Рішення
від 24.04.2023 по справі 489/3455/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

справа № 489/3455/22 провадження №2/489/634/23

РІШЕННЯ

Іменем України

24 квітня 2023 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Коваленка І.В.,

при секретарі судового засідання Ключевич-Шарапової Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Миколаєва в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

встановив:

У листопаді 2022 року позивач, через свого представника адвоката Мірошніченко А.О. звернулася до суду з позовною заявою про визнання поважною причиною пропуску ОСОБА_1 шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини , яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 та визначити позивачу додатковий строк в три місяці для прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина до складу якої , зокрема, входять земельні ділянки площею 8,5503 га, кадастровий номер 4824883200:06:004:0018, та площею 1,6682 га, кадастровий номер 4824883200:06:002:0238, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах Кандибінської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, які належали спадкодавцю на підставі державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії МК № 096163 від 22.09.2004, а також на праві спільної сумісної власності належала квартира за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя мати позивача заповіту не склала, а тому спадкоємцем першої черги за законом є позивач, як донька померлої. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину або претендували на неї, немає.

Останнім днем для прийняття спадщини є 22.04.2022, але з початком введення в Україні воєнного стану, спричиненого військовою агресією російської федерації проти України для безпеки з свого будинку по АДРЕСА_2 переїхала проживати до квартири АДРЕСА_3 , вважаю останню адресу більш безпечнішою. Але на початку березня 2022 ворожий обстріл з застосуванням бомбового удару влучив в 50 метрах від будинку, де тимчасово мешкала позивачка, яка в момент вибуху знаходилася в підвальному приміщенні, що можливо і врятувало їй життя. Після цього позивач виїхала на деякий час з міста та повернулася в квітні, почала тимчасово проживати за місцем своєї роботи в міській лікарні № 3, так як мала великий страх приїзду до своєї осілі. Потім, через постійні обстріли міста вимушена була поїхати до м.Одеси, де з серпня місяця зареєструвалася як тимчасово переміщена особа, і проживала в м.Одеса до звільнення ЗСУ м.Херсона.

Через наведені обставини позивач не мала можливості вчасно прийняти спадщину, а звернувшись Другої миколаївської державної нотаріальної контори постановою від 14.11.2022 їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії та рекомендовано звернутися до суду.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва від 29.11.2022 відкрито провадження у справі та призначено її розгляд у порядку загального позовного провадження; витребувано у приватного нотаріуса належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва від 23.02.2023 підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання, призначене на 13.04.2023, сторони не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У наданих до суду заявах сторони просили розглянути справи за відсутності їх представників. Представник позивача позовні вимоги підтримав та просив задовольнити, а представник відповідача прийняти рішення у відповідності до законодавства.

Згідно вимог статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За положеннями частини п`ятої статті 268ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його складання.

Дослідивши матеріали справи та надані докази в їх сукупності, суд встановив наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 , чоловік померлої, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Зміна прізвища позивача з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 .

Відповідно до інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомості від 29.11.2022 ОСОБА_2 на праві власності належали земельні ділянки площею 8,5503 га (кадастровий номер 4824883200:06:004:0018) та площею 1,6682 га (кадастровий номер 4824883200:06:002:0238), призначення яких ведення товарного сільськогосподарського виробництва та адреса: миколаївська область, Кандибінська сільська рада.

Також спадкодавець є власником 1/5 частки квартири АДРЕСА_3 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 24.05.1994 та Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від29.11.2022.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру від 14.11.2022 відомості про спадкову справу відносно ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Спадковому реєстрі відсутні.

Витягом з реєстру територіальної громади міста Миколаєва «Про зареєстрованих осіб в житловому приміщенні» від 14.11.2022 підтверджується, що ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно постанови Другої миколаївської нотаріальної контори від 14.11.2022 ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з видачі свідоцтва про спадщину за законом через пропуск строку для прийняття спадщини, передбаченого 1270 ЦК України.

Статтями 1216-1218 ЦК Українипередбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), яке може здійснюватися за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до статей 1220-1222, 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи , які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно частини першої, другої статті 1269ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Тобто, за загальними правилами, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Разом з тим, 24 лютого 2022 року розпочалася військова агресія Російської Федерації проти України, в зв`язку з чим Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року «Про введення воєнного стану в Україні», в Україні введено воєнний стан строком на 30 діб, в подальшому неодноразово продовжений.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану", перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняттязупиняєтьсяна час дії воєнного стану, алене більше ніж на чотири місяці.Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Загально відомим фактом, який не оспорюється учасниками справи, є те, що, починаючи з 24.02.2022 і до звільнення ЗСУ м.Херсона місто Миколаїв майже щоденно перебувало під обстрілами військ російської федерації, внаслідок чого призупинялася робота окремих державних установ, суттєво ускладнилося транспортне сполучення, зупинялася робота державних реєстрів, в тому числі й нотаріальних, а також існувала реальна життя і здоров`я громадян, пов`язана з артилерійськими обстрілами

Суд вважає, що в тих умовах позивач була дійсно позбавлена можливості звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, до того ж вимушена була шукати собі безпечне місце проживання, щоб зберегти своє життя, а тому зазначені обставини свідчать про поважність причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для позивача при поданні заяви про прийняття спадщини.

Крім того, судом встановлено, що позивач для прийняття спадщини звернулася до нотаріальної контори з незначним пропуском строку та відразу після отримання відмови нотаріуса звергнулася до суду.

Враховуючи наведе, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог та визначення позивачу додаткового строку в три місці для подання заяви про прийняття спадщини після набрання даним рішенням законної сили.

На стягненні судових витрат позивач не наполягає.

Користуючись принципом диспозитивності визначеним частини першої статті 13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідача на користь позивача не вбачається.

Керуючись статтями4,19,141, 158,263-265 ЦПК України,суд

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в три місяці після набрання даним рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або з дня складання повного тексту рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 ;

відповідач Миколаївська міська рада, місце реєстрації: м. Миколаїв, вул.Адміральська, 20, код ЄДРПОУ 25665573.

Повний текст судового рішення складено 24.04.2023.

Суддя І.В.Коваленко

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110383776
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —489/3455/22

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні