Рішення
від 20.04.2023 по справі 712/259/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/259/23

Провадження № 2/712/1098/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі :

головуючого судді Пироженко В.Д.

при секретарі Супрун А.М.

за участі позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2

за участі адвоката позивачів ОСОБА_3

за участі представник третьої особи ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу в порядку спрощеного провадження за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , треті особи: ОСОБА_9 , Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Руднєва 97, Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися з позовом до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , треті особи: ОСОБА_9 , Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Руднєва 97, Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Свої вимоги обґрунтовують тим, що з червня 2000 року ОСОБА_1 разом з громадянською дружиною ОСОБА_2 проживав в кімнаті АДРЕСА_1 . 30.06.2000 року між ОСОБА_2 та ВАТ «Продтовари» було укладеного договір № 446 найму сімейної кімнати (ліжко-місця) в гуртожитку по АДРЕСА_2 , відповідно до умов якого ВАТ «Продтовари» надало ОСОБА_2 та її членам сім`ї кімнату № НОМЕР_1 за вказаною адресою. В подальшому у них народилась донька ОСОБА_9 . У зв`язку з народженням дочки їм у користування було надано додатково сусідню кімнату АДРЕСА_3 , на яку рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 04.05.2018 року було визнано право користування за ОСОБА_2 .

Позивачі зазначають, що вони з червня 2000 року проживають в кімнатах

АДРЕСА_4 , повністю несуть витрати по утриманню майна, тому вони є наймачами зазначених кімнат. В подальшому ОСОБА_2 була знята з реєстрації в кімнаті № 54 та місце проживання зареєструвала в кімнаті № 52. ОСОБА_1 та ОСОБА_9 з 16.11.2011 року зареєстровані за адресою: АДРЕСА_5 .

Рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 21.10.2003 року гуртожитку по АДРЕСА_2 встановлено статус для проживання сімей. У серпні 2013 року вказаний гуртожиток перейшов у власність міста Черкаси. Рішенням Черкаської міської ради № 4-587 від 27.03.2014 року, залишено цілісний майновий комплекс «гуртожиток» та дозволено приватизацію його житлових приміщень.

З часу заселення до кімнати № 52/54 вони фактично, вчасно та в повному обсязі сплачують комунальні послуги, утримують кімнати в належному житловому вигляді, проводять ремонт, однак, з моменту їх поселення відповідачі в кімнатах не проживають, тому не можуть вважатись належними користувачами майна, а є особами, які втратили право користування житловим приміщенням. Про місцезнаходження відповідачів їм нічого не відомо.

Просять визнати відповідачів ОСОБА_5 , та ОСОБА_8 , такими, що втратили право на користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

Просять визнати відповідачів ОСОБА_7 та ОСОБА_6 такими, що втратили право на користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_3 .

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 24.02.2023 відкрито провадження по справі та призначено до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Надано відповідачам термін на подання відзиву на позовну заяву.

В судовому засіданні позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та їх адвокат Гнатюк А.І. позовні вимоги підтримали та просили їх задоволити.

Представник третьої особи Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради Луніна К.В. в судовому засіданні у вирішенні спору покладалась на думку суду.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, причин неявки суду не відомі, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Відзив на позовну заяву у визначений судом строк суду не надали.

Треті особи ОСОБА_9 та представник ОСББ Руднєва, 97 в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Зі згоди позивачів, суд ухвалює рішення при заочному його розгляді, що відповідає вимогам ст. 281 ЦПК України.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, судом встановлені факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 03.04.2018 року визнано за ОСОБА_2 право користування житловою кімнатою АДРЕСА_3 .

Зазначеним рішенням суду встановлено, що 20 червня 2000 року між ОСОБА_2 та ВАТ «Продтовари» укладено договір № 446 найму сімейної кімнати (ліжко-місця) в гуртожитку ВАТ «Продтовари» по АДРЕСА_2 .

Згідно п.1 Договору, ВАТ «Продтовари» надало ОСОБА_2 кімнату жилою площею 18м2 в гуртожитку по АДРЕСА_2 для користування нею і членами її сім`ї в складі 4-х осіб.

Також встановлено, що ОСОБА_2 з членами своєї сім`ї з часу укладання договору № 446 від 20 червня 2000 року проживає в кімнаті АДРЕСА_1 та зареєстрована за вказаною адресою.

03 січня 2004 року між ОСОБА_2 та ВАТ «Продтовари» укладено договір № 481 найму сімейної кімнати (ліжко-місця) в гуртожитку ВАТ «Продтовари» по АДРЕСА_2 .

Згідно п.1 Договору, ВАТ «Продтовари» надало ОСОБА_2 кімнату жилою площею 17м2 в гуртожитку по АДРЕСА_2 для користування ОСОБА_2 і членами її сім`ї в складі 5-х осіб.

Таким чином, ОСОБА_2 зі збільшенням її сім`ї, була виділена додаткова кімната, а саме кімната № НОМЕР_2 для проживання у гуртожитку по АДРЕСА_2 . За вказаною адресою ОСОБА_2 не зареєстрована.

З моменту заселення в кімнату АДРЕСА_6 ОСОБА_2 сплачує комунальні послуги по займаному житловому помешканню, всі особові рахунки по наданню житлово-комунальних послуг відкриті на ім`я позивачки, що підтверджено квитанціями про сплату житлово-комунальних послуг.

Житловий будинок по АДРЕСА_2 перебуває у власності громади м. Черкаси та утримується ОСББ «Руднєва 97».

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно Актів опитування сусідів від 19.12.2022, відповідачі ОСОБА_7 та ОСОБА_6 у АДРЕСА_6 не проживають, а відповідачі ОСОБА_5 , ОСОБА_8 не проживають у АДРЕСА_1 , житлом не користуються та не сплачують комунальні послуги.

Отже, факт не проживання відповідачів у вказаних кімнатах підтверджено в судовому засіданні зазначеними Актами опитування сусідів від 19.12.2022 року.

Внаслідок реєстрації відповідачів в кімнаті позивачі не можуть розпорядитися своїм майном на власний розсуд, чим порушуються їх права як наймачів кімнат.

Відповідно до ст. 61 ЖК України, користування житловим приміщення державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму житлового приміщення. Договір найму житлового приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається у письмовій формі на підставі ордеру на житлове приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім`я якого видано ордер.

У відповідності до ст. 327 ЦК України, у комунальній власності є майно, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 71 ЖК України, при тимчасовійвідсутності наймачаабо членівйого сім`їза нимизберігається жилеприміщення протягомшести місяців.

Статтею 72 ЖК України передбачено, що визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки проводиться у судовому порядку.

Таким чином, відповідачі ОСОБА_7 та ОСОБА_6 не проживають у АДРЕСА_6 , а відповідачі ОСОБА_5 , ОСОБА_8 не проживають у АДРЕСА_1 , що достовірно встановлено в судовому засіданні та підтверджено відповідними доказами, та відповідно до ст. 71, 72 ЖК України є підставою для визнання їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

При таких обставинах, суд вважає, що вимоги позивачів знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 327 ЦК України, ст.71, 72 ЖК України, ст. ст. 6,12, 13, 17, 18,263,265,268,274, 279, 280-284 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_1 .

Визнати ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме кімнатою АДРЕСА_3 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів (ст.ст. 354, 355 ЦПК України). Якщо в судовому засіданні проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом , що його ухвалив за письмовою заявою відповідача проданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуючий:

Позивачі: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_5 ).

ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса: АДРЕСА_7 ).

Відповідачі: ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_5 ).

ОСОБА_6 (ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_7 )

ОСОБА_7 (ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_7 )

ОСОБА_8 (адреса реєстрації: АДРЕСА_5 ).

Треті особи: ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса: АДРЕСА_5 ).

Об'єднання співвласниківбагатоквартирного будинкуРуднєва 97(адреса: АДРЕСА_2 .

Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради (адреса: м. Черкаси, вул. Благовісна, 170).

Дата виготовлення повного тексту рішення 20.04.2023

Дата ухвалення рішення20.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110372858
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —712/259/23

Рішення від 20.04.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні