Ухвала
від 21.04.2023 по справі 341/758/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/758/23

Номер провадження 6/341/8/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2023 року місто Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в особі судді Гаполяка Т.В. розглянув матеріали подання начальника Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Шеленка В.І. про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

ВСТАНОВИВ:

До Галицького районного суду Івано-Франківської області надійшло подання начальника Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Шеленка В.І. про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Відповідно до статей 440, 446 ЦПК України державний виконавець просить суд вирішити питання про звернення стягнення на нерухоме майно, реєстраційний номер 538330026212 у Реєстрі прав власності на нерухоме майно: нежитлове приміщення реммайстерні загальною площею 857,3 кв.м., що за адресою: АДРЕСА_1 і відповіднодо рішення державного реєстратора індексний номер: 18284054 від 24 грудня 2014 року зареєстровано право приватної власності за ОСОБА_1 на підставі рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 09 вересня 2014 року у справі № 341/1319/14-ц, додаткового рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 03 листопада 2014 року у справі № 341/1319/14-ц, шляхом продажу цього майна на прилюдних торгах в процедурі виконавчого провадження за ціною, визначеною незалежним експертом на стадії оцінки майна, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Подання державного виконавця обґрунтоване тим, що на виконанні перебуває зведене ВП АСВП № 69485513 про стягнення з Сільськогосподарського ТзОВ «МІГС» на користь стягувача Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області заборгованості на підставі виданих Івано-Франківським окружним адміністративним судом виконавчих листів.

Зазначає, що у межах розгляду судами цивільної справи ЄУН 341/1319/14-ц, скасовано рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 09 вересня 2014 року у справі № 341/1319/14-ц, яке було підставою для реєстрації права власності на нежитлове приміщення реммайстерні загальною площею 857,3 кв.м. за ОСОБА_1 . Визнано недійсними рішення зборів пайовиків с/г ТзОВ «МІГС» про виділення ОСОБА_1 вказаного об`єкта нерухомого майна реммайстерні.

На цей час реєстрація права власності на майно безпідставно залишена за ОСОБА_1 , хоча його власником є с/г ТзОВ «МІГС», тобто боржник у межах зведеного ВП АСВП № 69485513.

Вирішуючи питання подальшого руху подання, суд враховує наступне.

Відповідно до частини десятою статті 440 ЦПК України, питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Водночас у статті 446 ЦПК України передбачено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Суд враховує те, що подання державного виконавця у цьому випадку не є пов`язаним із виконанням судових рішень у цивільних справах, зокрема розглянутих Галицьким районним судом Івано-Франківської області.

Також, державний виконавець звернувся з поданням, яке пов`язане не з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), а пов`язане з виконанням саме судових рішень, прийнятих Івано-Франківським окружним адміністративним судом.

При цьому діючі приписи КАС України не містять норм, які регулюють порядок звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень.

Згідно з частиною четвертою статті 50 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Зазначена норма Закону України «Про виконавче провадження» визначає, що для вирішення питання щодо звернення стягнення на нерухоме майно боржника фізичної особи, яке не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду з відповідною заявою.

Тоді як приписи статті 52 Закону України «Про виконавче провадження» не містять такої вказівки щодо вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника юридичної особи, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Аналіз змісту викладених положень ЦПК України та Закону України «Про виконавче провадження» дає підстави для розуміння логіки законодавця, який визначив, що для вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника фізичної особи, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець повинен звертатися до суду загальної юрисдикції у порядку цивільного судочинства.

Окрім цього, ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 29 липня 2022 року відмовлено у відкритті провадження у справі за поданням начальника Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника ТзОВ «МІГС» - нежитлове приміщення реммайстерні загальною площею 857,3 кв.м., що за адресою: АДРЕСА_1 ,право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Роз`яснено начальникові Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), що у цьому випадку розгляд заяви про вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, віднесено до юрисдикції господарського суду за правилами, передбаченими ГПК України.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Зважаючи на те, що подання не стосується виконання судових рішень у цивільних справах, а сторонами виконавчого провадження є юридичні особи, наявність ухвали суду, що набрала законної сили про відмову у відкритті провадження, постановленої в межах розгляду питання подальшого руху подання у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, доходжу висновку про те, що подання державного виконавця не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з частиною п`ятою статті 186 ЦПК України, відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Частиною десятою статті 336 ГПК України установлено, що питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Своєю чергою у статті 338 ГПК України передбачено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

З огляду на відсутність відповідних положень КАС України, які регулюють питання звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку; беручи до уваги те, що стягувачем у зведеному ВП АСВП № 69485513 є пенсійний орган (юридична особа), а боржником с/г ТзОВ «МІГС» (юридична особа); з метою забезпечення передбачених законодавцем гарантій щодо вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, саме у судовому порядку, суд зазначає, що відповідна заява (подання) державного виконавця підлягає розгляду в порядку господарської юрисдикції, тобто за правилами ГПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтею 186, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у прийнятті до розгляду подання начальника Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Віктора ШЕЛЕНКА про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Роз`яснити начальникові Галицького відділу ДВС в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ)Віктору ШЕЛЕНКУ, що у цьому випадку розгляд заяви про вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, віднесено до юрисдикції господарського суду за правилами, передбаченими ГПК України.

Ухвала може бути оскаржено протягом п`ятнадцяти днів до Івано-Франківського апеляційного суду з дня її постановлення.

Якщо копія ухвали не була вручена у день її постановлення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне о скарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяТарас ГАПОЛЯК

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110419211
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —341/758/23

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні