Ухвала
від 11.04.2023 по справі 127/8001/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8001/23

Провадження №1-кс/127/3221/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджене прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023020000000210 від 08.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до СУ ГУНП у Вінницькій області надійшли матеріали щодо заволодіння у 2022 році бюджетними коштами виділеними на закупівлю теплогенератора модульного для облаштування місць проживання внутрішнього переміщених та евакуйованих осіб, чим спричинено державі матеріальну шкоду.

Так, 13.10.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ФОП ОСОБА_5 укладено договір про закупівлю товарів № 131 на поставку теплогенератора модульного «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200» вартістю 810000 грн. для облаштування місць проживання внутрішнього переміщених та евакуйованих осіб за адресою: АДРЕСА_1 .

У ході моніторингу мережі інтернет встановлено, що виробником вищезазначеного теплогенератора модульного є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке котли інших виробників до даного теплогенератора не встановлює.

Однак, у ході візуального обстеження придбаної модульної конструкції з`ясовано, що у ній встановлено два твердопаливні котли КОТВ 100 виробником яких є ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », вартість якого згідно офіційного інтернет сайту заводу становить 143000 грн.

Водночас, ФОП ОСОБА_5 теплогенератор модульний «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200» придбала у ПП « ОСОБА_6 », яке у свою чергу зазначений теплогенератор придбало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що суперечить отриманій інформації в частині його комплектування котлами інших виробників.

Таким чином, встановлені обставини, що можуть свідчити про заволодіння бюджетними коштами шляхом внесення недостовірних відомостей до первинних бухгалтерських документів.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначених фактів, зокрема для отримання відомостей, які є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, проведення почеркознавчих експертиз у даному провадженні виникла необхідність у вилученні документів щодо закупівлі у 2022 році ІНФОРМАЦІЯ_1 теплогенератора модульного «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200», згідно договору про закупівлю товарів № 131, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Враховуючи, що зазначені документи можуть бути використанні як докази у кримінальному провадженні, потребують дослідження у ході проведення відповідних судових експертиз, крім того існує загроза їх зміни або знищення з метою маскування слідів скоєння злочину, перешкоджання у проведення всебічного, повного і неупередженого досудового розслідування, керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, слідчий просить надати дозвіл на вилучення належнио завірених копій цих документів.

У зв`язку із реальною загрозою зміни або знищення вищевказаних документів ініціатор клопотання просить не викликати у судове засідання з розгляду цього клопотання представників ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Слідчий суддя находить, що слід у відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України дане клопотання розглядати без виклику особи ІНФОРМАЦІЯ_1 у володінні якої знаходяться заявлені слідчим документи, оскільки ним доведено достатність наявних підстав, вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

В судове засідання слідчий не з"явився, натомість надав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, вимоги клопотання підтримав.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що запитувані документи, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридичнаадреса: АДРЕСА_2 , сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.107, 159, 162, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 та членам слідчої групи дозвіл на тимчасовий доступ до документів, ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), тобто можливість ознайомитися з ними та вилучити їх (провести виїмку оригіналів документів), а саме:

- тендерної документації щодо закупівлі у 2022 році теплогенератора модульного «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200», з усіма додатками;

- договору про закупівлю товарів № 131 від 13.10.2022, з усіма додатками, відповідними додатковими угодами до нього, тощо;

- технічної специфікації (комплектації), паспорта на обладнання, гарантійних листів, договору на технічне обслуговування, сервісної книжки, інших наявних документів, актів приймання-передачі товару, довіреності, документів щодо оплати товару, накладних, платіжних доручень;

- документів щодо введення в експлуатацію теплогенератора модульного «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200»;

- документів щодо виділення бюджетних коштів на придбання у 2022 році теплогенератора модульного «ТМ-Т-200» OVK-KZTO-K-200» (доповідні записки, звернення, заяви, подання, пропозиції, листи, протоколи засідання ІНФОРМАЦІЯ_4 , тощо);

- завірених копії реєстраційно-установчих документів ІНФОРМАЦІЯ_1 (Статуту, Положення), наказів про призначення (звільнення) службових осіб зазначеного відділу.

Строк дії ухвали, не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, за виключенням ухвал, постановлених на виконання вимог частини другої статті 562 цього Кодексу.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110355751
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/8001/23

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні