Ухвала
від 21.04.2023 по справі 752/18741/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/18741/22

Провадження №2/760/6963/23

У Х В А Л А

про передачу справи на розгляд іншому суду

21 квітня 2023 року м. Київ

Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Аксьонова Н.М.,

розглянувши позовну заяву Навчально-виховного комплексу «Міжнародний ліцей Міжрегіональної академії управління персоналом» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача НВК «Міжнародний ліцей Міжрегіональної академії управління персоналом» - Зеленська З.П. звернулася до Голосіївського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить суд стягнути з відповідача на користь позивача 82892,39 грн боргу за контрактом про надання освітніх послуг.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 05 січня 2023 року вказана справа передана за підсудністю до Солом`янського районного суду м. Києва.

При цьому суд дійшов висновку про підсудність справи Солом`янського районного суду м. Києва, оскільки відповідно до відомостей відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Солом`янської РДА вбачається, що відповідач ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , яка територіально не відносить до Голосіївського району м. Києва.

Матеріали цивільної справи надійшли до Солом`янського районного суду м. Києва 03 квітня 2023 року.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04 квітня 2023 року справу розподілено судді Аксьоновій Н.М.

Відповідно до відповіді №28117 від 12 квітня 2023 року з Єдиного державного демографічного реєстру зареєстрованим місцем проживання відповідача ОСОБА_1 є АДРЕСА_2 .

Згідно з ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Оскільки місцем реєстрації відповідача ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) є АДРЕСА_2 , указана справа не підсудна Солом`янському районному суду міста Києва.

Згідно з ч.9 ст.187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

За правилами п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Так, частиною 1 ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до ч.7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

За розпорядженням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №2710/38-14 від 02 вересня 2014 року визначено територіальну підсудність судових справ, які підсудні розташованим у районі проведення антитерористичної операції місцевим загальним судам.

Так, територіальна підсудність справ Ворошиловського районного суду міста Донецька відповідно до даного розпорядження змінена і визначена за Селидівським міським судом Донецької області.

Крім того, керуючись ч.1,2 ст.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються, справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Проте, Голосіївським районним судом м. Києва було помилково передано справу за підсудністю до Солом`янського районного суду м. Києва, оскільки зареєстрованим місцем проживання відповідача ОСОБА_1 є АДРЕСА_2 .

Дотримання правил підсудності є гарантією права на справедливий суд, тобто на суд, встановлений законом. Адже «суд, встановлений законом» (законний суд), є необхідним інституційним елементом справедливого правосуддя в тому розумінні, яке цьому поняттю надає стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Лише такий суд, керуючись правовими засадами та за встановленою законом процедурою, є компетентним здійснювати правосуддя.

Враховуючи викладене, на підставі п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України справу належить передати на розгляд до Селидівського міського суду Донецької області.

На підставі наведеного та керуючись ст.27, 31, 187, 261, 353, 354 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Передати цивільну справу за позовом Навчально-виховного комплексу «Міжнародний ліцей Міжрегіональної академії управління персоналом» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - на розгляд до Селидівського міського суду Донецької області (85400, Донецька обл., м. Селидове, вул. Пушкіна, буд. 4).

Передача справи за підсудністю з підстави, передбаченої п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Солом`янський районний суд міста Києва.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Солом`янського районного суду

міста Києва Н.М. Аксьонова

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено25.04.2023
Номер документу110390462
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —752/18741/22

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні