Ухвала
від 21.04.2023 по справі 280/1981/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

21 квітня 2023 року Справа № 280/1981/23 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Богатинського Б.В., розглянувши клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про заміну неналежного відповідача у справі за позовом Приватного Підприємства Фірми «ЕНТЕР» до Державної податкової служби України, Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання рішень протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Приватного Підприємства Фірми «ЕНТЕР» (далі - позивач) до Державної податкової служби України (далі - відповідач 1), Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі - відповідач 2), в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення про відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №7995749/30105680 від 02.01.2023, прийняте ГУ ДПС у Запорізькій області;

- зобов`язати ДПС України зареєструвати у Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну №8 від 09.11.2022, датою направлення її па реєстрацію, а саме 30 листопада 2022 року.

Ухвалою суду від 05 квітня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

17.04.2023 відповідачем 2 заявлене клопотання про заміну неналежного відповідача у справі Головного управління ДПС у Запорізькій області на Головне управління ДПС у Львівській області, обґрунтоване тим, що спірне рішення про відмову у реєстрації податкової накладної прийняте Головним управлінням ДПС у Львівській області.

За змістом статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Судом досліджений наказ Державної податкової служби України від 19 вересня 2022 року №645, відповідно до якого, зокрема, закріплено виконання повноважень, передбачених положеннями про головні управління ДПС в областях, у роботі яких встановлено простій, за територіальними органами ДПС згідно з додатком 1 до наказу.

У роботі Головного управління ДПС у Запорізькій області встановлено простій та виконання повноважень в частині проведення аналізу, здійснення управління ризиками з метою визначення форм і обсягів податкового контролю, у частині організації роботи територіальних органів ДПС щодо здійснення моніторингу фінансово-господарських операцій платників податків на наявність податкових ризиків та організації роботи з питань зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, закріплено за територіальними органами ДПС згідно з додатком 1, а саме за Головним управлінням ДПС у Львівській області.

Таким чином, оскільки спірне рішення про відмову у реєстрації податкової накладної прийняте Головним управлінням ДПС у Львівській області, суд вважає за необхідне залучити Головне управління ДПС у Львівській області до участі у справі як співвідповідача.

На підставі викладеного та керуючись статями 48, 248, 256 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління ДПС у Запорізькій області про заміну неналежного відповідача, - задовольнити частково.

Залучити до участі у справі як співвідповідача Головне управління ДПС у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35; код ЄДРПОУ 43968090).

Надати Головному управлінню ДПС у Львівській області строк для подання відзиву на позов - 15 днів з дня вручення цієї ухвали.

Копію ухвали направити учасникам справи, Головному управлінню ДПС у Львівській області - копію позову з додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Б.В. Богатинський

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110375345
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —280/1981/23

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 17.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 26.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 10.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Рішення від 02.06.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 02.06.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 21.04.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 05.04.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні