Ухвала
від 25.04.2023 по справі 461/2434/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/2434/22

Провадження № 1-кс/461/2183/23

УХВАЛА

Іменем України

25.04.2023 року м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши усудовому засіданнів залісуду ум.Львовіпогоджене зпрокурором другоговідділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду та додержання законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

До Галицького районного суду м.Львова надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування, в якому просить слідчого суддю продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020140000000174 від 04.12.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України на вісімнадцять місяців.

Клопотання мотивоване тим, що ТОВ «Будівельна кераміка Львова» (код ЄДРПОУ 32408830, юридична адреса: м.Львів, вул.Саксаганського, 3/9) здійснює будівництво житлового комплексу ЖК «Національний вул.Стрийська, 108 у м. Львові. Впродовж квітня-травня поточного року вказаний замовник будівництва отримав сертифікати № ГУ 163201201328 та У 163201201325 про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів «Будівництво багатоповерхових житлових будинків з вбудовано прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом 1- та - черг (багатоквартирні житлові будинки №№ 1, 2, 3, 4 відповідно) за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 108».

Відтак, з метою отримання зазначених сертифікатів, а також на виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», в тому числі ухвали Львівської міської ради від 03.04.2008 № 1697 «Про порядок залучення коштів інвесторів (замовників, забудовників) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури мЛьвова» (із змінами та доповненнями) ТОВ «Будівельна кераміка Львова» укладено із Департаментом економічного розвитку Львівської міської ради договір про пайову участь від 26.03.2019 № 75. Відповідно до умов зазначеного договору, замовник будівництва зобов`язаний сплатити пайовий внесок на створення і розвиток інфраструктури м. Львова в сумі 18 566 639, 51 грн. (згідно з проведеним розрахунком, що здійснювався на підставі експертного звіту щодо розгляду проектної документації будівництва вiд 20.02.2017 № 7-009-17-ЕПЛО, розробленого ТОВ «Українська будівельно-технічна експертиза» (код ЄДРПОУ 39190177 юридична адреса: м. Київ, вул. Є. Коновальця, 44-Б).

Однак, є підстави вважати, що до моменту укладення вищевказаного договору про пайову участь замовником будівництва було суттєво змінено техніко-економічні показники об`єкта будівництва, зокрема збільшено загальну площу будівництва, що становить близько 5000 м? змінено функціональне призначення приміщень 6 секції об`єкта будівництва із житлових на офісно-комерційну, приміщення 7 та 8 секції - на офісно комерційні з об`єднанням в одну секцію, видозмінено геометричні параметри будівлі, кількість поверхів та висоту. Зв`язку із наведеним, ТОВ «Будiвель на кераміка Львова» здійснювалося корегування проектно-кошторисної документації. Також, 27.02.2019 вказаний суб`єкт містобудування отримав експертний звіт щодо розгляду проектної документації проектом «Будівництво багатоповерхових 30 будинків вбудовано 3 прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом на вул. Стрийській, 108 у м. Львові. Коригування» від 27.02.2019 № 7-005-19 ЕП/ЛО, яким передбачено вищезазначені зміни.

Проте, згідно отриманих даних ТОВ «Будівельна кераміка Львова» подало в Департамент економічного розвитку Львівської міської ради для розрахунку пайового внеску та укладення договору про пайову участь експертний звіт проекту будівництва від 20.02.2017 № 7-009-17-ЕП/ЛО, який фактично втратив актуальність у зв`язку із виготовленням експертного звіту щодо розгляду проектної документації (після коригування) від 27.02.2019 N 7-005-19-ЕГЛО. Також, на момент введення в експлуатацію секцій I та I черги, підприємством в порушення Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». постанови КМУ від 13.04.2011 № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів повідомлено вищезазначеного не структурного підрозділу Львівської міської ради щодо фактичних техніко-економічних показників, у зв`язку із чим не проведено коригування розміру пайової участі, що, в свою чергу, могло призвести до неналежного розрахунку та суттєвого заниження розміру пайового внеску.

У ході проведення досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

-скеровано запит в порядку ст. 98 КПК України ФОП « ОСОБА_5 », яким розроблялася проектно-кошторисна документація по об`єктах «Будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано прибудинковими приміщеннями та підземним паркінгом І-ї та ІІ-ї черги (багатоквартирні житлові будинки №№ 1,2,3,4 відповідно) за адресою: м.Львів, вул. Стрийська, 108» та «Будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано прибудинковими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом на АДРЕСА_1 . Коригування.»;

- скеровано запит в порядку ст. 98 КПК України в ТзОВ «Будівельна кераміка Львова»;

- скеровано запит в порядку ст. 98 КПК України в ТзОВ «Українська Будівельно Технічна Експертиза»;

- скеровано запит в порядку ст. 98 КПК України в Департамент містобудування Львівської міської ради;

- призначено судову оціночно-будівельну експертизу, проведення якої доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, необхідний строк досудового розслідування не менше ще вісімнадцять місяців, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин та внаслідок особливої складності провадження, слідчий просить клопотання задоволити.

Слідчий в судове засідання не прибув. Належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду спарви телефонограмою.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно дост. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст.219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно частини другоїстатті 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяціву кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Положеннями ч.1ст. 294 КПК Українипередбачено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Згідно ч.4 ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у виняткових випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020140000000174 від 04.12.2020, за ознакамикримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.364 КК України.

Разом з тим, згідно матеріалів кримінального провадження, жодній особі не пред`явлено повідомлення про підозру.

Ухвалою Галицького районного суду м.Львова від 01.12.2022 року продовжено строк досудового розслідування до 04.05.2023 року.

Строки досудового розслідування, визначеніст.219 КПК України, в даному кримінальному провадженні спливають 04.05.2023 р.

Однак завершити його здійсненнядо вказаноїдати неможливоу зв`язкуз необхідністюзавершення та проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зокрема необхідно провести за участю експерта огляд обєктів, отримати висновок судової оціночно-будівельної експертизи, допитати посадових осіб ТзОВ «Будівельна кераміка Львова» та Департаменту містобудування Львівської міської ради.

Слідчий довів, що на даному етапі досудового розслідування неможливо належним чином дослідити обставини вчиненого кримінального правопорушення, встановити осіб, причетних до даного кримінального правопорушення, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку. Без вищезазначеного неможливо завершити досудове розслідування.

При цьому вимога щодо продовження строку досудового розслідування саме на вісімнадцять місяців, органом досудового розслідування не обґрунтована та матеріалами клопотання не доведена. Відтак приходжу до висновку, що продовження строку досудового розслідування на шість місяців буде достатнім для встановлення усіх обставин кримінального провадження та для закінчення усіх слідчих та процесуальних дій, а тому клопотання підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42020140000000174 від 04.12.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.364 КК України на шість місяців, тобто до 04 листопада 2023 року.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110430461
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —461/2434/22

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 01.12.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні