Рішення
від 20.04.2023 по справі 718/290/23
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №718/290/23

Провадження №2/718/50/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.04.2023 року м. Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі

головуючого суддіСкорейко В.В.

за участю секретаря судового засідання Безушко М.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження залі суду м. Кіцмань цивільну справу за позовною заявою керівника Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Кіцманської міської ради до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення ,-

В С Т А Н О В И В :

Керівник Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Кіцманської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що Чернівецькою окружною прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №12022263110000053, відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Оршівці Чернівецького району Чернівецької області про вчинення останнім кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 121 КК України.

Посилається на те, що досудовим розслідуванням встановлено, що 15.04.2022 близько 07 години 30 хвилин, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи поряд із своїм домогосподарством по АДРЕСА_1 , в ході суперечки із односельчанином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка виникла на ґрунті побутових причин, з метою спричинення останньому тілесних ушкоджень, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки свого діяння та бажаючи їх настання, діючи умисно штовхнув рукою ОСОБА_2 від чого останній впав на землю, і в подальшому наніс ОСОБА_2 декілька ударів ногою в область тулуба, один з яких завдано в селезінку.

Внаслідок вказаних умисних протиправних дій ОСОБА_1 потерпілому ОСОБА_2 завдано тілесні ушкодження у виді: закритого перелому 9-го ребра справа; травматичного розриву селезінки, який ускладнився гострою внутрішньою кровотечею з подальшим оперативним видаленням селезінки, що відповідно до висновку експерта Кіцманської філії Чернівецького обласного бюро СМЕ № 52-МД від 23.05.2022 відносяться: перелом 9-го ребра справа-до ушкоджень середнього ступеня важкості, які призвели до тривалого розладу здоров`я; травматичний розрив селезінки - до категорії тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх заподіяння.

Вироком Кіцманського районного суду Чернівецької області від 14.06.2022 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні даного кримінального правопорушення та призначено покарання.

Потерпілими від цього кримінального правопорушення є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с. Оршівці Чернівецького району Чернівецької області.

Згідно з довідкою комунального некомерційного підприємства «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» № 1133 від 13.13.2022,потерпілий ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у період з 28.04.2022 по 17.05.2022, загалом 20 ліжко/днів.

Загальна вартість лікування складає 15 971грн51 коп.

Також посилається на те, що наразі вказані вище збитки не відшкодовано.

Зазначає, що відповідно до листа Кіцманської міської ради Чернівецької області №2686 від 27.12.2022 встановлено, що згідно з із рішенням ІІ сесії Кіцманської міської ради VIII скликання № 20/12 від 22.12.2020 «Про внесення змін до рішення XXXV (позачергової) сесії Кіцманської міської ради VII скликання№ 312/10 «Про вступ у засновники та прийняття у власність майна та майнових прав комунального некомерційного підприємства «Кіцманська центральна районна лікарня», Кіцманська міська рада виступила засновником комунального некомерційного підприємства, прийняла безоплатно із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Кіцманського району Чернівецької області у комунальну власність Кіцманської міської територіальної громади (у особі Кіцманської міської ради) майно та майнові права комунального підприємства «Кіцманська центральна районна лікарня» Кіцманської районної ради та перейменувала підприємство на комунальне некомерційне підприємство «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Кіцманської міської ради та затвердила статут підприємства у новій редакції.

Враховуючи наведене, просить позов задовольнити, стягнути з ОСОБА_1 , на користь держави в особі Кіцманської міської ради витрати на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 в кримінальному провадженні №12022263110000053, за ч. 1ст. 121 КК Українив сумі 15 971 грн 51 коп.

Представник позивача прокурорка Ройку Ж.В. в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позов підтримує повністю, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 в судовезасідання нез`явився,про часі місцесудового розглядуповідомлявся належнимчином,про щосвідчать наявнів матеріалахсправи оголошення,яке розміщенена офіційномусайті вебпорталі «Судовавлада».

Представник третьої особи Комунального некомерційного підприємства «Кіцманська багатопрофільна лікарня» в судове засідання не з`явився, однак скерував на адресу суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 223 ЦПК України.

Статтею 280 ЦПК України передбачається, що у разі неявки у судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, а також якщо відповідач не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що вироком Кіцманського районного суду Чернівецької області від 14.06.2022 року, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.121 КК Українита призначено міру покарання у виді 5 років позбавлення, та на підставі ст. 75 КК України звільнено ОСОБА_1 від призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом двох років іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і покладено на нього обов`язки на підставі п.п. 1,2 ч. 1 ст. 76 КК України.

Потерпілим у вказаному кримінальному правопорушенні є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с. Оршівці Чернівецького району Чернівецької області.

Згідно з довідкою комунального некомерційного підприємства «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» № 1133 від 13.13.2022,потерпілий ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у період з 28.04.2022 по 17.05.2022, загалом 20 ліжко/днів. Загальна вартість лікування складає 15 971грн51 коп.

Статтею 128 КПК Українипередбачено, що цивільний позов в інтересах держави пред`являється прокурором.

Відповідно до ч. 3ст. 23 ЗУ «Про прокуратуру»прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно до ч. 3ст. 56 ЦПК Україниу визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Щоб інтереси держави не залишалися незахищеними, прокурор виконує субсидіарну роль та замінює відповідного суб`єкта владних повноважень, який всупереч вимогам не здійснює захист або робить це неналежно. Бездіяльність компетентних органів означає, що орган знав або повинен був знати про порушення інтересів держави мав повноваження для захисту, але не звертався до суду з відповідним позовом у розумний строк, оскільки компетентний орган протягом розумного строку після отримання повідомлення самостійно не звернувся з позовом в інтересах держави, то це є достатнім аргументом для підтвердження його бездіяльності та підставлю для подання позову прокуратурою.

У відповідності до ч.1ст.1206 Цивільного кодексу Україниособа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово, внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно з ч.3ст.1206 ЦК України, якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до п. 3постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 07.07.1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат»питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженимпостановою Кабінету Міністрів України №545 від 16.07.1993 року.

Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування.

Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні.

Згідно з п.2 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Згідно з п. 3 «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. У разі, коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних осіб.

Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно дост.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Згідно положень ст.12,13 ЦПК Україниучасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом; суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно дост.263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим, ухваленим відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, має відповідати завданню цивільного судочинства.

Виходячи із вищевикладеного, суд дійшов до висновку, що позивачем доведено належними та допустимими доказами факт витрат, понесених медичним закладом на стаціонарне лікування у КНП «Кіцманська багатопрофільна лікарня» в періодз 28.04.2022 по 17.05.2022 потерпілого ОСОБА_2 від кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.121 КК України, вчиненого ОСОБА_1 , відтак є причинний зв`язок між злочинними діями винної особи та перебуванням потерпілого на такому лікуванні, а тому понесені медичним закладом витрати на лікування потерпілого підлягають стягненню із відповідача.

На підставі викладеного та керуючисьст.128КПК України, ст.ст. 1206 ЦК України,ст.ст.12,13,81,89,141,264,265,268,273, 280, 281, 282, 352, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 на користь держави в особі Кіцманської міської ради (м.Кіцмань вул..Незалежності, 83, код ЄДРПОУ 04062127, витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення на суму 15 971 (п`ятнадцять тисяч дев`ятсот сімдесят одна) грн 51 коп на р/р НОМЕР_2 в Чернівецьке облуправління АТ «Ощадбанк» ТВБВ № 10025/082, МФО 356334, код ЄДРПОУ 02005680, ІПН: 020056824066.

Заочне рішення не проголошувалося в силу ч. 4ст. 268 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про його перегляд, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленомуЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження починається відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленомуЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Кіцманський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач:Чернівецька окружна прокуратури (місцезнаходження 58002 м.Чернівці, вул. Конституційна, 69) в інтересах держави в особі Кіцманської міської ради (місце знаходження: 593000 м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83)

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживаня АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Кіцманська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», місце знаходження: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 1, 59300)

Суддя Кіцманського

районного суду Василь Скорейко

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110333760
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —718/290/23

Рішення від 20.04.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні