Вирок
від 18.04.2023 по справі 757/8039/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8039/23-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.04.2023 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника - адвоката - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в режимі відеоконференції, в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Петрівка Софіївського р-ну Дніпропетровської обл., громадянина України, з базовою вищою освітою, не одруженого, солдата батальйону «Айдар» А3688 5 штурмового полку Збройних сил України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 в грудні 2020 року у м. Києві, перебуваючи поблизу будівлі за адресою: м. Київ, вул. Панаса Мирного, 8, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи, яка діяла в інтересах невстановленої групи осіб, пропозицію щодо перереєстрації за грошову винагороду товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕГЕТГОФ» (код ЄДРПОУ 43744735) (далі ТОВ «ТЕГЕТГОФ») в інтересах третіх осіб з метою використання реквізитів ТОВ «ТЕГЕТГОФ» для оформлення нереальних фінансово-господарських операцій та без подальшої участі ОСОБА_5 у діяльності вказаного товариства, на що останній погодився та отримав грошові кошти в сумі 2000 грн.

Усвідомлюючи протиправний характер таких дій, ОСОБА_5 з корисливих мотивів, отримавши грошову винагороду, перебуваючи поблизу будівлі за адресою: м. Київ, вул. Панаса Мирного, 8, передав невстановленій особі, копію свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Лозівським РВ ГУ ДМС України в Харківській області від 03 лютого 2015 року та картку фізичної особи - платника податків № НОМЕР_2 з метою оформлення довіреності на ім`я: ОСОБА_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_7 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; ОСОБА_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ; ОСОБА_9 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 ; ОСОБА_10 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 ; ОСОБА_11 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_7 ; ОСОБА_12 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_8 , для представлення інтересів ОСОБА_5 та ТОВ «ТЕГЕТГОФ».

В подальшому, на підставі наданих ОСОБА_5 особистих документів, невстановленою слідством особою, підготовлено документи, зокрема: Акт прийому-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «ТЕГЕТГОФ», зміни до статуту товариства, рішення 03/12 єдиного учасника ТОВ «ТЕГЕТГОФ», щодо збільшення розміру статутного капіталу вказаного товариства та інші документи, які відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (Редакція № 943-ІХ від 03.11.2020) подаються для державної реєстрації змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю.

03.12.2020 ОСОБА_5 , перебуваючи поблизу будівлі за адресою: м. Київ, вул. Панаса Мирного, 8, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно - небезпечних наслідків, не маючи на меті прийняття жодної участі у веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТЕГЕТГОФ», у присутності невстановленої слідством особи, підписав документи, а саме довіреність, якою уповноважив ОСОБА_6 , реєстраційний номер облікової карти платника податків № НОМЕР_3 провести відповідно до Закону подачу документів для проведення державної реєстрації змін видів економічної діяльності товариства, яке відбулося 02.02.2021, з використанням підготовлених документів невстановленою особою, а саме:

- довіреність ОСОБА_5 від 03 грудня 2020 року, якою останній уповноважує ОСОБА_6 , реєстраційний номер облікової карти платника податків № НОМЕР_3 , щодо представлення ОСОБА_5 в усіх установах, підприємствах, організаціях, товариствах незалежно від підпорядкованості та форми власності, перед усіма фізичними та юридичними особами, перед державними, недержавними, громадськими та іншими органами, в органах держаної реєстрації, в Центрах надання адміністративних послуг, в Державній реєстрацій службі України, Міністерстві юстиції України, та пов`язане з виконанням даної довіреності - з питань купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «ТЕГЕТГОФ».

ОСОБА_5 та невстановленій досудовим розслідуванням особі, було достовірно відомо, що фактично фінансово-господарські операції із використанням реквізитів ТОВ «ТЕГЕТГОФ» не будуть носити реального характеру, а його найменування та організаційно-правова форма буде використовуватись у протиправній діяльності інших суб`єктів господарської діяльності.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_5 , вчинив пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації змін складу учасників товариства - ТОВ «ТЕГЕТГОФ» завідомо неправдивих відомостей, а також пособництво в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, а саме:

- акт приймання-передачі частки у статутному капіталі у товаристві з обмеженою відповідальністю «ТЕГЕТГОФ» від 03.12.2020, на 1 арк., який містить неправдиві відомості про приймання-передачу частки у статутному капіталі згаданого товариства в розмірі 100 % статутного капіталу Товариства, яка в грошовому еквіваленті становить 10 000 грн.;

- статут товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕГЕТГОФ» (код ЄДРПОУ 43744735) (нова редакція);

- рішення №03/12 єдиного учасника товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕГЕТГОФ» від 03.12.2020.

У подальшому невстановлена особа, використовуючи раніше підписані за наведених обставин ОСОБА_5 документи, діючи за попередньою змовою з ним, здійснила державну реєстрацію змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю до установчих документів юридичної особи - ТОВ «ТЕГЕТГОФ», збільшила розмір статутного капіталу товариства, змінила види економічної діяльності товариства, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

ОСОБА_5 достовірно усвідомлював про відсутність у нього фінансових ресурсів для придбання підприємства ТОВ «ТЕГЕТГОФ», навиків і досвіду для виконання обов`язків директора та не мав наміру здійснювати після придбання товариства фінансово-господарську діяльність в якості директора та засновника.

На підставі підписаної ОСОБА_5 довіреності, яка видана на ім`я ОСОБА_6 , невстановленою особою внесено завідомо неправдиві відомості у відповідні документи, так як ОСОБА_5 не мав на меті здійснювати після придбання ТОВ «ТЕГЕТГОФ» фінансово-господарську діяльність в якості директора та засновника, що відповідно до Закону подаються для державної реєстрації змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю, а саме: рішення №02/02 єдиного учасника ТОВ «ТЕГЕТГОФ» (код ЄДРПОУ 43744735) від 02 лютого 2021 року.

Вчинивши вищеперераховані дії, ОСОБА_5 розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та посадової особи ТОВ «ТЕГЕТГОФ» наміру не мав та у подальшому їх не виконуватиме, оскільки не мав бажання займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал вказаного товариства не формуватиме, правами засновника та службової особи підприємства не користуватиметься, фінансово-господарською та поточною діяльністю товариства не займатиметься.

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_5 розумів, що шляхом підписання сприяв у внесенні завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «ТЕГЕТГОФ», проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, вчинив такі дії.

Таким чином, ОСОБА_5 , діючи за наведених обставин шляхом підписання, зазначив завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для державної реєстрації змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю - ТОВ «ТЕГЕТГОФ», тим самим сприяв невстановленим особам в їх поданні для проведення державної перереєстрації вказаної юридичної особи.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 винним себе в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю, підтвердив фактичні обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до пред`явленого обвинувачення, з якого вбачається, що в грудні 2020 року у м. Києві, перебуваючи поблизу будівлі за адресою: м. Київ, вул. Панаса Мирного, 8, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи, яка діяла в інтересах невстановленої групи осіб, пропозицію щодо перереєстрації за грошову винагороду товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕГЕТГОФ» (код ЄДРПОУ 43744735) (далі ТОВ «ТЕГЕТГОФ») в інтересах третіх осіб з метою використання реквізитів ТОВ «ТЕГЕТГОФ» для оформлення нереальних фінансово-господарських операцій та без подальшої участі ОСОБА_5 у діяльності вказаного товариства, на що останній погодився та отримав грошові кошти в сумі 2000 грн. надавши невстановленій особі, копію свого паспорта громадянина України та картку фізичної особи - платника податків з метою оформлення довіреності на осіб, для представлення інтересів ОСОБА_5 та ТОВ «ТЕГЕТГОФ».

В подальшому, на підставі наданих ОСОБА_5 особистих документів, невстановленою слідством особою, підготовлено Акт прийому-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «ТЕГЕТГОФ», зміни до статуту товариства, рішення 03/12 єдиного учасника ТОВ «ТЕГЕТГОФ», щодо збільшення розміру статутного капіталу вказаного товариства та інші документи, які подаються для державної реєстрації змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю.

03.12.2020 ОСОБА_5 , перебуваючи поблизу будівлі за адресою: м. Київ, вул. Панаса Мирного, 8, підписав документи, а саме довіреність, якою уповноважив ОСОБА_6 , провести відповідно до Закону подачу документів для проведення державної реєстрації змін видів економічної діяльності товариства, а також Акт прийому-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «ТЕГЕТГОФ», зміни до статуту товариства, рішення 03/12 єдиного учасника ТОВ «ТЕГЕТГОФ».

У подальшому невстановлена особа, використовуючи раніше підписані за наведених обставин ОСОБА_5 документи, діючи за попередньою змовою з ним, здійснила державну реєстрацію змін складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю до установчих документів юридичної особи - ТОВ «ТЕГЕТГОФ», збільшила розмір статутного капіталу товариства, змінила види економічної діяльності товариства, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Також обвинувачений зазначив, що щиро кається у вчиненому та зробив для себе відповідні висновки.

В судовому засіданні, у відповідності до ч.3 ст. 349 КПК України, визнано недоцільним дослідження доказів у справі, а саме: показів свідків та письмових доказів, оскільки фактичні обставини нікім не оспорюються та відсутні сумніви стосовно добровільності та істинності позиції учасників судового провадження.

Оцінюючи докази зібрані в судовому засіданні, суд находить винність обвинуваченого ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення повністю доведеною.

Умисні дії ОСОБА_5 , які виразились у пособництві внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також у пособництві в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості за попередньою змовою групою осіб, суд кваліфікує за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України.

При призначенні покарання обвинуваченому, суд враховує тяжкість скоєного ним кримінального правопорушення, те що воно відноситься до не тяжких злочинів, є умисним та корисливим, особу обвинуваченого, який вину свою визнав повністю, на спеціальних обліках не перебуває, раніше не судимий, до кримінальної відповідальності не притягувався, має постійне місце проживання, його поведінку після вчинення кримінального правопорушення, те, що останній на даний час перебуває в Збройних силах України здійснюючи захист держави та фактичну відсутність завданої кримінальним правопорушенням матеріальної шкоди.

У відповідності до ст. 66 КК України обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого - є щире каяття та активне сприяння у розкритті злочину та вчинення кримінального правопорушення в наслідок збігу тяжких сімейних обставин.

У відповідності до ст. 67 КК України обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого - не встановлено.

Враховуючи наведене вище, думку прокурора, щодо міри покарання обвинуваченому, суд вважає, що обвинуваченому необхідно обрати покарання у виді позбавлення волі в межах санкції статті, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, та застосувати ст. 75 КК України звільнивши останнього від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком та покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, оскільки зазначене покарання буде необхідним та достатнім для його виправлення, яке можливе без ізоляції обвинуваченого від суспільства та попередження вчинення ним нових злочинів.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Речові докази по справі відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 373, 374 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому покарання у виді 3 років позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_5 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та/або роботи.

Іспитовий строк ОСОБА_5 обраховувати з 18.04.2023.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду, через районний суд, протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено19.04.2023
Номер документу110292961
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/8039/23-к

Ухвала від 18.04.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Вирок від 18.04.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні