Ухвала
від 25.04.2023 по справі 711/2485/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/2485/23

Номер провадження 1-кс/711/766/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року м.Черкаси

Слідчий суддяПридніпровського районногосуду м.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши усудовому засіданнів приміщеннісуду клопотанняслідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНаціональної поліціїв Черкаськійобласті ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю укримінальному провадженнівнесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань№12023250000000130від 01.04.2023,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.191КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням в якому просить надати доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Своє клопотання мотивує тим, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 діючи разом та за попередньою змовою з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період дії воєнного стану заволоділи коштами місцевого бюджету під час виконання договору поточного ремонту системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 чим завдали матеріальної шкоди місцевому бюджету. Сума матеріальних збитків встановлюється.

01 квітня 2023 року за даним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023250000000130 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що на адресу Слідчого управління ГУ Національної поліції в Черкаській області надійшла заява про вчинення кримінального правопорушення від народного депутата України ОСОБА_4 за фактом того, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 діючи разом та за попередньою змовою з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період дії воєнного стану заволоділи коштами місцевого бюджету під час виконання договору по поточному ремонту системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 чим завдали матеріальної шкоди місцевому бюджету. Сума завданих матеріальних збитків встановлюється.

Відповідно до заяви про вчинення кримінального правопорушення від народного депутата України ОСОБА_4 , останньому з електронного сайту публічних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_4 стало відомо, що ІНФОРМАЦІЯ_5 , як замовником (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) начальником якого є ОСОБА_5 , 29 грудня 2022 року опубліковано оголошення про проведення закупівлі без використання електронної системи ( посилання: ІНФОРМАЦІЯ_4 ) за ідентифікаційним номером UA-2022-12-29-001231-a, код ДК 021:2015:50720000-8: Послуги з ремонту і технічного обслуговування системи центрального опалення, очікувана вартість 998764.99 грн.

В даній закупівлі учасником та переможцем є товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) директором якого є ОСОБА_6 .

Надалі 29 грудня 2022 року між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » укладено договір №5072/5, за яким замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов`язання протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту підписання даного договору, провести поточний ремонт системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно, календарного графіку надання послуг (додаток №2 до Договору №5072/5 від 28 грудня 2022 року) термін початку проведення поточного ремонту системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_3 розпочинається з 28 грудня 2022 року та закінчується 31 грудня 2022 року, що становить 4 (чотири) календарних дні.

Зокрема маючи на меті незаконно збагатитися за рахунок бюджетних коштів, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , користуючись своїм службовим становищем, домовилися з ОСОБА_6 про надання послуг із проведення поточного ремонту системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 на загальну суму 998764.99 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 з корисливих мотивів, в інтересах вище вказаних осіб, усвідомлюючи, що акти форма КБ-2в є підставою для розрахунків за виконані роботи, домовилась з ОСОБА_6 щодо внесення завідомо неправдивих відомостей, шляхом завищення їх обсягів, видів та вартості виконаних робіт, які фактично не були виконанні в подальшому підписавши їх та завіривши відтиском печатки організації (підприємства).

Крім того, начальником ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , як Замовник безпідставно підписала завідомо неправдиві офіційні документи Акти приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в по об`єкту «Поточний ремонт системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_3 ».

Надалі за відомостями пошуково-аналітичної системи .007 (посилання ІНФОРМАЦІЯ_6 ) відомо, що на підставі акту КБ-2в №1 приймання виконаних будівельних робіт від 29.12.2022 та договору №5072/5 від 28.12.2022, ІНФОРМАЦІЯ_5 , 30.12.2022 було переведено кошти на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в сумі 998764.99 грн., що могло призвести до розтрати бюджетних коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що розрахунки з підрядником ІНФОРМАЦІЯ_5 здійснювала за допомогою казначейського рахунку відкритого на ім`я юридичної особи ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З метою повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, а також обставин, імовірного, заволодіння коштами місцевого бюджету посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 спільно та за попередньою змовою з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », перевірки фактів та обставин викладених в заяві про вчинення кримінального правопорушення народного депутата України ОСОБА_4 , а також виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, під час виконання договору №5072/5 по поточному ремонту системи опалення ІНФОРМАЦІЯ_2 у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до належним чином завірених копій документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме до інформації в паперовому вигляді, або в електронному вигляді по розрахунковому рахунку ІНФОРМАЦІЯ_5 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 № НОМЕР_4 відкритому у ІНФОРМАЦІЯ_7 , і всіх можливих рахунках вищевказаної юридичної особи, вказавши номера рахунків, їх коди валют та наданням роздруківки руху коштів по даним рахункам за період з часу з 01.10.2022 по 31.03.2023, із зазначенням залишку грошових коштів на момент здійснення кожної операції, класифікації за дебетом та кредитом рахунків, ініціаторів платежів та одержувачів коштів, номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (їх найменувань, ідентифікаційних кодів, найменувань і МФО банків, номерів рахунків контрагентів та інших наявних даних) ідентифікації призначення платежу, а також сальдо на початок та кінець кожного банківського дня.

В судове засідання слідчий не з`явився, проте надав суду заяву, в якій просив провести розгляд клопотання за його відсутності на підставі обґрунтування, викладеного у клопотанні та з урахуванням доказів доданих до нього.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не викликався відповідно до ч.2 ст.163 КПК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Ч.1 ст.159 КПК України передбачає, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до положень ч.ч.5, 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Інформація, тимчасовий доступ до якої просить надати слідчий, перебуває у володінні службових ІНФОРМАЦІЯ_1 що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та відповідно до положень п.4 та п. 8 ч.1 ст.162 КПК України відноситься до охоронюваної законом таємниці.

Варто зазначити, що тимчасовий доступдо речейі документів проводиться лише за зареєстрованим кримінальним провадженням, тобто у разі офіційно розпочатого кримінального переслідування (п.1 ч.2 ст.160 КПК України).

Аналіз доданих до клопотання слідчого документів свідчить про те, що на даному етапі проведення досудового розслідування кримінального провадження є достатньо відомостей, які свідчать про те, що було вчинене кримінальні правопорушення, передбачені ч.4 ст.191 КК України.

Таким чином, на думку слідчого судді, органом досудового розслідування доведено, що є достатньо відомостей, які підтверджують той факт, що інформація, до якої слідчий просить надати тимчасовий доступ, може бути використана в якості доказів та має суттєве значення для встановлення обставин події кримінального правопорушення, оскільки може підтвердити або спростувати такі обставини та на підставі цих відомостей можливо встановлення осіб, причетних до його вчинення, а також враховуючи неможливість отримати відомості в інший спосіб, слідчий суддя вважає, за необхідне задовольнити клопотання слідчого.

В той же час, клопотання слідчого необхідно задовольнити частково, надавши доступ до вказаної інформації з 28.12.2022 по 31.01.2023, враховуючи доведеність необхідності доступу до інформації саме в цей період, що слідує із клопотання, іншого застосування часового проміжку задоволення клопотання не доведено.

Керуючись ст.ст.159, 163-164, 166 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023250000000130 від 01.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до речей та документів старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області майору поліції ОСОБА_9 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_10 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_11 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області майору поліції ОСОБА_12 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_13 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до належним чином завірених копій документів які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме, до інформації в паперовому вигляді, або в електронному вигляді по розрахунковому рахунку ІНФОРМАЦІЯ_5 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 № НОМЕР_4 відкритому у ІНФОРМАЦІЯ_7 , і всіх можливих рахунках вищевказаних товариств, вказавши номера рахунків, їх коди валют та наданням роздруківки руху коштів по даним рахункам за період з часу з 28.12.2022 по 31.01.2023, із зазначенням залишку грошових коштів на момент здійснення кожної операції, класифікації за дебетом та кредитом рахунків, ініціаторів платежів та одержувачів коштів, номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (їх найменувань, ідентифікаційних кодів, найменувань і МФО банків, номерів рахунків контрагентів та інших наявних даних) ідентифікації призначення платежу, а також сальдо на початок та кінець кожного банківського дня.

Строк дії цієї ухвали становить один місяць з дня її винесення.

Володільцю речей роз`яснити наслідки невиконання даної ухвали, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110442023
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —711/2485/23

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Піковський В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні