Вирок
від 02.03.2023 по справі 757/68425/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/68425/21-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.03.2023 Печерський районний суд м. Києва в складі: головуючої - судді ОСОБА_1 , розглянувши кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Біла Церква Київської обл., громадянина України, українця, не одруженого, офіційно не працюючого, фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 вчинив кримінальний проступок за встановлених органом досудового розслідування обставин.

Наприкінці грудня 2018 року, ОСОБА_2 , перебуваючи неподалік від місця свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , разом зі своїм давнім знайомим на ім`я ОСОБА_3 , в денний час доби, познайомився з невстановленою досудовим розслідуванням особою чоловічої статі на ім`я ОСОБА_4 . Так, під час спілкування з останнім, ОСОБА_2 , вступив у попередню змову, з метою досягнення спільного злочинного результату у вигляді внесення до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

У подальшому, реалізуючи попередньо обумовлені з невстановленою досудовим слідством особою на ім`я ОСОБА_4 , спільні протиправні наміри, спрямовані на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання зазначених документів для проведення такої реєстрації, ОСОБА_2 , під час телефонного спілкування домовився про зустріч з останнім.

Задля реалізації вказаної протиправної домовленості, ОСОБА_2 , прибув на попередньо обумовлене місце зустрічі, що знаходиться у м. Біла Церква, Київської обл., точну адресу досудовим слідством не встановлено, де його очікував ОСОБА_4 та невстановлена досудовим слідством особою на ім`я ОСОБА_5 , який представився юристом. Під час даної зустрічі, вищевказані особи домовились про надання ОСОБА_2 , необхідних для державної реєстрації юридичної особи документів, а саме: паспорт громадянина України ОСОБА_2 та картку фізичної особи-платника податків ОСОБА_2 за якою присвоєно ідентифікаційний номер, висловивши при цьому свою згоду на їх використання для досягнення протиправних намірів.

Продовжуючи спільні незаконні дії невстановлені досудовим слідством особи на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , після отримання від ОСОБА_2 паспорта та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного податкового номера, за невстановлених обставин, забезпечили виготовлення документів товариства з обмеженою відповідальністю: «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ» (код ЄДР 41704549), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб і які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: Статут ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ» код ЄДР 41704549 від 11.02.2019.

З метою досягнення обумовлених протиправних дій ОСОБА_2 , разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 21.12.2018, у денний час доби, прибув до нотаріуса, який знаходився у м. Біла Церква, Київської обл., точну адресу досудовим слідством не встановлено, для підписання документів, що забезпечили перереєстрацію на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Разом із цим, ОСОБА_2 , достовірно усвідомлював, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди, за вчиненні дії, засвідчив власним підписом наступні документи, а саме: статут ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ» код ЄДР 41704549 від 11.02.2019.

Продовжуючи спільні злочинні дії невстановлені досудовим слідством особи на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , після отримання від ОСОБА_2 паспорта та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного податкового номера, за невстановлених обставин, забезпечили виготовлення документів товариства з обмеженою відповідальністю: «ЕДВАНС ГРАНД» (код ЄДР 39544374), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб і які містили завідомо неправдиві відомості, а саме:

Акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» код ЄДР 39544374 від 11.03.2019, відповідно до якого ОСОБА_2 , є покупцем частки статутного капіталу вказаного товариства;

Рішення ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» код ЄДР 39544374 від 11.03.2019 №03/2019, згідно з яким ОСОБА_2 , призначено на посаду директора вказаного товариства;

Статут ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» код ЄДР 39544374 від 11.03.2019.

З метою досягнення обумовлених протиправних дій ОСОБА_2 , разом із невстановленими досудовим розслідуванням особами на ім`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , 11.03.2019, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , за адресою: АДРЕСА_2 , для підписання документів, що забезпечили перереєстрацію на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД», без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Разом із цим, ОСОБА_2 , достовірно усвідомлював, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД», проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди, за вчиненні дії, засвідчив власним підписом наступні документи, а саме: акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» від 11.03.2019, відповідно до якого ОСОБА_2 , є покупцем частки статутного капіталу вказаного товариства; рішення ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» від 11.03.2019 №03/2019, згідно з яким ОСОБА_2 , призначено на посаду директора вказаного товариства; статут ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» код ЄДР 39544374 від 11.03.2019.

У подальшому, продовжуючи спільні злочинні дії невстановлена досудовим слідством особа на ім`я ОСОБА_5 , після отримання від ОСОБА_2 , паспорту та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного податкового номера, за невстановлених обставин, забезпечила виготовлення документів товариства з обмеженою відповідальністю «КОМІНМЕТРЕСУРС» (код ЄДР 34823554) (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб і які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: Акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» код ЄДР 34823554 (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ») від 19.06.2019, відповідно до якого ОСОБА_2 , є покупцем частки статутного капіталу вказаного товариства.

При цьому, з метою досягнення обумовлених протиправних дій ОСОБА_2 , разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_5 , 19.06.2019, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 , за адресою: м. Київ, вул. Межигірська, буд. 3/7, оф. 2, для підписання документів, що забезпечили перереєстрацію на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Разом із цим, ОСОБА_2 , достовірно усвідомлював, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди, за вчиненні дії, засвідчив власним підписом наступні документи, а саме: акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ») від 19.06.2019, відповідно до якого ОСОБА_2 , є покупцем частки статутного капіталу вказаного товариства.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що 25.06.2019 ОСОБА_2 , за вказівкою невстановленої досудовим розслідуванням особи на ім`я ОСОБА_5 прибув на попередньо обумовлене місце зустрічі, до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 35 А, оф. 1, з метою підписання попередньо виготовленої Довіреності від 25.06.2019, відповідно до якої ОСОБА_2 уповноважив ОСОБА_11 , здійснювати від його імені усі необхідні дії, в усіх підприємствах, установах та організаціях.

Разом із цим, ОСОБА_2 , достовірно усвідомлював, що уповноваживши ОСОБА_11 , згідно Довіреності від 25.06.2019, здійснювати від його імені усі необхідні дії, на підприємствах, установах та організаціях, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди, за вчиненні дії, уповноважив ОСОБА_11 бути представником як учасника (засновника) будь-яких юридичних осіб від імені ОСОБА_2 .

Продовжуючи спільні злочинні дії невстановлена досудовим слідством особа на ім`я ОСОБА_5 , після отримання від ОСОБА_2 , паспорту та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного податкового номера, за невстановлених обставин, забезпечила виготовлення документів товариства з обмеженою відповідальністю «КОМІНМЕТРЕСУРС» (код ЄДР 34823554) (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб і які містили завідомо неправдиві відомості, а саме: Статут ТОВ «ІЛ-СОЛЕ» код ЄДР 34823554 (попередня назва ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС») від 30.07.2019.

З метою досягнення обумовлених протиправних дій ОСОБА_2 , разом із невстановленою досудовим слідством особою на ім`я ОСОБА_5 , 31.07.2019, у денний час доби, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, буд. 35 А, оф. 1, для підписання документів, що забезпечили перереєстрацію на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «ІЛ-СОЛЕ» (попередня назва ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС»), без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Разом із цим, ОСОБА_2 , достовірно усвідомлював, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «ІЛ-СОЛЕ» (попередня назва ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС»), проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні ним грошової винагороди, за вчиненні дії, засвідчив власним підписом наступні документи, а саме: статут ТОВ «ІЛ-СОЛЕ» (попередня назва ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС») від 30.07.2019.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що через тривалий проміжок часу, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, з метою виконання раніше обумовленої протиправної діяльності, ОСОБА_2 за результатами попередньої телефонної розмови, домовився про зустріч з ОСОБА_7 , який повідомив про необхідність здійснення поїздки до м. Києва, з метою відкриття банківських рахунків ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»).

З цією метою ОСОБА_2 неодноразово приїздив до м. Києва, точну адресу досудовим розслідуванням не встановлено, де після зустрічі з вищевказаною невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_5 , підписав ряд документів, щодо відкриття банківських рахунків ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»).

Відкриття вказаних вище банківських рахунків надало змогу невстановленим особам використовувати їх у незаконній діяльності.

При перереєстрації вказаних суб`єктів господарювання, ОСОБА_2 достовірно усвідомлював факт відсутності у нього фінансових ресурсів, навичків і досвіду для здійснення господарської діяльності у цілому, при цьому розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та службової особи вищезазначених товариств наміру не має та у подальшому їх не виконував, оскільки не бажав займатись підприємницькою діяльністю. Статутний капітал вказаних товариств не формував, реалізовувати права засновника та службової особи товариств не планував, фінансово-господарською та поточною діяльністю ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ») не займався, не мав наміру провадити таку фінансово-господарську діяльність або реалізовувати надані йому повноваження.

Підписання вищевказаних документів ОСОБА_2 , дало йому змогу подати перелічені документи державному реєстратору та здійснити проведення реєстраційних дій «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» суб`єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідні записи.

За виконання усіх вищенаведених дій, спрямованих на придбання та забезпечення функціонування суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ») з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_2 отримував від невстановлених досудовим слідством осіб на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , попередньо обумовлену суму грошової винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 5000 гривень готівкою, а також на свою власну банківську картку «Monobank» Univer Bank № НОМЕР_1 .

Таким чином, ОСОБА_2 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленими досудовим слідством особами на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , (перереєструвавши) придбавши ТОВ «ІМПОРТ ІНВЕСТ КОМПАНІ», ТОВ «ЕДВАНС ГРАНД» та ТОВ «КОМІНМЕТРЕСУРС» (теперішня назва ТОВ «ІЛ-СОЛЕ»), реалізував свій умисел направлений на внесення в документи, які подаються відповідно до закону для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, що надало змогу в подальшому, використовувати зазначені товариства для здійснення незаконної діяльності.

Судове засідання згідно ч. 2 ст. 381 КПК України не проводилось.

Відповідно до частини 4 ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Обвинувачений ОСОБА_2 своєю заявою від 16.12.2020 беззаперечно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, а також згідний із встановленими досудовим розслідуванням обставинами. Йому роз`яснено зміст встановлених у результаті досудового розслідування обставин, а також те, що відповідно до ч. 2 ст. 302 КПК України у разі надання згоди на розгляд обвинувального акту в спрощеному порядку він буде позбавлений права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

ОСОБА_2 надав добровільну згоду на розгляд обвинувального акту в спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні. Добровільність беззаперечного визнання винуватості ОСОБА_2 , його згоду зі встановленими в результаті досудового розслідування обставинами і згоду на розгляд обвинувального акту за його відсутності підтвердив захисник - адвокат ОСОБА_12 .

Суд, з`ясувавши позицію учасників відповідно до вищенаведених заяв, вивчивши обвинувальний акт та матеріали кримінального провадження № 22020000000000299 від 16.12.2020, вважає встановленим і доведеним зібраними матеріалами факт вчинення ОСОБА_2 своїми умисними діями кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, а саме внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою, із невстановленими слідством особами.

При призначенні покарання суд, у відповідності до положень ст.ст. 65-67 КК України, враховує ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинення кримінального проступку, дані, які характеризують особу обвинуваченого, наявність обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставиною, яка пом`якшує покарання, є щире каяття обвинуваченого та активне сприяння у розкритті кримінального проступку.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченому, судом не встановлено.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку, особу обвинуваченого, який до кримінальної відповідальності притягується вперше, офіційно не працює, має постійне місце проживання, суд вважає що виправлення обвинуваченого, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, можливе при призначенні йому покарання у виді позбавлення волі в межах санкції статті Особливої частини КК України та звільнення його на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком.

Речові докази та процесуальні витрати в кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст. 373, 374, 381, 382, 394 КПК України, суд,-

З А С У Д И В :

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, і призначити покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_2 від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_2 наступні обов`язки:

періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Відповідно до ч. 1 ст. 394 КПК України вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому ст.ст. 381, 382 КПК України, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Копію вироку за результатами розгляду обвинувального акту щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110373324
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/68425/21-к

Вирок від 02.03.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

Вирок від 02.03.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні