Рішення
від 19.04.2023 по справі 501/58/23
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 19.04.2023

Справа № 501/58/23

2-о/501/5/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2023 року Іллічівський міський суд Одеської області в складі:

головуючого - судді Петрюченко М.І.

за участю секретаря судового засідання Тейбаш Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорноморську Одеської області цивільну справу за

заявою ОСОБА_1

зацікавлені особи:

1 ОСОБА_2 ,

2 Чорноморська міська рада Одеської області,

3 Тимківська сільська рада Кодимського району Одеської області

предмет тапідставизаяви: про встановлення факту родинних відносин

ВСТАНОВИВ:

І. Виклад позиції заявника та заінтересованих осіб.

ОСОБА_1 11.01.2023 звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення (зацікавлені особи: ОСОБА_2 , Чорноморська міська рада Одеської області, Тимківська сільська рада Кодимського району Одеської області) згідно якої просить суд встановити факт того, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , актовий запис відділу реєстрації актів громадянського стану Іллічівського міського управління юстиції Одеської області № 417 від 27.07.2001.

Рішенням Іллічівського міського суду Одеської області від 09.06.2021 по цивільній справі № 501/3276/19 за позовом ОСОБА_2 до Чорноморської міської ради Одеської області та Тимківської сільської ради Кодимського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно, задоволено позов ОСОБА_2 та визнано за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно: квартиру АДРЕСА_1 та на земельну частку (пай) члена агрофірми «Тимківська» Кодимського району Одеської області, площею 5,69 га.

В зв`язку з тим, що заявник не брала участі у справі, і суд вирішив питання про її право власності на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3 та майно другої дружини батька ОСОБА_5 , нею відповідно до ч.1 ст.352 ЦПК України подано апеляційну скаргу на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 09.06.2021.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 14.12.2022 суд апеляційної інстанції зазначив, що долучені до матеріалів справи докази не дають підстав для висновку в тому, що суд вирішив питання про її спадкові права, набув після смерті батька ОСОБА_3 , адже згідно свідоцтва про шлюб, дошлюбне прізвище ОСОБА_1 « ОСОБА_6 », а не « ОСОБА_7 » і без виправлення у передбаченому законом порядку цієї описки, або встановлення у передбаченому законом спосіб факту родинних відносин, встановити наявність у ОСОБА_1 підстав для апеляційного оскарження зазначеного рішення не вбачається можливим.

На підставі вищевикладеного, вказані розбіжності є перепоною у встановлені родинних відносин між батьком та донькою.

У зв`язку з чим заявник вимушена звернутися до суду із данною заявою.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

У судове засідання заявник не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник зацікавленої особи Чорноморської міської ради Одеської області надав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, проти задоволення заяви не заперечував.

Представник зацікавленої особи Тимківської сільської ради Кодимського району Одеської області до суду не з`явився, про слухання справи повідомлялись належним чином, про причини неявки не повідомили.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , 1927 року народження, про що 03.03.2022 видано свідоцтво про смерть відділом реєстрації актів громадянського стану Іллічівського міського управління юстиції Одеської області, актовий запис №417 (а.с.8).

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 14.12.2022 суд апеляційної інстанції зазначив, що долучені до матеріалів справи докази не дають підстав для висновку в тому, що суд вирішив питання про її спадкові права, набуті після смерті її батька ОСОБА_3 , адже згідно свідоцтва про шлюб, дошлюбне прізвище ОСОБА_1 « ОСОБА_6 », а не « ОСОБА_7 » і без виправлення у передбаченому законом порядку цієї описки, або встановлення у передбаченому законом спосіб факту родинних відносин, встановити наявність у ОСОБА_1 підстав для апеляційного оскарження зазначеного рішення не вбачається можливим (а.с.5-7).

Відповідно до копії свідоцтва про народження НОМЕР_2 , складеного російською мовою, ОСОБА_8 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками є: батько ОСОБА_3 та мати ОСОБА_9 (а.с.9).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб НОМЕР_3 , виданого 23.07.1983, актовий запис №3 виконавчим комітетом Тимківської сільської ради Кодимського району Одеської області шлюб зареєстровано з ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище:чоловікові ОСОБА_11 , дружині ОСОБА_11 (а.с.10).

Згідно довідки Слобідської селищної рада Одеської області №06 від 04.01.2023, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є донькою ОСОБА_3 , 1927 року народження, проживали в одному будинку, згідно погосподарських книг за 1957 - 1962 роки (а.с.14).

Заявник не може іншим способом встановити факт родинних відносин.

V. Оцінка Суду.

За змістом частини першої статті 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 2 ст.315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Це підтверджується і п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», де вказано, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення, а встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ст.4 ЦПК України та ст.20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст.ст.12, 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не 3інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів наданих сторонами. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін.

Суд робить висновок, що надані заявником докази, є належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт родинних відносин між заявником та її батьком.

В зв`язку із чим, Суд дійшов висновку, що заява про встановлення факту родинних відносин підлягає задоволенню.

З цих підстав, керуючись статтями 2, 4, 5, 13, 259, 263-265, 293, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, Суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (зацікавлені особи: ОСОБА_2 , Чорноморська міська рада Одеської області, Тимківська сільська рада Кодимського району Одеської області) про встановлення факту родинних відносин - задовольнити повністю.

Встановити факт того, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 ).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області М.І.Петрюченко

Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110307954
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —501/58/23

Рішення від 19.04.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні