Ухвала
від 20.04.2023 по справі 545/1323/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1323/23

Провадження № 2/545/1082/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.04.2023 р. суддя Полтавського районного суду Полтавської області Путря О.Г., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Петрівське», Полтавської міської ради про визнання права на земельну частку (пай) та зобов`язати вчинити певні дії ,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача Процай М.В. звернувся в інтересах ОСОБА_1 до суду з позовом до відповідачів про визнання права на земельну частку (пай) та зобов`язати вчинити певні дії.

Поданий позов не відповідає вимогам ст. ст. 175,177 ЦПК України, зокрема, не зазначені обставини по справі та докази на їх підтвердження, а саме:

1)не зазначені обставини існування спору між сторонами,

2)з огляду на зазначення по справі двох відповідачів, не заявлені позовні вимоги по кожному з них та не вказаний спосіб усунення порушень представником позивача кожним з відповідачів,

3)не зазначено яке саме право: власності чи користування, бажає на земельний пай визнати в судовому порядку позивач,

4)не зазначені обставини щодо затвердження проекту приватизації земель, які перебувають в постійному користуванні ДП «СП «Ювілейне» за межами населених пунктів на території Бричківської сільської ради Полтавського району, докази в підтвердження,

5)не зазначені обставини щодо проведення зборів трудового колективу ДП «СП «Ювілейне», на яких було затверджено списки осіб, які мають право на земельну частку (пай), докази в підтвердження,

6)не зазначено причини подачі позову з пропуском строку позовної давності ,

7)не визначена ціна позову, виходячи із дійсної вартості майна на час звернення з позовом до суду, оскільки наявна позовна вимога майнового характеру, а саме визнання права на земельну частку (пай).

У позовній заяві представник пробивача просить звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору, оскільки вона є учасником бойових дій. В обґрунтування вимоги про звільнення від сплати судового збору надає копію посвідчення особи, яка має право на пільги встановлені законодавством.

Так, відповідно до положень п.13 ст.5 ЗУ «Про судовий збір»від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України -у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Відповідно до правового висновку, викладеного у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 лютого 2020 року по справі № 545/1149/17, норма п. 13 ч. 1ст. 5 Закону України № 3674-VI «Про судовий збір», учасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору, у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав, має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору. Так, правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановленіЗаконом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Устатті 22цього ж Законупередбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акту, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань. Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені устатті 12 цього Закону.

Тому, вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм п. 13 ч. 1ст. 5 Закону України № 3674-VI «Про судовий збір», суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень ст.ст.12,22 Закону України № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Таким чином, Великою Палатою Верховного Суду у Постанові від 12 лютого 2020 року здійснено висновок про те, що учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору за подання позовів не будь-якого характеру, а лише тих, що спрямовані на захист їх соціальних прав, як учасників бойових дій.

Отже, суд дану вимогу, як підставу про звільнення від сплати судового збору не може прийняти до уваги, оскільки дійсний позов не відноситься до спорів, що порушують права учасників бойових дій, його соціальних прав, як учасника бойових дій, пред`явлений до суду в порядку ЦК України, і спрямований на відшкодування завданої йому шкоди.

З урахуванням вище викладеного, вважаю, що даний спір не стосується захисту права позивача, як учасника бойових дій, а тому підстав для звільнення від сплати судового збору не вбачаю, в задоволенні клопотання слід відмовити.

Позивачем заявлено дві позовні вимоги про визнання права на земельну частку (пай), зобов`язати вчинити певні дії, які відповідно є вимогою майнового характеру та немайнового характеру.

Згідно до Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою справляється судовий збір, ставка якого становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, позовної заяви немайнового характеру , яка подана фізичною особою справляється судовий збір, ставка якого становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1073,6 грн.

Реквізити для сплати судового збору:

- Отримувач коштів- ГУК у Полт.обл./Полтавський р-н/22030101,

- Код отримувача (код за ЄДРПОУ) -37959255,

- Банк отримувача- Казначейство України (ЕАП),

- Код банку отримувача (МФО) 899998,

- Рахунок отримувача UA548999980313191206000016395,

- Код класифікації доходів бюджету 22030101.

За викладених обставин, позивачу необхідно сплатити судовий збір та надати до суду документ, який би підтверджував сплату судового збору.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Без усуненнязазначених недоліківпозовна заяване можебути прийнятадо провадженнясуду та підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.185 ЦПК України ,-

УХВАЛИВ :

У задоволенні клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору відмовити.

Цивільний позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Петрівське», Полтавської міської ради про визнання права на земельну частку (пай) та зобов`язати вчинити певні дії залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків протягом семи календарних днів з дня отримання позивачем ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі невиконання ухвали суду у встановлені строки цивільний позов буде вважатись неподаним та підлягає поверненню позивачу, що не перешкоджає повторному зверненню із позовом до суду, якщо перестануть існувати обставини,що стали підставою для його повернення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. Г. Путря

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110372553
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —545/1323/23

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні