Ухвала
від 20.04.2023 по справі 596/578/23
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"20" квітня 2023 р. Справа № 596/578/23

Провадження № 2/596/209/2023

Суддя Гусятинського районного суду Тернопільської області Цвинтарна Т.М., розглянувши позовну заяву Чортківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Теребовлянської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, КНП Теребовлянської міської ради «Теребовлянська міська лікарня» до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач Чортківська окружна прокуратура в інтересах держави в особі: Теребовлянської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, КНП Теребовлянської міської ради «Теребовлянська міська лікарня» звернулася до Гусятинського районного суду Тернопільської області з позовом до ОСОБА_1 та просить стягнути із відповідача на користь держави в особі Теребовлянської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, КНП Теребовлянської міської ради «Теребовлянська міська лікарня» кошти, витрачені на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 34 138,97 грн..

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі з`ясована непідсудність даного позову Гусятинському районному суду Тернопільської області, до якого він подається, виходячи з наступного.

Згідно з положеннями ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно довідомостей,що вказаніу позовнійзаяві,відповідач ОСОБА_1 проживає заадресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до ч. 6 ст. 187 ЦПК України, судом 11.04.2023 року було скеровано запит до органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_1 ..

Із отриманої судом 19 квітня 2023 року від відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Тернопільській області вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Виключення із загальної вимоги пред`явлення позову за місцем проживання, перебування чи місцезнаходження відповідача встановлені статтями 28 та 30 ЦПК України, у яких визначено підсудність справ за вибором позивача та виключна підсудність.

Стаття 28ЦПК Українине передбачаєальтернативної підсудностідля даногопозову,тому територіальнаюрисдикція позовувизначена імперативнотільки зазареєстрованим місцемпроживання відповідача.Для випадків,коли невідомезареєстроване місцепроживання відповідача,то дляцього законвстановлює певніправила (ч.ч.9,10ст.28,ст.29ЦПК).Інших випадківзміни територіальноїпідсудності,тобто іншихпідстав длянедотримання тавідступу відзагального правила,встановленого ст.27ЦПК України-процесуальний законне передбачає.

В свою чергу, відповідно до положень п.1 ч.1 ст.31ЦПК України суддя передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно пункту 3-1 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX..

Згідно рішення Ради суддів України від 22.07.2020 №9рс-466/20-вих, до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративнотериторіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративнотериторіального устрою.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, встановлені обставини, суд вважає, що справа не підсудна Гусятинському районному суду Тернопільської області, тому, цивільна справа за вищезазначеним позовом підлягає передачі на розгляд до суду згідно з територіальною юрисдикцією - за місцем реєстрації відповідача ОСОБА_1 ..

Керуючись ст. ст. 27, 28, п.1 ч.1 ст.31, ч.9 ст. 187, 260, 353, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовом Чортківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Теребовлянської міської ради Тернопільського району Тернопільської області, КНП Теребовлянської міської ради «Теребовлянська міська лікарня» до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, направити за підсудністю до Теребовлянського районного суду Тернопільської області (48100, м. Теребовля, вул. Князя Василька, 116, Тернопільський район, Тернопільська область).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після прийняття відповідного судового рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційна скарга безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинський районний суд Тернопільської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Передачу справи на розгляд Теребовлянського районного суду Тернопільської області здійснити на підставі даної ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Повна ухвала суду складена 20 квітня 2023 року.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Т.М. Цвинтарна

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110342587
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину

Судовий реєстр по справі —596/578/23

Рішення від 05.09.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Цвинтарна Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні