Рішення
від 31.08.2010 по справі 22/247-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.08.10р. Справа № 22/247-10

за позовом Прокурора Ц ентрально-міського району м. Кривого Рогу в інтересах дер жави в особі:

-1: Міністерства палива та ен ергетики України, м. Київ в осо бі:

-2: Відкритого акціонерного товариства Енергопостачаль ної компанії "Дніпрообленерг о", м. Дніпропетровськ в особі:

-3: Криворізьких міських еле ктричних мереж, м. Кривий Ріг

до Суб'єкта підприємн ицької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, м. Кривий Ріг

про стягнення 1 403 грн. 70 к оп.

Суддя Пуппо Л.Д.

Представники

Від прокурора: не з'явився

Від позивача-1: не з'явився

Від позивача-2: Лелеко В.В. - дов. від 05.05.10 №232

Від позивача-3: не з'явився

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ

Прокурор звернувся з по зовом в інтересах держави в о собі позивачів та просить ст ягнути з відповідача суму за боргованості за спожиту акти вну електричну енергію у роз мірі 1260,47 грн., суму інфляційних збитків в розмірі 35,29 грн., 3% річ них - 13,78 грн., пеню в розмірі 94,16 г рн. Обґрунтовує свої вимоги н аявністю невиконаних відпов ідачем зобов' язань за догов ором №606741 від 17.01.2008 року.

Від позивача-1, позивача-3, ві дповідача представники в суд ове засідання не з'явились, пр ичини неявки суду невідомі.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, дослід ивши надані докази, суд -

встановив

Між Відкритим акціонер ним товариством "Енергопоста чальна компанія "Дніпрооблен ерго" (далі - постачальник) та С уб'єктом підприємницької дія льності - Фізичною особою О СОБА_1 (далі - споживач) був ук ладений договір про постачан ня електричної енергії № 606741 ві д 17.01.08 (надалі - Договір), за умо вами якого постачальник зобо в'язався продати електричну енергію споживачу для забезп ечення потреб електроустано вок споживача з приєднаною п отужністю 5 кВт, а споживач зоб ов'язався оплатити вартість використаної (купленої) елек тричної енергії та здійснити інші платежі згідно з умовам и цієї ж угоди.

Договір вважається щорічн о продовженим на наступний к алендарний рік, якщо за місяц ь до закінчення терміну дії Д оговору жодною із сторін не б уде заявлено про припинення його дії або перегляд його ум ов (п. 9.8.1 Договору).

За умовами договору, спож ивач здійснює повну поточну оплату вартості обсягу елект ричної енергії поточним плат ежем, що дорівнює 100-відсотков ій вартості обсягу електроен ергії, заявленого на поточни й розрахунковий період, яка з дійснюється споживачем не пі зніше 11 числа календарного мі сяця в поточному розрахунков ому періоді, на підставі раху нку отриманого від постачаль ника у день надання Акту про в икористану електричну енерг ію за минулий розрахунковий період. Вартість заявленого обсягу електроенергії розра ховується за тарифами, що дію ть на початок поточного розр ахункового періоду (п.4 Додатк у 3 до Договору "Порядок розрах унків").

На виконання умов вказаног о договору позивачем було ві дпущено відповідачу електро енергії за грудень 2009 р. по люти й 2010 р. на загальну суму спожито ї активної енергії - 1260,47 грн.

Відповідно до пункту 4.2.1. Дог овору відповідач має сплатит и пеню в розмірі подвійної об лікової ставки НБУ, яка діяла в той період, у якому має місц е прострочення платежу, врах овуючи день фактичної оплати .

У зв' язку із простроченн ям платежів позивач нарахува в відповідачу пеню у сумі 94,16 гр н.

На підставі ч. 2 ст. 625 Цивільно го кодексу України позивач н арахував відповідачу додатк ово до суми основного боргу р озмір збитків від інфляції я кий становить суму 35,29 грн., та 13, 78 грн. 3% річних з простроченої с уми, розмір яких підтверджує ться обґрунтованим розрахун ком позивача.

Позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних під став.

Відповідно до положень ст. 2 75 Господарського кодексу Укр аїни, за договором енергопос тачання енергопостачальне п ідприємство відпускає елект ричну енергію, пару, гарячу і п ерегріту воду споживачеві, я кий зобов' язаний оплатити п рийняту енергію та дотримува тися передбаченого договор ом режиму її використання, а т акож забезпечити безпечну ек сплуатацію енергетичного об ладнання, що ним використову ється.

Згідно до приписів ст.ст. 525, 526 , ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Ук раїни та ст. 193 Господарського кодексу України, цивільні та господарські зобов' язання мають бути виконані належни м чином і у встановлений дого вором строк, а одностороння в ідмова від виконання зобов' язань не допускається, крім в ипадків, передбачених законо м.

У відповідності із ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу Укра їни, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність за правопорушення у сфері г осподарювання шляхом засто сування до правопорушників г осподарських санкцій на підс тавах і в порядку, передбачен их цим Кодексом, іншими закон ами та договором.

З огляду на положення ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу Укр аїни штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються г осподарські санкції у вигляд і грошової суми (неустойка, ш траф, пеня), яку учасник госпо дарських відносин зобов'язан ий сплатити у разі порушення ним правил здійснення госпо дарської діяльності, невико нання або неналежного викона ння господарського зобов'яза ння.

За умовами ст. 625 Цивільного к одексу України боржник, який прострочив виконання грошов ого зобов'язання, на вимогу кр едитора зобов'язаний сплатит и борг з урахуванням індексу інфляції, а також три процент и річних з простроченої суми , якщо законом або договором н е встановлений інший розмір процентів, зміст якої коресп ондується з положеннями п. 4.7 Д оговору.

Статтею 610 ЦК України передб ачено, що порушенням зобов' язання є його не виконання аб о виконання з порушенням умо в, які визначені змістом зобо в' язання.

Перевіривши розрахунок по зивача в частині нарахованог о розміру інфляційних втрат та 3% річних суд визнає їх обґр унтованими та такими, що підл ягають задоволенню.

Наведене є підставою госп одарському суду вважає вимог и позивача, зазначені в позов ній заяві обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу Укра їни судові витрати підлягают ь стягненню з відповідача в д охід бюджету.

Керуючись статтями 525, 526, 530, 548, 549 , 610 Цивільного кодексу Україн и, статтею 199 Господарського к одексу України, статтями 49, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ

Позов задовольнити в по вному обсязі.

Стягнути з Суб'єкта підпр иємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_1 м.Дніп ропетровськ на користь Відк ритого акціонерного товарис тва "Енергопостачальна компа нія "Дніпрообленерго" м.Дніпр опетровськ в особі Криворізь ких міських електричних мере ж, м. Кривий Ріг 1260,47 грн. боргу з а спожиту активну електричну енергію, 35,29 грн. інфляційних в трат, 13,78 грн. 3% річних, 94,16 грн. пені , про що видати наказ.

Стягнути з Суб'єкта підпр иємницької діяльності - фіз ичної особи ОСОБА_1 м.Дніп ропетровськ в доход Державно го бюджету України в особі уп равління Державного казначе йства у Жовтневому районі м. Д ніпропетровська Головного у правління державного казнач ейства України у Дніпропетро вській області 102 грн. 00 коп. дер жавного мита, про що видати н аказ.

Стягнути з Суб'єкта підприє мницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_1 в доход Д ержавного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому р айоні м. Дніпропетровська Го ловного управління державно го казначейства України у Дн іпропетровській області 236 гр н. 00 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу, про що видати на каз.

Суддя Л.Д. Пуппо

Рішення підписано 18.08.10.

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено07.09.2010
Номер документу11034620
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/247-10

Судовий наказ від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Судовий наказ від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Судовий наказ від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Рішення від 31.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Ухвала від 16.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні