Рішення
від 12.04.2023 по справі 916/3026/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" квітня 2023 р. м. Одеса Справа № 916/3026/22

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Босової Ю.С.

За участю представників сторін:

Від позивача: Карась М.М. на підставі довіреності;

Від відповідача: Касьяненко Ю.Я. на підставі ордеру;

Від третьої особи: не з`явився;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом акціонерного товариства „Одесагаз до товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-інженерний центр „Інфомир, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, товариства з обмеженою відповідальністю "Одесагаз-постачання", про стягнення 39 263,38 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство „Одесагаз (далі по тексту АТ „Одесагаз) звернулось до господарського суду із позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-інженерний центр „Інфомир (далі по тексту ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир) про стягнення заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом споживання відповідачем природного газу у лютому 2022р. за відсутності укладеного договору про постачання природного газу.

Ухвалою суду від 14.11.2022р. дана справа була призначена до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Ухвалою від 23.01.2023р. судом було призначено дану справу до розгляду за правилами загального позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників судового процесу зі стадії відкриття провадження по справі.

Ухвалою від 01.03.2023р. судом було залучено до участі у дану справу в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, товариство з обмеженою відповідальністю "Одесагаз-постачання" (далі по тексту ТОВ "Одесагаз-постачання").

ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир повністю заперечувало проти задоволення заявлених позивачем вимог, посилаючись на наявність укладеного з ТОВ "Одесагаз-постачання" договору постачання природного газу від 05.01.2022р., за умовами якого третьою особою були прийняті на себе зобов`язання постачати відповідачу природний газ. Наведене, за переконання відповідача, свідчить про безпідставність доводів АТ „Одесагаз про несанкціонований відбір природного газу у лютому 2022р.

ТОВ "Одесагаз-постачання" у поданих суду письмових поясненнях було вказано, що на виконання договору постачання природного газу від 05.01.2022р. постачальник розпочав постачати ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир природний газ з 13.04.2022р.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та пояснення учасників судового процесу, господарський суд встановив наступне.

01.04.2016р. ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир підписало заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), згідно якої відповідач приєднався до типового договору, розміщеного на сайті АТ Одесагаз.

Типовий договір розподілу природного газу затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, № 2498 від 30.09.2015р. (далі договір розподілу природного газу).

Відповідно до п. п. 1.1, 1.3 договору розподілу природного газу цей типовий договір розподілу природного газу є публічним та регламентує порядок і умови забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є, зокрема, надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору.

Згідно з п. 2.1 договору Оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Положеннями п. 3.1 договору визначено, що Споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь-якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду. Наявність підтвердженого обсягу природного газу Споживача (його постачальника) доводиться до відома Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку Оператором ГТС, а до відома Споживача - його постачальником. За відсутності у Споживача договору постачання природного газу та/або виділених його постачальником підтверджених обсягів для потреб Споживача на відповідний календарний період Споживач не має права використовувати (споживати) природний газ із газорозподільної системи.

Відповідно до п. 3.3 договору Споживач, що не є побутовим, зобов`язаний самостійно контролювати власне газоспоживання та для недопущення перевищення підтвердженого обсягу природного газу здійснити разом зі своїм постачальником заходи з коригування в установленому порядку підтвердженого обсягу або заходи із самостійного та завчасного обмеження (припинення) власного газоспоживання. Якщо за підсумками місяця фактичний об`єм споживання природного газу Споживача буде перевищувати підтверджений обсяг природного газу, врегулювання небалансу (дефіциту) природного газу буде здійснюватись його постачальником у встановленому законодавством порядку та відповідно до умов договору постачання природного газу.

Згідно з пп. 5 п. 7.4 договору Споживач зобов`язується не допускати несанкціонованого відбору природного газу.

31.01.2020р. між АТ Одесагаз (Замовник) та ТОВ Оператор газотранспортної системи (Оператор) було укладено договір транспортування природного газу №1910000190, відповідно до п. 2.1 якого за цим договором Оператор надає Замовнику послуги транспортування природного газу на умовах, визначених у даному договорі, а Замовник оплачує Оператору встановлену даним договором вартість такої послуги та плат (за їх наявності), які виникають при його виконанні.

Відповідно до п. 9.1, 9.2 договору транспортування природного газу №1910000190 від 31.01.2020р. сторони дійшли згоди, що у разі виникнення у Замовника добового небалансу Оператор здійснює купівлю/продаж природного газу Замовника в обсягах добових небалансів. У разі виникнення у Замовника негативного добового небалансу Оператор здійснює купівлю у Замовника, а Замовник продаж природного газу в обсягах позитивного добового небалансу за ціною, яка встановлена розділом XIV Кодексу.

28.02.2023р. ТОВ Оператор газотранспортної системи було надано АТ Одесагаз інформацію про відсутність у споживача із персональним ЕІС-номером, вказаним у заяві ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир, у Реєстрі жодного постачальника з 06.01.2022р.

Згідно сформованої АТ Одесагаз довідки про обсяги небалансу у лютому 2022р. розмір небалансу ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир становить 0,692 тис. куб. метрів.

Згідно складеного АТ Одесагаз акту-розрахунку обсягів небалансу за лютий 2022р. розмір компенсації, який має бути відшкодований ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир, складає 39 263,38 грн.

28.02.2022р. АТ Одесагаз було складено та підписано акт приймання-передачі природного газу за договором №5247, згідно якого позивачем було передано відповідачу у лютому 2022р. 692 куб. метрів газу. На вказаному акті наявний підпис представника відповідача без зазначення ініціалів та посади особи, якою було підписано акт.

28.02.2022р. ТОВ Оператор газотранспортної системи було складено односторонній акт врегулювання щодобових небалансів за газовий місяць лютий 2022р., з якого вбачається, що ТОВ Оператор газотранспортної системи здійснювало врегулювання щодобових небалансів АТ Одесагаз згідно договору транспортування природного газу №1910000190 від 31.01.2020р. у лютому 2022р.

17.08.2022р. АТ Одесагаз звернулось до ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир із претензією №811, відповідно до якої позивач, посилаючись на укладений договір розподілу природного газу, просив сплатити заборгованість за несанкціонований відбір природного газу у лютому 2022р. у розмірі 39 263,38 грн. При цьому, позивачем було направлено відповідачу рахунок №3021 від 15.03.2022р. на суму 39 263,38 грн.

18.08.2022р. ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир звернулось до АТ Одесагаз, ТОВ "Одесагаз-постачання" із листами №1/18, №2/18, відповідно до яких відповідач просив надати роз`яснення щодо припинення газопостачання у зв`язку з наявністю заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у лютому 2022р. При цьому, у вказаних листах відповідач стверджував про наявність укладеного договору постачання природного газу з ТОВ "Одесагаз-постачання" 05.01.2022р.

Листом №01/1-344 від 01.09.2022р. АТ Одесагаз було повідомлено ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир про наявність у останнього невиконаного обов`язку в частині компенсації спожитого у лютому 2022р. природного газу у зв`язку з відсутністю відповідача у реєстрі будь-якого постачальника.

Листом №2/09 від 02.09.2022р. ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир у відповідь на претензію АТ Одесагаз за №811 від 17.08.2022р. було повідомлено про відсутність правових підстав для оплати будь-яких грошових коштів у зв`язку відсутністю у діях відповідача порушень Кодексу газорозподільчих систем.

Листом від 20.09.2022р. ТОВ "Одесагаз-постачання" було повідомлено ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир, що після укладення договору про постачання природного газу ТОВ "Одесагаз-постачання 05.01.2022р. було зроблено запит на інформаційну платформу на закріплення споживача в реєстрі Постачальника. Проте, у Постачальника відсутня інформація про обсяги споживання природного газу за договором до квітня 2022р.

Слід зазначити, що на підтвердження факту постачання ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир природного газу з 13.04.2022р. ТОВ "Одесагаз-постачання" було надано суду витяг з інформаційної платформи оператора ГТС України.

Листом від 26.09.2022р. АТ Одесагаз було надано відповідь на звернення ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир про порядок та підстави здійсненого розрахунку компенсації за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн.

26.09.2022р. АТ Одесагаз було складено повідомлення про припинення (обмеження) газопостачання ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир у зв`язку з заборгованістю за несанкціонований відбір природного газу.

У поданій до суду позовній заяві АТ Одесагаз було наголошено, що споживання відповідачем природного газу незважаючи на відсутність ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир у реєстрі споживачів природного газу у лютому 2022р. є підставою для присудження до стягнення з відповідача заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн.

Вирішуючи питання про обґрунтованість заявлених в межах даної справи позовних вимог, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно з ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону України Про ринок природного газу № 329-VIII від 09.04.2015р. (з наступними змінами та доповненнями) розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу.

Господарським судом під час вирішення даного спору було встановлено, що 01.04.2016р. між ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир та АТ Одесагаз було укладено договір розподілу природного газу у зв`язку з підписанням відповідачем заяви-приєднання до публічного договору.

Положеннями п. 3.1 договору визначено, що Споживач має право здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи за умови включення його до Реєстру споживачів будь-якого постачальника у періоді фактичного відбору/споживання природного газу, що в установленому Кодексом газотранспортної системи порядку підтверджується оператором газотранспортної системи до початку такого періоду.

Згідно наданих ТОВ Оператор газотранспортної системи відомостей ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир, починаючи з 06.01.2022р., було відсутнє у Реєстрі споживачів будь-якого постачальника, що згідно з умовами договору розподілу природного газу є підставою для припинення відбору природного газу. Проте, незважаючи на відсутність у відповідача права на відбір природного газу ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир не обмежило власне споживання газу.

Згідно пояснень ТОВ "Одесагаз-постачання" та ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир між останніми 05.01.2022р. було укладено договір постачання природного газу, який в матеріалах справи відсутній. При цьому, ТОВ "Одесагаз-постачання" було повідомлено, що за вказаним договором постачання природного газу було розпочато лише з 13.04.2022р. Таким чином, докази на підтвердження постачання ТОВ "Одесагаз-постачання" відповідачу природного газу у лютому 2022р. в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу І Кодексу газорозподільних систем несанкціонований відбір природного газу відбір (споживання) природного газу з газорозподільної системи з порушенням вимог чинного законодавства, зокрема цього Кодексу.

Приписами пункту 3 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем встановлено, що за відсутності у споживача діючого постачальника (якщо споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір/споживання природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Згідно з пунктом 4 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем якщо за результатами споживання природного газу у період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника (несанкціонований відбір природного газу) Оператор ГТС при забезпеченні заходів балансування за підсумками газового місяця за процедурою, визначеною Кодексом ГТС, віднесе такі обсяги (неврегульований небаланс) на Оператора ГРМ, тоді споживач має компенсувати Оператору ГРМ вартість таких обсягів, що розраховується за формулою: В = Vф Ч Ц Ч К, де В - вартість природного газу, яка компенсується Оператору ГРМ; Vф - об`єм (обсяг) природного газу, фактично спожитий споживачем за період відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника; Ц - ціна природного газу, використаного Оператором ГРМ для покриття втрат і виробничо-технологічних витрат природного газу в ГРМ у відповідний період. Оператор ГРМ щомісячно публікує на своєму вебсайті інформацію про таку ціну та період її дії; К - коефіцієнт компенсації, який визначається на рівні 1,5.

Враховуючи складений ТОВ Оператор газотранспортної системи односторонній акт від 28.02.2022р. про врегулювання щодобових небалансів АТ Одесагаз згідно договору транспортування природного газу №1910000190 від 31.01.2020р. у лютому 2022р., господарський суд доходить висновку про наявність у ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир обов`язку компенсувати АТ Одесагаз вартість обсягів фактично спожитого природного газу.

Перевіривши здійснений АТ Одесагаз розрахунок вартості обсягів (неврегульований небаланс) природного газу за лютий 2022р., здійснений позивачем за формулою, наведеною у пункті 4 глави 5 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, господарський суд дійшов висновку про правильність та обґрунтованість здійсненого позивачем розрахунку, що свідчить про наявність правових підстав для задоволення заявлених АТ Одесагаз позовних вимог шляхом присудження до стягнення із ТОВ „Науково-інженерний центр „Інфомир заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн.

Разом з тим, ст. 86 ГПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ч. 2 ст. 617 ЦК України особа, не звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання у разі відсутності у боржника необхідних коштів.

Підсумовуючи вищезазначене, позов акціонерного товариства Одесагаз до товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-інженерний центр „Інфомир підлягає задоволенню шляхом присудження до стягнення з відповідача заборгованості за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 130, 185, 236 238, 240 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-інженерний центр „Інфомир /65011, Одеська область, м. Одеса, вул. Успенська, буд. 32; ідентифікаційний код 13891510/ на користь акціонерного товариства „Одесагаз /65003, м. Одеса, вул. Одарія, буд. 1; ідентифікаційний код 03351208/ заборгованість за несанкціонований відбір природного газу у розмірі 39 263,38 грн. /тридцять дев`ять тисяч двісті шістдесят три грн. 38 коп./, судовий збір у розмірі 2 481,00 грн. /дві тисячі чотириста вісімдесят одна грн. 00 коп./.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції до Південно-Західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту рішення суду.

Повний текст рішення складено 19 квітня 2023 р.

Суддя С.П. Желєзна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110338497
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/3026/22

Рішення від 12.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні