниця значиться як ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 18 січня 1963 року, ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 .

10 лютого 1980 року заявниці було видано трудову книжку серії НОМЕР_1 , на ім`я « ОСОБА_5 », датою народження якої вказано ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Із змісту свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5 встановлено, що 21 січня 1983 року шлюб між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 було розірвано. Після розірвання шлюбу прізвище заявниці з " ОСОБА_6 " було змінено на " ОСОБА_6 ".

Факт зміни прізвища заявниці із « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_6 » підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_6 , що було видане 01 серпня 1998 року Відділом реєстрації актів громадянського стану Ленінського району міста Миколаєва Миколаївської області.

14 серпня 1991 року заявниці було видано трудову книжку серії НОМЕР_7 , на ім`я « ОСОБА_1 », датою народження якої вказано ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В архівній довідці № 15/01-12, виданій 08 лютого 2023 року Архівним відділом Корецької міської ради, зазначено, що ОСОБА_1 , дійсно, працювала в Корецькому заводі пластмасових виробів (м. Корець Корецького району Рівненської області, а саме, прийнята з 14 серпня 1991 року та звільнена з 27 березня 1992 року.

Період, вказаний в архівній довідці співпадає з періодом роботи, що вказаний в трудовій книжці заявниці. Крім того, об`єктивно підтверджується показаннями свідків, які засвідчили, що працювали разом із заявницею також і в інші періоди, на підтвердження чого надали для огляду свої трудові книжки.

Пункт 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України встановлює, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Встановлення вказаного факту необхідне заявниці для реалізації її права на отримання пенсії.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Стаття 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначає, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 18 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою № 637 Кабінету Міністрів України від 12.08.1993, за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в пункті 17 цього Порядку, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

У позасудовому порядку усунути недоліки заявниця не має можливості.

Таким чином, з огляду на зміст досліджених письмових доказів та показання свідків, які засвідчили, що працювали разом із заявницею, суд приходить до висновку про те, що заявниці, дійсно, належать трудові книжки: НОМЕР_1 та НОМЕР_2 . Тому заява підлягає до задоволення.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 4, 81, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Заяву задоволити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трудової книжки серії НОМЕР_1 та трудової книжки серії НОМЕР_7 .

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, ЄДРПОУ 21084076, м. Рівне, вул. Олександра Борисенка, буд. 7.

Повний текст рішення виготовлено 18 квітня 2023 року.

С у д д я :

СудКорецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110280179
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —563/469/23

Рішення від 12.04.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Рішення від 12.04.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні