Ухвала
від 04.04.2023 по справі 758/3636/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/3636/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2023 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі:

слідчий суддя ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000054, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

04.04.2023 прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати групі прокурорів та групі слідчих у кримінальному провадженні №42023102070000054 від 15.03.2023 дозвіл на проведення обшуку приміщення за місцезнаходженням Регіонального представництва (в м. Одеса) Державного підприємства «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275) за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, що належить на праві державної власності Міністерству інфраструктури України та передано на праві господарського відання Державному підприємству «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України», з метою відшукання та вилученняречей і документів, що мають відношення до вказаного кримінального провадження.

У судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав із викладених у ньому підстав.

Заслухавши прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню із наступних підстав.

Статтею 30Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Аналогічні положення закріплені у п. 6 ч. 1 ст. 7, ст. 13 КПК.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Як вбачається із клопотання та доданих до нього документів, у провадженні слідчого відділу Подільського УП ГУНП у м. Києві перебуває кримінальне провадження №42023102070000054, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Подільська окружна прокуратура міста Києва.

Досудовим розслідуванням перевіряються факти розтрати матеріальних ресурсів службовими особами Державного підприємства «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України», а саме пального, призначеного для державних цілей.

Встановлено, що в період з 2021 по 2023 роки ДП «КТ Регістр судноплавства України» проведено публічні закупівлі бензину А-95, А-92 на пластикових смарт-картах (ID UA-2021-10-22-003184-a та UA-2023-02-28-008847-a) на загальну суму близько 3 млн. грн. Переможцем вказаних публічних закупівель визначено ТОВ «С Кард Сервіс» (код ЄДРПОУ 38605252), з яким укладено відповідні договори на постачання палива.

В той же час, за наявними даними, директор ДП «КТ Регістр судноплавства України» ОСОБА_4 , зловживаючи службовим становищем, передав паливну смарт-карту № 467 009 443 депутату Одеської обласної ради від політичної партії «Опозиційна платформа - за життя» ОСОБА_5 (на даний час заступник голови новоствореної депутатської групи «Наш дім Україна»). На підприємстві вказана смарт-карта закріплена за автомобілем Skoda Octavia A7, д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується інженер-інспектор відділу нагляду за ГТС ОСОБА_6 з правом керування.

При цьому, відповідно до інформації ТОВ «СОКАР ЕНЕРДЖІ УКРАЇНА» вказаною смарт-картою користується водій ОСОБА_5 - ОСОБА_7 , для заправки автотранспортних засобів Land Rover Range Rover Evoque, д.н.з. НОМЕР_2 та Lincoln Navigator, д.н.з. НОМЕР_3 , які жодним чином не мають відношення до ДП «КТ Регістр судноплавства України».

Крім того, у ході досудового розслідування встановлено, що за вказівкою ОСОБА_4 списуються паливно-мастильні матеріали ОСОБА_6 , шляхом внесення недостовірних даних до маршрутних листів на службовий автомобіль ДП «КТ Регістр судноплавства України» Skoda Octavia A7, д.н.з. НОМЕР_1 .

На виконання доручення прокурора працівниками Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою ДЗНД СБ України встановлено адреси, на яких можуть знаходитись предмети та документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Враховуючи викладене, під час досудового розслідування з метою перевірки встановлених фактичних обставин та виконання завдань кримінального провадження виникла необхідність у проведенні обшуку за місцезнаходженням Регіонального представництва (в м. Одеса) Державного підприємства «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275), яке знаходиться за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні, з метою вилучення речей та документів, пов`язаних із підготовкою та безпосереднім вчиненням кримінального правопорушення, зокрема: тендерної документації з приводу поставки та закупівлі товарів з використанням пластикових смарт-карт, договорів з додатками укладених з ТОВ «С Кард Сервіс» (код ЄДРПОУ 38605252) щодо поставки товарів (палива) з використанням пластикових смарт-карт, специфікації до договорів, документів, що підтверджують виконання указаних договорів, у тому числі актів приймання-передачі, видаткових накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських виписок по руху коштів по рахункам, сертифікатів якості (відповідності) на придбання товарно-матеріальних цінностей (палива), документів за результатами проведення інвентаризацій, первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарно-матеріальних цінностей (палива), фіскальних чеків, довідок, пластикових смарт-карток на заправку транспортних засобів паливом, наказів про закріплення автотранспортних засобів та розподілення пластикових смарт-карток, маршрутних листів на службові автомобілі, документів та відомостей пов`язаних із списанням з обліку палива на підприємстві, інших документів та інших знарядь створення сумнівних фінансових операцій, чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, документів з вільними зразками почерку і підписів керівництва підприємства та підконтрольних їм співробітників, відбитків печаток, готівкових коштів здобутих злочинним шляхом та які не мають законного походження, електронно-обчислювальної техніки, яка використовувалась задля вчинених кримінальних правопорушень (виготовлення «фіктивних» документів в електронному вигляді, у тому числі маршрутних листів), мобільних засобів зв`язку, які використовувалися та використовуються з метою координації злочинних намірів та контролю за учасниками (співучасниками) злочинної схеми, електронних носіїв інформації з документами та реквізитами підприємств, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, кадрових документів у тому числі накази про призначення, посадові обов`язки, посадові інструкції, трудові книжки працівників, особові справи працівників, у тому числі документи, що підтверджують кваліфікацію працівників, статут підприємства, а також інших предметів, документів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником об`єкту нерухомого майна, розташованого за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, є держава в особі Міністерства інфраструктури України (код ЄДРПОУ 37472062) та вказане майно передано на праві господарського відання Державному підприємству «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275).

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що у приміщеннях за місцезнаходженнямРегіонального представництва (в м. Одеса) Державного підприємства «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275), за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, можуть зберігатися речі та документи, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні.

Крім цього, із матеріалів кримінального провадження встановлено наявність достатніх підстав вважати, що наведені у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які містяться у них, у подальшому можуть бути використані як докази.

Разом з тим, здійснення тимчасового доступу до наведених у клопотанні речей і документів або застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження призведе до обізнаності осіб, заподіяних у протиправній схемі злочинної діяльності, про наявність у правоохоронних органів інформації про таку діяльність та надасть можливість змінити зміст документів, знищити їх, припинити на деякий час злочинну діяльність або іншим чином перешкодити встановленню обставин, що мають значення у кримінальному провадженні, а тому в інший спосіб, ніж шляхом проведення обшуку за вказаною адресою, неможливо виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

З огляду на наведене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку об`єкту нерухомого майна, розташованого за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, що належить державі в особі Міністерства інфраструктури України (код ЄДРПОУ 37472062) та передане на праві господарського відання Державному підприємству «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275), з метою відшукання та вилучення речей і документів, що мають відношення до кримінального провадження, а саме: тендерної документації з приводу поставки та закупівлі товарів з використанням пластикових смарт-карт; договорів з додатками, укладених з ТОВ «С Кард Сервіс» (код ЄДРПОУ 38605252) щодо поставки товарів (палива) з використанням пластикових смарт-карт; специфікації до договорів, документів, що підтверджують виконання указаних договорів, у тому числі актів приймання-передачі, видаткових накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських виписок по руху коштів по рахункам; сертифікатів якості (відповідності) на придбання товарно-матеріальних цінностей (палива); документів за результатами проведення інвентаризацій; первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарно-матеріальних цінностей (палива); фіскальних чеків, довідок; пластикових смарт-карток на заправку транспортних засобів паливом; наказів про закріплення автотранспортних засобів та розподілення пластикових смарт-карток; маршрутних листів на службові автомобілі; документів та відомостей, пов`язаних із списанням з обліку палива на підприємстві; інших документів щодо проведених фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів; документів з вільними зразками почерку і підписів керівництва підприємства та підконтрольних їм співробітників, відбитків печаток; кадрових документів, у тому числі наказів про призначення, посадові обов`язки, посадові інструкції; трудових книжок працівників; особових справ працівників, у тому числі документів, що підтверджують кваліфікацію працівників; статуту підприємства; інших документів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Водночас, вирішуючи вимоги клопотання в частині надання дозволу на виявлення та вилучення електронно-обчислювальної техніки, мобільних засобів зв`язку, електронних носіїв інформації, слідчий суддя враховує, що відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Із урахуванням зазначених положень КПК України, з огляду на відсутність у клопотанні конкретизації вказаних носіїв електронної інформації та належного обґрунтування необхідності їх вилучення, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на вилучення таких предметів під час проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання прокурора в частині виявлення та вилучення грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, з огляду на відсутність у клопотанні конкретизації таких предметів та належного обґрунтування необхідності їх вилучення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42023102070000054, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати прокурорам Подільської окружної прокуратури міста Києва, які входять до групи прокурорів у кримінальному провадженні №42023102070000054 від 15.03.2023, та слідчим слідчого відділу Подільського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, які входять до групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку об`єкту нерухомого майна, розташованого за адресою м. Одеса, вул. Ланжеронівська, буд. 15-А, що належить на праві державної власності Міністерству інфраструктури України (код ЄДРПОУ 37472062) та передане на праві господарського відання Державному підприємству «Класифікаційне товариство регістр судноплавства України» (код ЄДРПОУ 30058275), з метою відшукання та вилучення: тендерної документації з приводу поставки та закупівлі товарів з використанням пластикових смарт-карт; договорів з додатками, укладених з ТОВ «С Кард Сервіс» (код ЄДРПОУ 38605252) щодо поставки товарів (палива) з використанням пластикових смарт-карт; специфікації до договорів, документів, що підтверджують виконання указаних договорів, у тому числі актів приймання-передачі, видаткових накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, банківських виписок по руху коштів по рахункам; сертифікатів якості (відповідності) на придбання товарно-матеріальних цінностей (палива); документів за результатами проведення інвентаризацій; первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарно-матеріальних цінностей (палива); фіскальних чеків, довідок; пластикових смарт-карток на заправку транспортних засобів паливом; наказів про закріплення автотранспортних засобів та розподілення пластикових смарт-карток; маршрутних листів на службові автомобілі; документів та відомостей, пов`язаних із списанням з обліку палива на підприємстві; інших документів щодо проведених фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів; документів з вільними зразками почерку і підписів керівництва підприємства та підконтрольних їм співробітників, відбитків печаток; кадрових документів, у тому числі наказів про призначення, посадові обов`язки, посадові інструкції; трудових книжок працівників; особових справ працівників, у тому числі документів, що підтверджують кваліфікацію працівників; статуту підприємства; інших документів, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

В решті вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення, тобто до 04.05.2023 включно.

Дана ухвала надає право на проникнення у приміщення за вищевказаною адресою лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу110352624
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —758/3636/23

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні