Ухвала
від 18.04.2023 по справі 642/8/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №642/8/18

Провадження № 2/552/1489/23

У Х В А Л А

18.04.2023 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Кузіної Ж.В.

секретаря судового засідання Величко Д.В.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Тера», ФОП ОСОБА_2 , Приватна фірма «Левада-7», ФОП ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за простим процентним векселем,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання позивача ОСОБА_1 про зупинення провадження по справі на підставі ст. 251 ЦПК України, оскільки він з 25.02.2022 року перебуває на військовій службі в ЗСУ, про що надав відповідні докази.

Інші учасники судового розгляду у судове засідання не з`явились, належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, клопотань про відкладення не надходило.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного висновку.

Судом установлено,що впровадженні судуперебуває цивільнасправа запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Тера», ФОП ОСОБА_2 , Приватна фірма «Левада-7», ФОП ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за простим процентним векселем.

Позивач при зверненні до суду з клопотанням про зупинення провадження по справі надав витяг з наказу № 40 від 25 лютого 2022 року , довідку від 07 березня 2023 року № 1126 відповідно яких майор ОСОБА_1 перебуває на військовій службі у відповідній військовій частині. Підстава: Указ Президента України від 24.02.2022 року ; 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні ».

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні в Україні введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 строком на 30 діб, який у подальшому продовжений.

Згідно з Законом України «Про правовий режим воєнного стану», воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Згідно з ч. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», щодо військового обов`язку громадяни України поділяються, зокрема, на військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу.

Відповідно до п.п. 1, 2 ст. 1 Закону України «Про Збройні сили України», Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні Сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України у випадках, визначених законом, беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Згідно з ч.1 ст.4 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», Збройні Сили України та інші військові формування комплектуються військовослужбовцями шляхом: призову громадян України на військову службу; прийняття громадян України на військову службу за контрактом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Відповідно до положень пункту 2 ч.1 ст.251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно із п.2 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, зокрема, встановлених пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Таким чином, враховуючи той факт, що позивач ОСОБА_1 перебуває на військовій службі в лавах Збройних Сил України та забезпечує стримування збройної агресії проти України у період воєнного стану, тобто існують обставини відповідно до п.2 ч.1 ст.251 ЦПК України, що унеможливлюють продовження розгляду цивільної справи та наявність яких є підставою для зупинення провадження у справі, а тому суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити до припинення перебування позивача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан.

Відповідно до ч.1 ст.254 ЦПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Після усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі, тобто, до припинення перебування позивача ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан, останній зобов`язаний повідомити про це суд.

Вказані обставини дають суду дійти висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 251 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити клопотання позивача ОСОБА_1 про зупинення провадження у справі.

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Тера», ФОП ОСОБА_2 , Приватна фірма «Левада-7», ФОП ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за простим процентним векселем - до припинення перебування ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зобов`язати ОСОБА_1 повідомити Київський районний суд м. Полтави про припинення його перебування у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, - протягом 10 днів з дня звільнення зі служби.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду з подачею апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ж.В.Кузіна

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу110291673
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за простим процентним векселем

Судовий реєстр по справі —642/8/18

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Постанова від 05.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 05.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні