Ухвала
від 25.04.2023 по справі 600/1949/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

25 квітня 2023 р. м. Чернівці Справа № 600/1949/23-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Маренич І.В., розглянувши матеріали позову ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся в суд з позовом до ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправними дії відповідача - керівника ІНФОРМАЦІЯ_2 по відмові у видачі ОСОБА_1 направлення для проходження ВЛК щодо придатності до військової служби;

- зобов`язання керівника ІНФОРМАЦІЯ_3 видати ОСОБА_1 направлення для проходження ВЛК щодо придатності до військової служби по мобілізації.

Ухвалою суду від 07 квітня 2023 року позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

З матеріалів справи вбачається, що вказану ухвалу направлено судом 10 квітня 2023 року на поштову адресу позивача, яка зазначена в позовній заяві як адреса для листування с. Малий Кучурів, Чернівецький район, Чернівецька область, 59450, що підтверджується матеріалами справи.

Однак конверт з такою ухвалою повернувся на адресу суду із зазначенням причин невручення адресат відсутній за вказаною адресою.

Cуд зазначає, що КАС України не врегульоване питання щодо неотримання позивачем ухвали про залишення позовної заяви без руху з незалежних від суду причин, при цьому, коли така ухвала направлена судом поштовим зв`язком на адресу, яка зазначена в позовній заяві як адреса для листування.

За таких обставин, суд, з урахуванням ч. 6 ст. 7 КАС України, під час вирішення про належне повідомлення позивача про залишення позовної заяви без руху, вважає за можливе у даному випадку застосувати ч. 11 ст. 126 КАС України (аналогія закону), яка регулює подібні правовідносини

Частиною одинадцятою статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, зокрема, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Таким чином, відповідач був належним чином повідомлений про постановлення ухвали від 07 квітня 2023 року про залишення позовної заяви, яка була направлена позивачу на поштову адресу.

Слід відмітити, що в матеріалах справи відсутні інші засоби зв`язку позивача, за допомогою яких останнього можна було б повідомити про постановлену ухвалу від 07 квітня 2023 року.

Отже, суд, направляючи вказану ухвалу на поштову адресу позивача, вжив всіх можливих заходів задля належного його повідомлення про залишення позовної заяви без руху.

Крім цього, варто зазначити, що позивач, з моменту подання позовної заяви, будь-якої зацікавленості щодо прийнятого судом судового рішення на стадії відкриття провадження у справі не проявляв.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Оскільки позивач станом на 25 квітня 2023 року, у встановлений судом строк, не виконав вимоги ухвали суду від 07 квітня 2023 року, то суд, враховуючи положення пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, приходить до висновку про наявність правових підстав для повернення позовної заяви позивачу.

На підставі наведеного та керуючись статтями 169, 241, 243, 248 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_2 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії повернути позивачу.

2.Роз`яснити, що відповідно до частини восьмої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя І.В. Маренич

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу110437397
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо прийняття громадян на публічну службу, з них

Судовий реєстр по справі —600/1949/23-а

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 07.04.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні