Рішення
від 24.04.2023 по справі 283/681/23
МАЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 283/681/23

провадження №2-о/283/23/2023

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

24 квітня 2023 року Малинський районний суд Житомирської області у складі: під головуванням судді Ярмоленка В.В., з секретарем судового засідання Селіною А.І. розглянувши в місті Малині в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: ОСОБА_2

про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції заявника.

27.03.2023 ОСОБА_1 звернувся із заявою до суду, в обґрунтування якої зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на все належне їй майно, в тому числі на житловий будинок та земельну ділянку в АДРЕСА_1 .

На даний час, у приватного нотаріуса Гальченко Т.Г, заведена спадкова справа за заявою ОСОБА_1 . Однак, зі спливом шестимісячного строку у нього виникли складнощі, щодо оформлення спадкових прав на майно, яке увійшло до складу спадщини, з огляду наявності розбіжностей у прізвищі.

21.03.2023 постановою приватного нотаріуса Коростенського районного нотаріального округу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом з огляду неможливості встановлення факту родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем.

Так, у свідоцтві про народження ОСОБА_1 , у графі мати вказано - ОСОБА_3 .

Разом з цим, у паспорті громадянина Україна та у свідоцтві про смерть, прізвище матері вказано - ОСОБА_4 . На думку заявника, вказана розбіжність допущена при перекладі з російської на українську мову.

Не зважаючи на факт смерті матері, ОСОБА_1 до цього часу зберігає її особисті документи, в тому числі правовстановлюючі документи на житловий будинок та земельну ділянку. Заявник тривалий час здійснював догляд за матір`ю, проживав разом з нею у житловому будинку. В подальшому після її смерті приймав участь в проведенні обряду поховання, а на даний час здійснює догляд за нерухомим майном, яке належало матері. Тому, ОСОБА_1 вважає, що факт родинних відносин ним доведено. Встановлення факту наявності родинних стосунків необхідно для оформлення спадщини та одержання свідоцтва про право на спадщину за законом.

Вимогами заяви, ОСОБА_1 просить суд встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_5 є його матір`ю.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Згідно поданого до суду 24.04.2023 клопотання представник заявника адвокат Реус Д.С., просив розгляд справи проводити без участі, вимоги заяви підтримав та просив задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, згідно поданого до суду 21.04.2023 клопотання, вимоги заяви просила задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо з`ясувавши всі наявні докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 82-х років в м. Малині Житомирської області померла ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом серії НОМЕР_1 (а.с.7).

Батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , були ОСОБА_6 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 (а.с.21).

Відповідно до витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №67694203 від 09.12.2021, після смерті спадкодавця ОСОБА_5 заведено спадкову справу №214-2021 (а.с.8).

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №87930641 від 24.05.2017, свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 07.10.2013, свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.08.2010, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є власником земельної ділянки з кадастровим номером 1810900000:01:010:0941 площею 0,0625 га, земельної ділянки з кадастровим номером 1810900000:01:010:0123 площею 0,01 га та житлового будинку з господарськими будівлями АДРЕСА_1 (а.с.16-17, 20).

Постановою приватного нотаріуса Коростенського районного нотаріального округу Житомирської області від 21.03.2023 за №89/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями в АДРЕСА_1 , після смерті матері ОСОБА_3 , у зв`язку з неможливістю встановлення ступеня споріднення померлої і заявника (а.с.24).

Мотиви та застосовані норми права.

Частиною 3 ст. 10 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, надавши докази відповідно до вимог ЦПК України.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження. Згідно до п. 1 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Виникнення особистих, майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами, які підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце (неможливість поновлення втраченого документа або виправлення наявних у ньому помилок тощо), тому допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника.

Юридичні факти - це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

При вирішенні питання про встановлення факту родинних відносин, суд виходить з фактичних, встановлених в судовому засіданні обставин. Суд враховує, що законодавчо питання врегульовано положеннями Цивільного кодексу України щодо сприяння у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для підтвердження такого факту.

Аналіз досліджених доказів в їх сукупності дає підстави для задоволення вимог заяви так як встановлено факт родинних відносин ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , і доводиться матір`ю ОСОБА_1 .

Встановлення даного факту має юридичне значення, бо від нього залежить право заявника на отримання спадщини.

Визнання даного факту не суперечить правам та інтересам третіх осіб.

Керуючись ст. 10, 258, 259, 263-265, 315-319 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є сином ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вона відповідно є його матір`ю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Суддя

СудМалинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110405917
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —283/681/23

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Малинський районний суд Житомирської області

Ярмоленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні