Ухвала
від 18.04.2023 по справі 520/5310/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

18 квітня 2023 року справа №520/5310/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Ніколаєва Ольга, розглянувши заяву Головного управління ДПС у Харківській області про відмову від позовної заяви і додані до неї документи у справі

за позовною заявоюГоловного управління ДПС у Харківській області

доВ`язівської сільської ради

простягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Харківській області (далі по тексту позивач, ГУ ДПС у Харківській області) звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до В`язівської сільської ради (далі по тексту відповідач), в якому просить стягнути до бюджету України кошти у розмірі 36 720,00 гривень у рахунок погашення податкового боргу з В`язівської сільської ради, податковий номер: 04397371, з усіх відкритих розрахункових рахунків.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу передано на розгляд судді Ніколаєвій Ользі.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі у порядку спрощеного позовного провадження без призначення судового засідання з повідомленням осіб.

Цією ж ухвалою відповідачу запропоновано у п`ятнадцятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття спрощеного провадження у справі подати до суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, що обґрунтовують доводи, які в ньому наведені або заяву про визнання позову та надати суду докази надіслання (подання) копії відзиву іншим учасникам справи.

За допомогою програми "Електронний суд" від представника позивача 31.03.2023 надійшла заява про відмову від позовної заяви, у якій він вказує, що після відкриття судом провадження у справі відповідачем повністю погашено суму заборгованості. Відтак, просить закрити провадження у цій справі.

Вирішуючи вказану заяву позивача, суд зазначає наступне.

Підстави закриття провадження у справі визначені частиною першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України).

Згідно пункту 2 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відповідно до частини третьої статті 9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Приписами статті 47 КАС України передбачено право позивача на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову, при цьому суд не приймає відмови позивача від позову, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Суд не встановив обставин, які перешкоджали б задоволенню заяви представника позивача про закриття провадження.

Таким чином, відповідно до пункту 2 частини перщої статті 238 КАС України, суд дійшов висновку про доцільність закриття провадження у справі.

Положеннями частини другої статті 238 КАС України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

У поданому клопотанні представник позивача вказує, що відповідач добровільно сплатив заборгованість, яка була предметом цього позову.

За вказаних обставин, суд приймає відмову позивача від позову, а тому провадження у справі підлягає закриттю.

За приписами частини першої статті 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Суд звертає увагу на те, що позивачем у даній справі є ГУ ДПС у Харківській області, а предметом спору - стягнення податкового боргу.

Відповідно до пункту 27 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняється центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи - в частині стягнення сум податкового боргу, заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Оскільки позивач у даній справі звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 27 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір", підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 47, 189, 238, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Харківській області про відмову від позовної заяви у справі №520/5310/23 - задовольнити.

Закрити провадження у справі №520/5310/23 за позовом Головного управління ДПС у Харківській області до В`язівської сільської ради про стягнення заборгованості.

Ухвала набирає законної сили у порядку, передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та підлягає оскарженню у порядку та у строк, визначені частиною першою статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

СуддяОльга НІКОЛАЄВА

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110286491
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідмову від позовної заяви і додані до неї документи у справі за позовною заявоюГоловного управління ДПС у Харківській області доВ`язівської сільської ради простягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —520/5310/23

Ухвала від 18.04.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ніколаєва О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ніколаєва О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні