Ухвала
від 14.04.2023 по справі 552/1975/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/1975/23

Провадження №1-кс/552/653/23

У Х В А Л А

Іменем України

14.04.2023 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника скаржника ОСОБА_3 , розглянувши скаргу Фермерського господарства «Гордий 1» на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В :

Фермерське господарство «Гордий-1» звернулось до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення.

У своїй скарзі заявник зазначив, що Фермерське господарство «Гордий-1» звернулось до відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області з заявою, у якій повідомило про вчинення кримінального правопорушення.

Листом від 21 лютого 2023 року за підписом т.в.о. начальника ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області повідомлено, що під час розгляду звернення не було встановлено наявності об`єктивних доказів вчинення кримінальних правопорушень, а тому відсутні підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Не погоджуючись з вказаним висновком органу досудового розслідування, посилаючись на те, що протягом 24 годин уповноваженими особами не внесено відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, скаржник просив суд зобов`язати уповноважену особу відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Фермерського господарства «Гордий-1» від 15 лютого 2023 року відомості про вчинення кримінального правопорушення та розпочати досудове розслідування.

В судовому засіданні представник скаржника скаргу підтримав в повному обсязі та просив її задовольнити.

Представник відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області, який належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду скарги, в судове засідання не з`явився.

Враховуючи, що неявка слідчого, прокурора не перешкоджає розгляду, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу за відсутності представника ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області, що в засідання не з`явився.

Заслухавши представника скаржника, розглянувши матеріали скарги, приходжу до наступних висновків.

У статті 303 КПК України визначено порядок оскарження бездіяльності, яка може полягати, зокрема, в бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до п. 1 розділу 3 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 06 квітня 2016 року №139, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 року за №680/28810, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме про заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

В поданій до суду скарзі Фермерське господарство «Гордий-1», посилаючись на ст. 303 КПК України, оскаржує бездіяльність відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області, стверджуючи, що останнім не внесено відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за поданим ним повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч. 5 ст.214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Таким чином, виходячи зі змісту ст. 214 КПК України заява про кримінальне правопорушення повинна містити такі відомості, з яких вбачається, що було вчинене кримінальне правопорушення.

У заяві Фермерського господарства «Гордий-1», поданій в порядку ст. 214 КПК України 15 лютого 2023 року до відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області заявник повідомив, що між ТОВ «НВП «Укрпромзерно» та Фермерським господарством «Гордий-1» укладено договір поставки №305 від 30 травня 2022 року. На виконання зазначеного договору фермерським господарством здійснено поставки соняшника в загальному розмірі 133,72 тон.

Але ТОВ «Укрпромзерно» за поставлений соняшник не розрахувалось, на дзвінки уповноважені особи перестали відповідати.

Як вбачається з заяви Фермерського господарства «Гордий-1», між ним та ТОВ «Укрпромзерно» склались договірні відносини.

В той же час повідомлення скаржника про те, що представники ТОВ «Укрпромзерно» на дзвінки не відповідають, за місцем реєстрації підприємство відсутнє, надає підстави зробити висновок про можливе вчинення кримінального правопорушення, спрямованого на неправомірне заволодіння чужим майном, та є повідомленням про кримінальне правопорушення в значенні ст.214 КПК України.

На підставі викладеного з заяви Фермерського господарства «Гордий-1» на адресу відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області вбачається наявність достатніх підстав згідно ч.5 ст.214 КПК України для внесення відомостей по даній заяві до ЄРДР.

Відомості до ЄРДР за вказаною заявою не внесені. Відтак вимоги про зобов`язання відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області внести відомості за заявою від 15 лютого 2023 року є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Оскільки з внесенням відомостей до ЄРДР розпочинається досудове розслідування, підстави для зобов`язання слідчого розпочати досудове розслідування відсутні.

Таким чином скарга підлягає до задоволення

Керуючись ст. ст. 303 307, 372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Скаргу Фермерського господарства «Гордий 1» задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб відділу поліції №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою Фермерського господарства «Гордий 1» від 15 лютого 2023 року про вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110372208
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —552/1975/23

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 12.04.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні