Ухвала
від 12.04.2023 по справі 160/8254/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

12 квітня 2023 рокуСправа №160/8254/19

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Юркова Е.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про заміну сторони по справі та сторони виконавчого провадження по справі № 160/8254/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Юнік Трейдінг Компані до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування наказу,-

УСТАНОВИВ:

29 березня 2023 року Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження по адміністративній справі № 160/8254/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Юнік Трейдінг Компані до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування наказу, в якій просить суд:

- замінити відповідача у справі №160/8254/19 з Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 39394856) на Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 3145015), як юридичну особу публічного права;

- замінити відповідача у справі №160/8254/19 з Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 3145015) як юридичної особи публічного права на Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 44118658), як відокремлений територіальний підрозділ на правах філії;

- замінити сторону відповідача у виконавчому листі у справі №160/8254/19, виданому Дніпропетровським окружним адміністративним судом, а саме з Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 39394856) на Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (44118658), як відокремлений територіальний підрозділ на правах філії.

Заява обґрунтована тим, що постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1; реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2. Зокрема утворено Головне управління ДПС у Дніпропетровській області; Головне управління ДФС у Дніпропетровській області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області. В подальшому на правах відокремленого підрозділу реорганізованої Державної податкової служби України утворено Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК ВП в ЄДРПОУ 44118658), а Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 43145015) перебуває в стані припинення.

Ухвалою суду від 03.04.2023 року вказану заяву призначено до розгляду у судовому засіданні.

Сторони по справі в судове засідання не з`явились, про дату час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином, позивачем по справі подано клопотання про здійснення розгляду заяви без участі.

За приписами частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну сторони виконавчого провадження без участі заявника та осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.10.2019 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.10.2019 року скасовано та прийнято нову постанову, позов задоволено, визнано протиправним та скасовано наказ Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області № 4788-п від 12.08.2019 року про проведення документальної планової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю Юнік Трейдінг Компані (код 38470642). Також вирішено питання щодо розподілу судових витрат шляхом стягнення за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Юнік Трейдінг Компані сплачений судовий збір за подання позову та апеляційної скарги в загальній сумі 4802, 50 грн. (чотири тисячі вісімсот дві гривні 50 копійок).

Супровідним листом від 01.04.2020 року вих..№11994 у даній справі направлено позивачу виконавчий лист.

У разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив (стаття 52 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до частини першої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1; реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2. Також визначено територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

Зокрема утворено Головне управління ДПС у Дніпропетровській області; Головне управління ДФС у Дніпропетровській області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Відповідно до частини першої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади (частина 1 статті 106 Цивільного кодексу України).

Отже, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області є правонаступником Головного управління ДФС у Дніпропетровській області.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби визначено: ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком. До переліку територіальних органи Державної податкової служби, що ліквідуються, включено, зокрема Головне управління ДПС у Дніпропетровській області.

У постанові зазначено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Так, згідно відомостей про відокремлений підрозділ юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 30.09.2020 року створено Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК ВП в ЄДРПОУ 44118658), як філію (інший відокремлений підрозділ) Державної податкової служби України.

Також згідно Положення про Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, затвердженого наказом Державної податкової служби України № 643 від 12.11.2020 року, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області утворено на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

Згідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 43145015) припинено.

Отже, Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 44118658) як відокремлений підрозділ, є правонаступником Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

За таких обставин, суд вважає за необхідне замінити сторони по справі (відповідача) та сторону виконавчого провадження (боржника) у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа № 160/8254/19 з Головного управління ДФС у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 39394856) на відокремлений підрозділ Державної податкової служби України - Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК ВП в ЄДРПОУ 44118658).

Враховуючи вищевикладене, заява Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області про заміну сторони по справі та сторони виконавчого провадження по справі № 160/8254/19 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 241, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про заміну сторони по справі та сторони виконавчого провадження по справі № 160/8254/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Юнік Трейдінг Компані до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування наказу задовольнити.

Допустити заміну сторони у справі № 160/8254/19 відповідача з Головного управління ДФС у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 39394856) на відокремлений підрозділ Державної податкової служби України - Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК ВП в ЄДРПОУ 44118658).

Замінити боржника у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа № 160/8254/19 з Головного управління ДФС у Дніпропетровській області (ІК в ЄДРПОУ 39394856) на відокремлений підрозділ Державної податкової служби України - Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (ІК ВП в ЄДРПОУ 44118658).

Ухвала набирає законної сили в порядку статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у строки встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) Е.О. Юрков

Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110282995
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —160/8254/19

Ухвала від 12.04.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 01.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 31.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Постанова від 12.02.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Постанова від 12.02.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Рішення від 29.10.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні