Ухвала
від 18.04.2023 по справі 381/1568/23
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, inbox@fs.ko.court.gov.ua

1-кс/381/459/23

381/1568/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2023 року м. Фастів Київської області

Слідчій суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастові Київської області скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Селянського (Фермерського) господарства «Олен-Марина» на бездіяльність уповноважених осіб СВ Фастівського РУП ГУ НП в Київській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,-

в с т а н о в и в :

13 квітня 2023 року адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах Селянського (Фермерського) господарства «Олен-Марина» подав до слідчого судді Фастівського міськрайонного суду Київської області скаргу на бездіяльність уповноважених осіб СВ Фастівського РУП ГУ НП в Київській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, посилаючись на те, що 30 грудня 2022 року представником Селянського (Фермерського) господарства «Олен-Марина» було здійснено виїзд на місце зберігання Предмету застави (комбайн зернозбиральний САSЕ ІН АFХ 8230, рік випуску - 2014, заводський номер НОМЕР_1 , двигун номер НОМЕР_2 ), у смт. Глеваха, по вул. Вокзальна, 11, однак вказаного Предмету застави не було знайдено. Працівник охорони ТОВ «СВІТ АГРОТЕХНІКИ», також підтвердив, що вказаного майна на території займаній ТОВ «СВІТ АГРОТЕХНІКИ» немає. Даний Предмет застави передано СФГ «Олен-Марина» згідно Договору застави, укладеного 23 лютого 2022 року між ТОВ «СВІТ АГРОТЕХНІКИ» та СФГ «Олен-Марина». Також, 30 грудня 2022 року на місце події представником СФГ «Олен-Марина» викликано працівників поліції та подано відповідну заяву. 27 січня 2023 року представником на адресу Фастівського РУП направлено заяву про злочин за фактом скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 289, 185 КК України. Також, 24 березня 2023 року представником СФГ «Олен-Марина» знову направлено на електронну адресу Фастівського РУП заяву про вчинення злочину із вищевказаних підстав, але на сьогоднішній день відомості за заявою не були внесені до ЄРДР, що стало підставою для звернення до слідчого судді зі скаргою.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про день розгляду скарги повідомлявся судом належним чином, на електронну адресу суду направив заяву про розгляд справи в його відсутність.

Представник Фастівського РУП в судове засідання не з`явився, про день слухання справи повідомлений вчасно та належним чином, причину неявки суду не повідомив, матеріали Єдиного обліку не надали.

Оскільки ч. 3 ст. 306 КПК України чітко визначені терміни розгляду слідчим суддею таких скарг, розгляд скарги було здійснено в передбачений законом строк без представника Фастівського районного управління поліції та матеріалів ЄО.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали скарги, вважає, що скарга підлягає до задоволення враховуючи наступне.

Згідно ч. 1 п. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Судом встановлено, що 30 грудня 2022 року представником Селянського (Фермерського) господарства «Олен-Марина» було здійснено виїзд на місце зберігання Предмету застави (комбайн зернозбиральний САSЕ ІН АFХ 8230, рік випуску - 2014, заводський номер НОМЕР_1 , двигун номер НОМЕР_2 ), у смт. Глеваха, по вул. Вокзальна, 11, однак вказаного Предмету застави не було знайдено, про що ним було подано заяву до Фастівського РУП.

27 січня 2023 року представником на адресу Фастівського РУП направлено заяву про злочин за фактом скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 289, 185 КК України.

Також, 24 березня 2023 року представником СФГ «Олен-Марина» повторно направлено на електронну адресу Фастівського РУП заяву про вчинення злочину із вищевказаних підстав.

На сьогоднішній день відомості за заявою не були внесені до ЄРДР, що стало підставою для звернення до слідчого судді зі скаргою.

Отримавши заяву про кримінальне правопорушення, уповноважені особи Фастівського РУП ГУ НП України в Київській області зобов`язані в порядку ч. 1,4 ст. 214 КПК України невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання прийняти та зареєструвати її шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР та розпочати розслідування, що ними не було зроблено.

Отже, оскаржувані дії уповноважених осіб Фастівського РУП свідчать про бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей по заяві адвоката ОСОБА_3 до ЄРДР.

Згідно ч. 4 ст. 214 КПК України - слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті чи реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Слідчий, прокурор здійснюють свої повноваження відповідно до вимог КПК, починаючи з моменту надходження інформації про кримінальне правопорушення від заявника до правоохоронного органу, що фактично і є передумовою для початку досудового розслідування.

Однак, уповноваженими особами Фастівського районного управління поліції ГУ НП в Київській області, всупереч ст. 214 КПК України, було допущено бездіяльність.

Тому, враховуючи вищевикладене, суд вважає скаргу обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 214, 303, 306, 309 КПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб СВ Фастівського РУП ГУ НП в Київській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР - задовольнити.

Визнати бездіяльність посадових осіб Фастівського РУП ГУ НП у Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про вчинення злочину.

Зобов`язати уповноважених осіб Фастівського районного управління поліції ГУ НП в Київській області, у визначеному законом порядку відповідно до ст. 214 КПК України, зареєструвати в Єдиному реєстрі досудових розслідувань заяву адвоката ОСОБА_3 від 27 січня 2023 року про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 289,185 КК України та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу110319652
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —381/1568/23

Ухвала від 18.04.2023

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні