Рішення
від 25.04.2023 по справі 905/999/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25.04.2023р. Справа №905/999/22

Господарський суд Донецької області, у складі судді Демідової П.В., при секретарі судового засідання (помічника судді, за дорученням) Марченко А.Є., розглянувши, в cудовому засіданні, матеріали справи №905/999/22

за позовом: Акціонерного товариства «Перший Український Міжнародний Банк», м.Київ,

до відповідача: Приватного підприємства «Орхідея», м.Дружківка, Донецької області,

про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1,-

Представники сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

СУТЬ СПРАВИ:

Позивач, Акціонерне товариство «Перший Український Міжнародний Банк», звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Приватного підприємства «Орхідея» про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1. від 25.11.2021 в частині сплати лізингових (викупних) платежів та винагороди за переданий в лізинг предмет, в строки, визначені графіком платежів, внаслідок чого утворилась заборгованість перед лізингодавцем, у зв`язку з чим останній вимагає повернути предмету лізингу.

Ухвалою суду від 02.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі 905/999/22; визначено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 31.01.2023 року об 11:15 год.

Ухвалою суду від 31.01.2023 відкладено підготовче засідання на 28.02.2023 року об 11:30 год.

Ухвалою суду від 28.02.2023 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та відкладено підготовче засідання на 28.03.2023 року об 11:15 год.

Ухвалою суду від 28.03.2023 закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті на 25.04.2023 року о 12:00 год.

Представники сторін в судове засідання не з`явились про дату та час розгляду справи були повідомлені шляхом направлення ухвали суду на електронні адреси сторін, наявні в матеріалах справи, та згідно довідок, сформованих у системі «Діловодство спеціалізованого суду» доставлені сторонам 29.03.2023. Також, ухвали суду направлені на юридичну адресу відповідача, та відповідно до рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення повернуті до суду разом з конвертами, з відмітками «за закінченням терміну зберігання» та «адрес відсутній за вказаною адресою».

Згідно з ч.1 ст.11 Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції" суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (з посиланням на веб-адресу відповідної ухвали суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень), яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Враховуючи, що електронна адреса відповідача не є офіційною, конверти з ухвалами суду повернуті без вручення, та беручи до уваги, що місцезнаходженням відповідача, згідно ЄДР є м.Дружківка, що є територією Дружківської міської територіальної громади, яка відповідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022, є територією можливих бойових дій, відповідача повідомлено про закриття підготовчого провадження та розгляд справи по суті шляхом розміщення 29.03.2023 оголошення на офіційному веб-порталі Судова влада України, з посиланням на веб-адресу ухвали суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень та виходячи з положень Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції " відповідач вважається таким, що повідомлений про розгляд справи.

Також відповідно до ст. 120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. За змістом ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставляння у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження.

З огляду на зазначене, суд вважає, що випробувані всі заходи для повідомлення позивача про розгляд справи. До того ж , в умовах тривалої дії воєнного стану, у боржника був час повідомити своїх кредиторів про обставини, пов`язані з виконанням його обов`язків в умовах бойових дій.

Суд зауважує, що ухилення боржників від контактів та виконання зобов`язань, не може бути перешкодою у захисті інтересів осіб, які вважають, що їх права порушені.

Згідно з ч.8 ст.165 ГПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Відповідач своїм правом на подання відзиву у строк, встановлений судом не скористався, будь-яких клопотання та заяв до суду не направляв.

Відповідно до ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи рішення в умовах відсутності відповідача, суд враховує, що воєнний стан в Україні триває більше року. В зазначених умовах, суд не може не врахувати, що пасивна поведінка відповідача, у тому числі у забезпеченні інформування своїх кредиторів про зміну місцезнаходження та засобів зв`язку, не може бути перешкодою у захисті прав особи, чиї права порушені.

Позивачем до початку судового засідання подано клопотання про розгляд справи без його участі.

Оскільки у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, справа розглядається відповідно до ст.202 ГПК України без явки сторін за наявними в ній матеріалами. Суд враховує клопотання позивача про розгляд справи без його участі.

З`ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи, суд,-

ВСТАНОВИВ:

25.11.2021 між Акціонерним товариством «Перший український міжнародний банк» (банк, лізингодавець, позивач) та Приватним підприємством «Орхідея» (клієнт, лізингоодержувач, відповідач) укладено договір фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1.

Предметом лізингу (об`єкт фінансового лізингу) за договором є самоскид SHACMAN, у кількості 2 (дві) одиниці, марка, модель, та рік випуску яких зазначені в додатку специфікація до цього договору. Загальна вартість предмету лізингу (без ПДВ): 3 964 950,00 (три мільйони дев`ятсот шістдесят чотири тисячі дев`ятсот п`ятдесят) гривень 00 копійок. ПДВ - 792 990,00 (сімсот дев`яносто дві тисячі дев`ятсот дев`яносто) гривень 00 копійок. Загальна вартість лізингу (з ПДВ): 4 757 940,00 (чотири мільйони сімсот п`ятдесят сім тисяч дев`ятсот сорок) гривень 00 копійок (п.11 Преамбули договору).

Строк лізингу (місяців): 60 місяців з дати підписання акту приймання-передачі предмета лізингу в лізинг (п.12 Преамбули договору). Максимальний термін передачі предмета лізингу у лізинг до 10 грудня 2021 року (включно) - з урахуванням положень додатку «Загальні умови» (п.13 Преамбули договору).

Оплата лізингоодержувача за договором фінансового лізингу: лізингоодержувач здійснює платежі згідно додатків «Графік сплати лізингових платежів» та «Загальні умови» (п.16 Преамбули договору).

Відповідно до п.1.1 загальних умов договору, який є додатком до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 від 25.11.2021 (далі - загальні умови, договір) лізингодавець набуває у свою власність і передає лізингоодержувачу на умовах фінансового лізингу у платне володіння та користування предмет лізингу, а лізингоодержувач зобов`язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах договору. По закінченню строку лізингу до лізингоодержувача за умови повного та належного виконання всіх зобов`язань за договором, в тому числі із сплати лізингових та інших платежів, а також неустойки (штрафу, пені), переходить право власності на предмет лізингу згідно умов договору (за виключенням випадків, передбачених договором та/або законодавством України).

Згідно з п.1.2, 1.4 загальних умов, строк користування лізингоодержувачем предметом лізингу (строк лізингу) складається з періодів (місяців) лізингу, зазначених в додатку «Графік сплати лізингових платежів» до договору починається з дати підписання сторонами акту, але в будь-якому випадку не може бути менше одного року. Предмет лізингу є власністю лізингодавця протягом усього строку дії даного договору. В разі переходу права власності на предмет лізингу від лізингодавця до лізингоодержувача згідно умов договору предмет лізингу по закінченню строку лізингу лізингоодержувачем не повертається.

Пунктами 2.1, 2.2, 2.3 договору передбачено, що усі лізингові платежі за договором лізингоодержувач зобов`язаний здійснювати в національній валюті України (гривні) відповідно до графіку та загальних умов шляхом перерахування грошових коштів на рахунок лізингодавця, зазначений у пункті 19 розділу «Преамбула та окремі умови» договору. Авансовий платіж лізингоодержувач зобов`язаний сплатити протягом 3 (трьох) банківський днів з моменту відправлення рахунку лізингодавця. Лізингоодержувач має право здійснювати авансовий платіж тільки на підставі відправленого лізингодавцем рахунку. Всі чергові лізингові платежі відповідно до графіку та загальних умов лізингоодержувач сплачує у число сплати в кінці кожного періоду лізингу з урахуванням положень пунктів 2.4.-2.6. загальних умов, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому був підписаний акт. Якщо термін сплати будь-якого лізингового платежу припадає на неробочий (вихідний, святковий або ін.) день, то лізингоодержувач зобов`язаний сплатити такий платіж не пізніше останнього робочого дня, який передує такому вихідному (святковому та ін.) дню.

Відповідно до п.6.1 загальних умов, сторони погодили, що у випадку настання будь-якої із несприятливих подій, зазначених у додатку «Несприятливі події» до договору, або при настанні обставин, зазначених в п.6.1.1.-6.1.8. загальних умов, лізингодавець має право вимагати змін умов договору та/або повернення предмету лізингу лізингодавцю (окрім повернення у зазначеному у п.6.1.8. загальних умов випадку прострочення приймання лізингоодержувачем предмету лізингу та повернення зазначених в п.6.1.5-6.1.6 загальних умов випадках викладення/втрати/знищення предмету лізингу) у зазначений у відповідному повідомлені - вимозі строк. У випадку незгоди лізингоодержувача із запропонованими лізингодавцем змінами умов договору, в тому числі, при настанні зазначених нижче у цьому п.6.1 загальних умов обставин, для лізингоодержувача наступають наслідки, зазначені в п.6.3 договору.

Пунктом 6.1.1. загальних умов визначена обставина, яка передбачає не сплату лізингоодержувачем лізингового платежу (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 60 (шітсдесяти) календарних днів з дня настання строку платежу, встановленого в графіку лізингових платежів.

Згідно з п.п.6.2, 6.3 загальних умов у випадках передбачених пунктами 6.1.1-6.1.3 загальних умов, лізингодавець повідомляє про це лізингоодержувача із зазначенням строку для усунення таких порушень. Якщо лізингоодержувач, у встановлений згідно п.6.2 загальних умов, строк не усуне зазначені порушення; не поверне лізингодавцю предмет лізингу, а також у випадках, передбачених пунктами 6.1.4.-6.1.7. загальних умов, строк лізингу закінчується в день сплати нарахованого лізингодавцем викупного лізингового платежу або в день вилучення предмета лізингу лізингодавцем (в залежності від того, яка з цих подій наступить раніше). Лізингоодержувач зобов`язаний сплатити викупний лізинговий платіж (надалі по тексту договору - викупних платіж) на умовах п.6.4 загальних умов. У випадках, передбачених пунктами 6.1.4.-6.1.7. загальних умов, право лізингоодержувача на придбання предмету лізингу згідно умов цього договору припиняються.

Лізингодавець має право вимагати повернення предмета лізингу від лізингоодержувача (вилучити предмет лізингу у лізингоодержувача), у тому числі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса або в будь-який спосіб за вибором лізингодавця, який не суперечить законодавству, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 60 календарних днів (п.6.10 договору).

Договір набуває чинності з моменту його підписання (в т.ч. обов`язкового підписання сторонами додатків до договору, «графік лізингових платежів», «специфікація», «загальні умови договору», «страхування», «документи про фінансовий стан та діяльності», «несприятливі події», зразку «довідка»), скріплення печаткою/ами банку та діє до моменту виконання сторонами взятих на себе зобов`язань згідно договору в повному обсязі. Лізингоодержувач підтверджує, що при укладення договору, додаткових угод про внесення змін та доповнень до договору, інших документів, надання яких передбачено договором та які будуть викладатися на папері, буде використовувати печатку, відбиток якої проставлений у розділі «Реквізити та підписи сторін» договору (п.10.1 договору).

Зобов`язання сторін за договором виникають з моменту сплати лізингоодержувачем авансового платежу відповідно до п.2.2 загальних умов і договір діє до моменту повного та належного виконання сторонами своїх зобов`язань (п.10.1.1 договору).

Відповідно до графіку лізингових платежів, який є додатком до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 від 25.11.2021 загальна сума лізингового платежу в т.ч. ПДВ 20% грн, яка включає відшкодування (компенсацію) частини вартості предмета лізингу, з ПДВ, та винагороду лізингодавця за отриманий в лізинг предмет лізингу, без ПДВ за 60 місяців складає 6 661 548,42грн.

Згідно зі специфікацією, яка є додатком №1 до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 від 25.11.2021, предметом лізингу є: самоскид, модель, комплектація - SHACMAN SX32586T384, номер кузова (шасі, рами, заводський) - НОМЕР_1 , рік випуску 2021, у кількості 1, вартістю без ПДВ 1 982 475,00грн; самоскид, модель, комплектація - SHACMAN SX32586T384, номер кузова (шасі, рами, заводський) - НОМЕР_2 , рік випуску 2021, у кількості 1, вартістю без ПДВ 1 982 475,00грн; додаткове обладнання: евро-5, колісна формула 3х4, потужність двигуна 375к.с., об`єм двигуна 11596куб.см., кондиціонер, безкамерні шини, паливний бак 500л. Загальна вартість предмета лізингу на момент укладення договору складає: 3 964 950,00 (три мільйони дев`ятсот шістдесят чотири тисячі дев`ятсот п`ятдесят) гривень 00 копійок., крім того ПДВ 20% - 792 990,00 (сімсот дев`яносто дві тисячі дев`ятсот дев`яносто) гривень 00 копійок. разом з ПДВ 20% - 4 757 940,00 (чотири мільйони сімсот п`ятдесят сім тисяч дев`ятсот сорок) гривень 00 копійок.

На виконання умов договору АТ «Перший Український банк» передав, а ПП «Орхідея» прийняв, визначений специфікацією предмет лізингу, разом із ключами в двох комплектах для кожного, свідоцтво про реєстрацію, комплекти номерних знаків, сервісні книжки на предмети лізингу та інструкції з експлуатації предметів лізингу, що підтверджується актом приймання-передачі предметів лізингу в лізинг від 30.11.2021 за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 від 25 листопада 2021 року, який підписаний представниками та скріплений печатками сторін.

02.04.2022 АТ «Перший Український банк» направив ПП «Орхідея» через систему «Інтернет-Банкінг» лист, в якому повідомив про перенесення лізингових платежів, у зв`язку з чим графік лізингових платежів за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 від 25.11.2021, викладено в новій редакції, зокрема платіж, який відшкодовує (компенсує) частину вартості майна за період з 28.02.2022 до 30.05.2022 та винагорода (комісія) лізингодавцю за отримане в лізинг майно, яка підлягала сплаті 28.02.2022 перенесені.

05.07.2022 банк направив на електронну адресу ПП «Орхідея» вимогу за вих.№КНО-61.1.3.2/80 від 01.07.2022 про погашення простроченої заборгованості, в якій вимагав в строк 3 (три) банківських днів з дня отримання вимоги усунути порушення умов договору та погасити прострочену заборгованість станом на 29.06.2022 в сумі 249 365,26грн в повному обсязі. До вказаної вимоги долучено рахунки-фактури: № 1 від 29.06.2022 в сумі 248 645,26грн (погашення винагороди за отриманий предмет лізингу) та №2 від 29.06.2022 в сумі 720,00грн (комісійна винагорода за адміністрування простроченої заборгованості).

Вказана вимога не була виконана лізингоодержувачем.

27.07.2022 АТ «Перший Український банк» направив на електронну адресу ПП «Орхідея» вимогу за вих.№КНО-61.1.4/26 від 25.07.2022 про сплату викупного лізингового платежу, в якій вимагав, на підставі п.п.6.3-6.5, 6.10 загальних умов договору, протягом 10 (десяти) робочих днів з дати відправлення вимоги повернути предмет лізингу лізингодавцю або сплатити викупний платіж у загальному розмірі 3 194 200,92грн (три мільйони сто дев`яносто чотири тисячі двісті гривень 92 копійки). До вказаної вимоги банком долучено наступні рахунки-фактури: №1 від 19.07.2022 на суму 2 759 605,20грн (відшкодування (компенсація) суми невідшкодованої частини залишкової вартості предмета лізингу); №2 від 19.07.2022 на суму 1200,00грн (сплата комісійної винагороди за адміністрування простроченої заборгованості); №3 від 19.07.2022 на суму 81 360,77грн (оплата суми комісійної винагороди за дострокове погашення у розмірі 3% від суми достроково сплачених лізингових платежів); №4 від 19.07.2022 на суму 352 034,95грн (оплата суми винагороди лізингодавцю за отриманий в лізинг предмет лізингу).

Відповідачем вказана вимога виконана не була.

Порушення відповідачем умов договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1. від 25.11.2021 в частині сплати лізингових платежів, в строки, визначені графіком платежів, а також невиконання направлених вимог стало підставою для звернення позивача до суду з позовом про повернення предмету лізингу.

Дослідивши матеріали справи на підставі приписів чинного законодавства, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у володіння та користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

Статтею 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачено, що фінансовий лізинг - вид правових відносин, за якими лізингодавець зобов`язується відповідно до договору фінансового лізингу на строк та за плату, визначені таким договором, передати лізингоодержувачу у володіння та користування як об`єкт фінансового лізингу майно, що належить лізингодавцю на праві власності та набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем, або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов, а також які передбачають при цьому додержання принаймні однієї з ознак (умов) фінансового лізингу, передбачених пунктами 1-4 частини першої статті 5 цього Закону.

Лізингові платежі, належні до сплати за договором фінансового лізингу, здійснюються в порядку, встановленому договором фінансового лізингу (ч.1 ст.16 Закону України "Про фінансовий лізинг").

Умовами договору передбачено, що лізингоодержувач зобов`язаний сплатити авансовий платіж протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту відправлення рахунку лізингодавця, а чергові лізингові платежі відповідно до графіку та загальних умов у число сплати в кінці кожного періоду лізингу з урахуванням положень пунктів 2.4.-2.6. загальних умов, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому був підписаний акт.

З матеріалів справи вбачається, що акт приймання-передачі предметів лізингу в лізинг складено та підписано сторонами 30.11.2021, тобто черговий лізинговий платіж підлягає сплаті починаючи з 30.12.2021, та в подальшому 30 числа кожного наступного місяця протягом 60 місяців поспіль.

Відповідно до повідомлення банку, наявного в матеріалах справи, АТ «ПУМБ» відстрочило відповідачу сплату черговий лізингових платежів з відшкодування частини вартості предмета лізингу за лютий, березень, квітень та травень, та строк сплати винагороди-комісії за лютий, у зв`язку з чим сплата заборгованості мала відбуватись до відповідно до нового графіку, згідно з яким сплата чергового лізингового платежу з винагороди лізингодавця перенесено на 30.03.2022, а сплата чергового лізингового платежу на 30.06.2022. Банком зазначено, що у випадку відсутності заперечень щодо зміни графіку сплати лізингових платежів протягом 2 (двох) робочих днів з моменту відправлення цього повідомлення, зміни вважаються погодженими належним чином.

Вказане повідомлення направлено відповідачу на електронну адресу, зазначену в договорі через систему інтернет-банкінг 02.04.2022.

Згідно з п.10.9 договору будь-які повідомлення та/або документи, що направляються сторонами одна одній у зв`язку з договором, повинні бути викладені в письмовій формі та будуть вважатись поданими належним чином, якщо вони надіслані рекомендованим листом або доставлені особисто на адресу сторін (за виключенням Електронних повідомлень).Сторони погодились, що повідомлення та/або документи (за виключенням електронних повідомлень та повідомлення про відмову від договору та його дострокове розірвання) вважаються отриманими лізингоодержувачем на сьомий календарний день з дати реєстрації банком рекомендованого листа у відділені поштового зв`язку або в день особистого вручення лізингоодержувачу, зазначений в повідомленнях та/або документах, а направлені електронні повідомлення - в день та час їх направлення банком.

Електронне повідомлення, відповідно до розділу «Терміни і скорочення» загальних умов договору, є документом, який надсилається сторонами договору в електронній формі, використовуючи систему «Клієнт-Банк»/«Інтернет-Банкінг», що дозволяє здійснити належну фіксацію цього документу та його реквізитів. Юридична сила такого документу не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Електронні повідомлення банку, що не потребуються накладення ЕП клієнта (зокрема, ті, що мають інформаційний або повідомний характер і пов`язані з виконанням/обслуговуванням договору), та створюються за допомогою систем «Клієнт-Банк»/«Інтернет-Банкінг», та повідомлення, що надсилаються за адреси електронної пошти банку на адресу електронної пошти клієнта, зазначену в розділі «Реквізити та підписи Сторін» договору, можуть направлятись без накладення ЕП банку. Такі повідомлення є невід`ємною частиною договору, обов`язкові для виконання клієнтом та вважаються направленими належним чином, а їх юридична сила (допустимість як доказу) не може бути заперечена виключено через те, що вони створені в електронній формі без використання ЕП та направлені за допомогою вказаних систем.

Пунктом 10.9.1 договору передбачено, що повідомлення, щодо яких відсутня обов`язкова письмова форма на паперовому носії, можуть надаватися банком лізингоодержувачу в електронній формі, в тому числі (але не виключно) шляхом направлення SMS-повідомлень, електронною поштою, за допомогою системи «Інтернет-банкінг», сервісу SMS-банкінг. У разі надсилання банком будь-яких повідомлень та документів в електронній формі, такі повідомленні та документи будуть вважатись наданими лізингоодержувачу а дати та часу направлення SMS-повідомлення, повідомлення за допомогою електронної пошти, розміщення інформації за допомогою системи «Інтернет-банкінг», сервісу SMS-банкінг, з урахуванням обраного банком способу повідомлення.

Виходячи з наведеного сторони узгодили, що електронні повідомлення з використанням системи «Клієнт-Банк»/«Інтернет-Банкінг» та направленні на електронну адресу клієнта, зазначену в договорі, є невід`ємною частиною договору, обов`язкові для виконання клієнтом та вважаються направленими належним чином, відповідно до умов договору.

Враховуючи зазначене повідомлення направлене банком через систему «Інтернет-Банкінг» відповідачу щодо перенесення графіку лізингових платежів є таким, що відповідає порядку його направлення відповідно до умов договору та відповідач є таким, що належним чином повідомлений про таку зміну в день та час їх направлення банком, тобто 02.04.2022.

Будь-яких заперечень від відповідача щодо зміни графіку не надходило.

Суд сприймає як позитивне прагнення Банку на врегулювання відносин в умовах воєнного стану. Проте, суду не надано доказів реагування відповідача на пільгові пропозиції Банку.

Матеріали справи не містять також доказів в підтвердження того, що лізингоодержувач здійснив чергові лізингові платежі починаючи з 30.03.2022 в частині сплати винагороди лізингодавця та хоча б з 30.06.2022 в частині сплати чергового лізингового платежу, відповідно до зміненого графіку. Вказане свідчить про порушення умов договору лізингу, укладеного з позивачем.

Враховуючи зазначене, позивач направив відповідачу вимогу вих.№КНО-61.1.3.2/80 від 01.07.2022 про погашення простроченої заборгованості, в якій вимагав в строк 3 (три) банківських днів з дня отримання вимоги усунути порушення умов договору та погасити прострочену заборгованість станом на 29.06.2022 в сумі 249 365,26грн в повному обсязі. Зазначена вимога направлена ПП «Орхідея» на електронну адресу 05.07.2022, та є такою, що отримана підприємством, відповідно до умов договору, 05.07.2022.

Відповідач відповіді на вказану вимогу не надав, прострочену заборгованість, яка виникла станом на 29.06.2022 в сумі 249 365,26грн у встановлений строк не сплатив.

Відповідно до п.6.1 загальних умов, сторони погодили, що, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 60 (шітсдесяти) календарних днів з дня настання строку платежу, встановленого в графіку лізингових платежів, зазначеного в п.6.1.1. загальних умов, лізингодавець має право вимагати змін умов договору та/або повернення предмету лізингу лізингодавцю у зазначений у відповідному повідомлені - вимозі строк. У випадку незгоди лізингоодержувача із запропонованими лізингодавцем змінами умов договору для лізингоодержувача наступають наслідки, зазначені в п.6.3 договору.

Пунктом 6.3 договору передбачено, що якщо лізингоодержувач, у встановлений згідно п.6.2 загальних умов, строк не усуне зазначені порушення; не поверне лізингодавцю предмет лізингу, строк лізингу закінчується в день сплати нарахованого лізингодавцем викупного лізингового платежу або в день вилучення предмета лізингу лізингодавцем (в залежності від того, яка з цих подій наступить раніше). Лізингоодержувач зобов`язаний сплатити викупний лізинговий платіж (надалі по тексту договору - викупних платіж) на умовах п.6.4 загальних умов.

Позивач направив електронну адресу ПП «Орхідея» вимогу за вих.№КНО-61.1.4/26 від 25.07.2022 про сплату викупного лізингового платежу, в якій вимагав, на підставі п.п.6.3-6.5, 6.10 загальних умов договору, протягом 10 (десяти) робочих днів з дати відправлення вимоги повернути предмет лізингу лізингодавцю або сплатити викупний платіж у загальному розмірі 3 194 200,92грн (три мільйони сто дев`яносто чотири тисячі двісті гривень 92 копійки). Зазначена вимога направлена ПП «Орхідея» на електронну адресу 27.07.2022, та є такою, що отримана підприємством, відповідно до умов договору, 27.07.2022.

Відповідач відповіді на вимогу не надав, викупний платіж не сплатив, предмет лізингу не повернув.

Згідно з ч.4 ст.17 Закону України «Про фінансовий лізинг» після отримання лізингоодержувачем об`єкта фінансового лізингу лізингодавець має право відмовитися від договору фінансового лізингу в односторонньому порядку, письмово повідомивши про це лізингоодержувача, та/або вимагати повернення об`єкта фінансового лізингу, у тому числі у безспірному порядку, на підставі виконавчого напису нотаріуса у разі якщо лізингоодержувач не сплатив за договором фінансового лізингу лізинговий платіж частково або в повному обсязі та прострочення становить більше 60 календарних днів;

Відповідно до п.6.10 договору лізингодавець має право вимагати повернення предмета лізингу від лізингоодержувача (вилучити предмет лізингу у лізингоодержувача), у тому числі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса або в будь-який спосіб за вибором лізингодавця, який не суперечить законодавству, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 60 календарних днів.

Як встановлено судом, відповідно до зміненого графіку лізингових платежів, відповідач зобов`язаний здійснювати сплату чергових лізингових платежів починаючи з 30.03.2022 в частині сплати винагороди лізингодавця та з 30.06.2022 в частині сплати чергового лізингового платежу, проте відповідачем не сплачено чергові лізингові платежі у встановлені строки, будь-які докази в підтвердження здійснення такої сплати до звернення позивача до суду та станом на дату судового засідання відсутні, внаслідок чого прострочення такої сплати складає понад 60 календарних днів.

Враховуючи зазначене, беручи до уваги, що відповідачем не сплачено чергові лізингові платежі у повному обсязі та прострочення сплати становить на час розгляду справи становить більше 60 календарних днів, у позивача виникло право на повернення предмет лізингу, відповідно до п.6.10 укладеного між сторонами договору лізингу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку позовну заяву Акціонерного товариства «Перший Український Міжнародний Банк» до Приватного підприємства «Орхідея» про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 задовольнити.

Відповідно до вимог ст.129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати із сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 86, 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовну заяву Акціонерного товариства «Перший Український Міжнародний Банк» до Приватного підприємства «Орхідея» про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083.1 - задовольнити.

2.Повернути (вилучити) від Приватного підприємства «Орхідея» (84200, Донецька область, м.Дружківка, вул.Кошового О., буд.39/77; код ЄДРПОУ 30073240) на користь Акціонерного товариства «Перший Український Міжнародний Банк» (04070, м.Київ, вул.Андріївська, буд.4; код ЄДРПОУ 14282829) два предмети лізингу: - самоскид, SHACMAN SX32586T384, номер кузова (шасі, рами, заводський) НОМЕР_1 , номер двигуна НОМЕР_3 , 2021 року випуску; - самоскид, SHACMAN SX32586T384 , номер кузова (шасі, рами, заводський) НОМЕР_2 , номер двигуна НОМЕР_4 , 2021 року випуску, разом з 2-ма комплектами ключів до кожного та свідоцтвами про реєстрацію, що були передані в користування на умовах фінансового лізингу за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ- 16083.1 від 25.11.2021.

3.Стягнути з Приватного підприємства «Орхідея» (84200, Донецька область, м.Дружківка, вул.Кошового О., буд.39/77; код ЄДРПОУ 30073240) на користь Акціонерного товариства «Перший Український Міжнародний Банк» (04070, м.Київ, вул.Андріївська, буд.4; код ЄДРПОУ 14282829) судові витрати зі сплати судового збору в сумі 71 369,10грн (сімдесят одна тисяча триста шістдесят дев`ять гривень 10 копійок).

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

5.Рішення може бути оскаржене в Східний апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку передбаченому розділом IV ГПК України з урахуванням приписів перехідних положень.

Рішення прийняте, складено та підписано (вступна та резолютивна частина) у нарадчій кімнаті.

Повний текст рішення складений та підписаний 25.04.2023

Суддя П.В. Демідова

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110426375
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/999/22

Судовий наказ від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Судовий наказ від 19.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 31.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні