Ухвала
від 19.04.2023 по справі 912/435/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19 квітня 2023 рокум. Кропивницький Справа № 912/435/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Закуріна М. К., розглянувши матеріали справи

за позовом Селянського (фермерського) господарства «Дєдов»

до:

відповідача-1 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Кар»

відповідача-2 - Приватного акціонерного товариства «Страхова група «Ю.Бі.Ай-Кооп»

про стягнення 1180081,60 грн,

за участі:

- секретаря судового засідання - Безчасної І.Г.,

- представників сторін: позивача - Кривенка М.П., відповідача-1 - Пашковського А.А.,

у с т а н о в и в:

16.03.2023 суд відкрив провадження у справі за правилами загального провадження та встановив сторонам строки для подачі процесуальних заяв.

Зокрема, Відповідач подав відзив на позов, яким позовні вимоги не визнав.

У зв`язку із запереченням позовних вимог Позивач під час підготовчого провадження у судовому засіданні 19.04.2023 подав до суду клопотання про витребування доказів, а саме витребування у Головного управління ДПС у Кіровоградській області належним чином засвідчених відомостей у вигляді витягу з податкової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Кар» (ідентифікаційний код 40499194) за ІІІ квартал 2021 року щодо помісячних нарахувань заробітної плати із зазначенням їх типу, у тому числі кількості календарних днів без збереження заробітної плати, кількості календарних днів тимчасової непрацездатності, кількості календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах тощо відносно застрахованої особи ОСОБА_1 (РНОКП НОМЕР_1 ), а саме витяг із рядків з Додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (Д1) за ІІІ квартал 2021 року.

Підставою для витребування, на його думку, є необхідність спростування тверджень Відповідача щодо перебування ОСОБА_1 19.08.2021 у відпустці, оскільки надані Відповідачем документи складені в односторонньому порядку, а тому викликають сумнів у їх достовірності.

Під час судового розгляду Відповідач висловився із запереченнями стосовно поданого клопотання та вказав, що докази, які він надав щодо відпустки ОСОБА_1 є достовірними.

Суд розглянув клопотання Позивача та вважає його обґрунтованим з наявних на те підстав.

Так, у справі суд розглядає спір, який виник, за твердженнями Позивача, у зв`язку із завданням шкоди його майну (автомобілю) за наслідками дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 19.08.2021. При цьому винуватцем є водій ОСОБА_1 , який перебував у трудових відносинах з Відповідачем та здійснював перевезення на автомобілі.

Відповідач вимоги не визнає та вказує, з-поміж іншого, на відсутність підстав для стягнення шкоди, оскільки ОСОБА_1 станом на час скоєння дорожньо-транспортної пригоди перебував у відпустці, а тому цей факт звільняє його від відповідальності за завдання шкоди.

Отже, наявний спір стосується обставин перебування ОСОБА_1 у трудових відносинах з Відповідачем та виконання ним трудових обов`язків 19.08.2021.

Суд враховує, що для вирішення спору необхідним є аналіз виконання ОСОБА_1 трудових обов`язків саме 19.08.2021, але з урахуванням позиції Позивача щодо одностороннього складення документів про відпустку ОСОБА_1 в цей день, він унеможливлений через відсутність відповідних (додаткових) доказів у справі. Достовірними, на думку Позивача, є документи, які наявні у володінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області, оскільки обов`язком Відповідача є подання звітності щодо нарахування податків на доходи ОСОБА_1 за відповідний період.

У відповідності до частини 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про їх витребування судом.

З урахуванням викладеного, а також з огляду на необхідність всебічного та повного з`ясування всіх обставин справи, подане клопотання підлягає задоволенню.

Під час судового розгляду Позивач також подав клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів, ОСОБА_1 . Він вважає, що ця особа в обов`язковому порядку повинна бути залучена до участі у справі, оскільки спір у справі стосується її прав та обов`язків.

Представник Відповідача не висловив заперечень щодо заявленого клопотання.

Суд розглянув клопотання Позивача та вважає його обґрунтованим з наявних на те підстав.

Зокрема, спір у справі стосується деліктних зобов`язань, які виникли на підставі дорожньо-транспортної пригоди, яка у свою чергу, спричинена з вини ОСОБА_1 . У зв`язку з цим, вирішення питання про наявність підстав для відшкодування завданої матеріальної шкоди лежить у площині доведеності відповідальності Відповідача за дії його працівника, або безпосередньої відповідальності самого водія у випадку невиконання трудових обов`язків у день дорожньо-транспортної пригоди.

Враховуючи викладене спір у справі стосується прав та обов`язків ОСОБА_1 , а тому він підлягає залученню до участі у справі на підставі статті 50 ГПК України у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів.

На підставі викладеного та керуючись статтями 50, 81, 232 ГПК України,

у х в а л и в:

1. Клопотання Селянського (фермерського) господарства «Дєдов» про витребування доказів задовольнити.

2. Витребувати від Головного управління ДПС у Кіровоградській області належним чином засвідчені відомості у вигляді витягу з податкової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро Кар» (ідентифікаційний код 40499194) за ІІІ квартал 2021 року щодо помісячних нарахувань заробітної плати із зазначенням їх типу, у тому числі кількість календарних днів без збереження заробітної плати, кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах тощо відносно застрахованої особи ОСОБА_1 (РНОКП НОМЕР_1 ), а саме витяг із рядків з Додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (Д1) за ІІІ квартал 2021 року.

3. Клопотання Селянського (фермерського) господарства «Дєдов» про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів, ОСОБА_1 задовольнити.

4. Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ).

5. Розгляд справи відкласти.

6. Наступне судове засідання призначити на 11 годину 00 хвилин 24.05.2023 за адресою: вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, зал судових засідань № 102, м. Кропивницький.

7. Явку представників учасників справи визнати обов`язковою.

Ухвала набирає чинності з моменту її прийняття та оскарженню поза межами судового рішення, прийнятого за результатами розгляду справи, не підлягає.

Суддя М.К. Закурін

Копії ухвали направити:

- СФГ "Дєдов" на поштову адресу: 27300, Кіровоградська обл., смт Олександрівка, вул. Залізнична, б. 1Б та на адресу електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_2;

- адвокату Кривенку М.П. на адресу електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- ТОВ "Агро Кар": 25001, м. Кропивницький, пров. Кріпосний, б. 23, кв. 74;

- ПАТ "Страхова група "Ю.Бі.Ай-Кооп" на поштову адресу: 01014, м. Київ, вул. Бастіонна, б. 5/13;

- ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 .

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено20.04.2023
Номер документу110305563
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —912/435/23

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

Ухвала від 19.04.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні