Ухвала
від 24.04.2023 по справі 918/518/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

24 квітня 2023 року

м. Київ

cправа № 918/518/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Могил С.К. - головуючий (доповідач), Волковицька Н.О., Случ О.В.,

перевіривши матеріали касаційної скарги Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023

у справі № 918/518/22

за позовом Національної служби здоров`я України

до Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради

про стягнення в сумі 11 017 966, 32 грн,

В С Т А Н О В И В:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023 у справі № 918/518/22 (повний текст складено 27.02.2023), сформована в системі "Електронний суд" 12.03.2023.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 13.03.2023 вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Могил С.К. - головуючий (доповідач), Волковицька Н.О., Случ О.В.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 28.03.2023 касаційну скаргу Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради залишено без руху, надано скаржнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху та вказано на необхідність: 1) викласти касаційну скаргу у новій редакції та зазначити підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) ст. 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) підстави (підстав), належним чином обґрунтувати наявність цієї підстави (цих підстав); 2) надати докази сплати судового збору за подання касаційної скарги у сумі 264 431, 20 грн.

З автоматизованої системи документообігу суду комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" вбачається, що документ в електронному вигляді: (ЄДРСР) ст. 292 ГПК (1 ЕЦП судді) Ухвала про залишення касаційної скарги без руху від 28.03.2023 у справі № 918/518/22 (суддя Могил С.К.) надіслано в електронний кабінет Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради та доставлено 28.03.2023 19:23, що підтверджується довідкою про доставку документа в кабінет електронного суду.

На виконання вимог вказаної вище ухвали, 05.04.2023 скаржником подано заяву про усунення недоліків касаційної скарги, сформовану в системі "Електронний суд" 05.04.2023, до якої додано касаційну скаргу в новій редакції та копію платіжної інструкції від 31.03.2023 № 5874 про сплату судового збору у сумі 264 431, 91 грн.

В касаційній скарзі в новій редакції заявник вказує на те, що постанова суду апеляційної інстанції у справі № 918/518/22 підлягає касаційному перегляду через наявність випадків, передбачених п. п. 1, 3 ч. 2 ст. 287 ГПК України та п. 4 ч. 2 ст. 287 ГПК України з посиланням на п. 8 ч. 1, п. п. 1, 3, 4 ч. 3 ст. 310 ГПК України та належним обґрунтуванням цих підстав.

Також Комунальним некомерційним підприємством "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради подано заяву про зупинення виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023 у справі № 918/518/22 до закінчення її перегляду в касаційному порядку, яка обґрунтована настанням негативних наслідків для скаржника в результаті виконання оскаржуваної постанови, оскільки здійснення виконавчих дій, зокрема, арешт банківських рахунків у воєнний час, унеможливіть здійснення фінансово-господарської діяльності та призведе до дестабілізації у діяльності медичного закладу, який забезпечує медичне обслуговування цілого району.

Повноваження суду стосовно зупинення виконання судового рішення унормовано ч. 1 ст. 332 ГПК України, відповідно до якої суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Однак необґрунтовано тривала затримка у виконанні обов`язкового для виконання судового рішення може становити порушення вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права на доступ до суду.

Клопотання про зупинення виконання судових рішень або зупинення їх дії, має бути мотивованим, містити підстави для зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії, підтверджені належними доказами. У клопотанні заявник повинен навести обґрунтування його вимог та довести, що захист його прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, або буде неможливим повернення виконання судових рішень або зупинення їх дії у разі, якщо вони будуть скасовані.

Заява про зупинення виконання судових рішень повинна містити не лише посилання на правові норми, що надають суду можливість здійснити таку процесуальну дію, а й бути обґрунтованою посиланням на конкретні обставини (утруднення повторного розгляду справи, перешкоди у здійсненні повороту виконання, запобігання порушенню прав осіб, які брали/не брали участі у розгляді справи, але рішенням суду вирішено питання про їх права та обов`язки) та наявністю доказів в підтвердження таких обставин (ухвала Великої Палати Верховного Суду від 28.10.2019 у справі № 904/94/19).

Суд, вирішуючи питання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії, враховує необхідність у цьому, зокрема, у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, необхідності забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, а також осіб, які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки тощо.

У разі зміни або скасування судового рішення після його виконання ст. 333 ГПК України унормовано вирішення питання про поворот виконання рішення, постанови.

Суд має право зупинити виконання судових рішень, зокрема, якщо кінцеве рішення невідворотне та його негайне виконання може завдати значної шкоди. При цьому сторона, проти якої ухвалено судове рішення у справі, має обґрунтувати свою заяву/клопотання належним чином і навести обґрунтування його вимог та довести, що захист його прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, або буде неможливим повернення виконання судових рішень або зупинення їх дії у разі, якщо вони будуть скасовані.

Так, проведення виконавчих дій не є безумовною підставою для зупинення судом касаційної інстанції виконання оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції, що набрала законної сили і є обов`язковою до виконання (ст. 129-1 Конституції України, ст. 326 ГПК України).

Європейський суд з прав людини в рішенні від 20.07.2004 у справі "Шмалько проти України" вказав, що право на виконання судового рішення є складовою права на судовий захист, передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для цілей якої виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина судового розгляду (§ 43).

Право на суд, захищене ст. 6, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь - якій зі сторін (рішення Європейського суду з прав людини від 19.03.1997 у справі "Горнсбі проти Греції").

З огляду на викладене, беручи до уваги зазначені у заяві Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради доводи, Суд дійшов висновку про відсутність підстав для зупинення виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023 у справі № 918/518/22 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

Крім того, в прохальній частині касаційної скарги в новій редакції заявник просить розглянути клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Водночас, зазначене клопотання вже було розглянуто Судом і ухвалою від 28.03.2023 про залишення касаційної скарги Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради без руху відмовлено в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Згідно з ч. 3 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду.

Частиною 3 ст. 294 ГПК України встановлено, що питання про відкриття касаційного провадження у справі вирішується колегією суддів у складі трьох суддів не пізніше двадцяти днів з дня надходження касаційної скарги або з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, визначеному статтею 292 цього Кодексу.

Здійснивши перевірку матеріалів касаційної скарги на відповідність вимогам ст.ст. 287-291 ГПК України, з урахуванням усунутих недоліків, Суд дійшов висновку про відкриття касаційного провадження у даній справі на підставі п.п. 1, 3, 4 ч. 2 ст. 287 ГПК України.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 174, 234, 287-291, 294, 295 ГПК України, Суд,-

У Х В А Л И В:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Комунального некомерційного підприємства "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023 у справі № 918/518/22.

2. Призначити касаційну скаргу до розгляду на 16 травня 2023 року о 15:20 у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 332.

3. Повідомити позивача про його право, передбачене ст. 295 ГПК України, на подання відзиву на касаційну скаргу до 10.05.2023. Звернути увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 295 ГПК України до відзиву додаються докази надсилання копій відзиву та доданих до нього документів відповідачу.

4. Довести до відома учасників справи, що їх явка в судове засідання не є обов`язковою.

5. Відмовити Комунальному некомерційному підприємству "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської міської ради у задоволенні заяви про зупинення виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 21.02.2023 у справі № 918/518/22 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

6. Витребувати матеріали справи № 918/518/22 з Господарського суду Рівненської області / Північно-західного апеляційного господарського суду.

7. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи, Господарському суду Рівненської області та Північно-західному апеляційному господарському суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Могил С.К.

Судді: Волковицька Н.О.

Случ О.В.

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати, проте в умовах військового стану проведення судових засідань має особливості щодо явки до суду та необхідності забезпечення безпеки відвідувачів.

Просимо поєднати дотримання процесуальних норм з повагою до суду та до інших учасників справи, у зв`язку з чим максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 ГПК України.

Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110427806
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення в сумі 11 017 966, 32 грн

Судовий реєстр по справі —918/518/22

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Постанова від 27.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 10.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні