Рішення
від 12.04.2023 по справі 204/3973/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/3973/23

Провадження № 2-о/204/105/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

12 квітня 2023 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Черкез Д.Л.,

за участю секретаря судового засідання Воронько А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Покровська міська рада Донецької області, ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

У березні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, в якій просила встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її рідним батьком, а ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є її рідною матір`ю. Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її рідним батьком. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є її рідною матір`ю. Заявник є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_4 , іншим спадкоємцем за заповітом є ОСОБА_2 . 11 липня 2022 року приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу відкрита спадкова справа № 69456963. Однак, у паспорті заявника № НОМЕР_1 , виданого 18 листопада 2019 року ТСЦ № 1444, її прізвище українською мовою зазначено як « ОСОБА_5 ». Факт розбіжності у прізвищах спадкодавця (у свідоцтві про смерть спадкодавця - « ОСОБА_6 ») та заявника (у документі, що посвідчує її особу - « ОСОБА_5 ») перешкоджає заявнику отримати спадщину за заповітом у встановленому законом порядку. Факт, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є її рідними батьками підтверджується тим, що в свідоцтві про народження батьками заявника зазначені російською мовою « ОСОБА_7 » та « ОСОБА_4 », тобто співпадають ім`я та по батькові її батьків, а також частково прізвище. Прізвище батьків « ОСОБА_6 » українською мовою, окрім свідоцтв про смерть вказано в їх особистих паспортах. Встановлення факту родинних відносин з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідно заявнику для отримання спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_4 . У зв`язку з викладеним ОСОБА_1 звернулась до суду з даною заявою.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, надала до суду заяву, у якій просила проводити розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Покровської міськоїради Донецькоїобласті в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Пунктом 5 ч. 2ст. 293 ЦПК Українивизначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 09 вересня 2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Красноармійську реєстраційної служби Красноармійського міськрайонного управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 659 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим 05 березня 2022 року Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис № 457 (а.с. 5).

11 липня 2022 року Приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Донецької області Михайленко О.В. було заведено спадкову справу № 124/2022 (номер у спадковому реєстрі - 69456963) щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 , що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 69427331 від 11 липня 2022 року (а.с.3).

Звертаючись до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, ОСОБА_1 просила встановити факт того, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , а ОСОБА_4 єматір`ю ОСОБА_1 .

Так, судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Красноармійськ Донецької області, що підтверджується її паспортом громадянина України № НОМЕР_1 , виданим 18 листопада 2019 року, орган що видав 1444 (а.с. 11).

У свідоцтві про народження серії НОМЕР_4 , виданого 12 вересня 1974 року Міським відділом РАЦС м. Красноармійська Донецької області, актовий запис № 597, батьками заявника (прізвище, ім`я, по батькові заявника зазначені російською мовою ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ) зазначені (прізвище, ім`я, по батькові батьків заявника зазначені російською мовою): батько ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_4 (а.с.13).

Написання російською мовою у вищевказаному свідоцтві про народження прізвищ ОСОБА_3 та ОСОБА_4 співпадає також і з написанням їх прізвищ українською мовою « ОСОБА_6 » у їх паспортах громадянина України, а саме у паспорті серії НОМЕР_5 , виданого 04 червня 1996 року Красноармійським МВ УМВС України в Донецькій області на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7), а також у паспорті серії НОМЕР_6 , виданого 11 квітня 1996 року МВ УМВС України в Донецькій області на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 4).

Заявник ОСОБА_1 у заяві про встановлення факту родинних відносин наполягала на тому, що її батьком є ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а матір`ю - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , а розбіжність у написанні їх прізвищ - « ОСОБА_5 » та « ОСОБА_6 » виникла при перекладі прізвищ з російської на українську мову.

Дійсно, у паспорті громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 18 листопада 2019 року та дублікаті картки фізичної особи платника податків, виданої Красноармійською ОДПІ 30 вересня 2003 року (а.с. 11) прізвище заявника зазначено як « ОСОБА_5 », в той час як паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 та свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 видані на ім`я ОСОБА_3 , а паспорт громадянина України серії НОМЕР_6 та свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 видані на ім`я ОСОБА_4 .

Отже, у прізвищі заявника ОСОБА_1 та прізвищах померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 та померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 дійсно наявна розбіжність у написанні однієї літери, а саме: « ОСОБА_5 » та « ОСОБА_6 ».

Таким чином, на теперішній час у заявника відсутній документ, який би підтверджував факт родинних відносин між нею та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також між нею та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно допункту 7постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 31березня 1995року «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення»,суд вправірозглядати справипро встановленняродинних відносин,коли цейфакт безпосередньопороджує юридичнінаслідки,наприклад,якщо підтвердженнятакого фактунеобхідне заявниковідля одержанняв органах,що вчиняютьнотаріальні дії,свідоцтва проправо наспадщину,для оформленняправа напенсію взв`язкуіз втратоюгодувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Проаналізувавши всінадані заявникомматеріали вїх сукупності,оцінивши наявніу матеріалахсправи докази,оскільки ім`ята побатькові батьката матерізаявника співпадаютьз іменемта побатькові померлих ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,а такожвраховуючи,що прізвищезаявника тапомерлих ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не співпадаютьлише наодну літеру,суд приходитьдо переконання,що матеріаламисправи підтверджуєтьсяфакт того,що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,дійсно єбатьком,а ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ,є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Згідно п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч. 2ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення спадщини.

Оскільки від встановлення факту родинних відносин залежить виникнення у заявника прав на отримання спадщини, суд приходить до переконання про наявність підстав для встановлення зазначеного факту у судовому порядку.

Враховуючи наведене,оцінивши засвоїм внутрішнімпереконанням,що ґрунтуєтьсяна всебічному,повному,об`єктивномута безпосередньомудослідженні наявниху справідоказів,суд приходитьдо висновку,що усудовому засіданнізнайшов підтвердженнятой факт,що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,є батьком,а ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ,є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , а тому заяву про встановлення факту родинних відносин слід задовольнити, що надасть можливість заявнику ОСОБА_1 належним чином оформити свої спадкові права.

На підставі наведеного, та керуючись ст.ст. 19, 76-81, 263-265, 293-294, 315-319 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Покровська міськарада Донецькоїобласті, ОСОБА_2 провстановлення фактуродинних відносин задовольнити.

Встановити факт родинних відносин та визнати, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (РНОКПП - НОМЕР_7 ).

Встановити факт родинних відносин та визнати, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (РНОКПП - НОМЕР_7 ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.Л.Черкез

Дата ухвалення рішення12.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110413065
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —204/3973/23

Рішення від 12.04.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Черкез Д. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні