Ухвала
від 25.04.2023 по справі 752/7839/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/7839/21

Провадження № 1-кс/752/3048/23

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей та документів

25 квітня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва подане в рамках кримінального провадження №№ 42020100000000203 від 29.05.2020 року, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367, ч.4 ст.191 КК України, клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Слідчий в судове засідання не з`явився, подав заяву в якій просив розглядати клопотання за його відсутності, підтримав вимоги клопотання, просив його задовольнити.

Також, у клопотанні просив дане клопотання розглядати без участі особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, на підставі ч. 2ст. 163 КПК України.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Перевіривши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, приходжу до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання вбачається, що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020100000000203 від 29.05.2020, за фактом порушення чинного законодавства у сфері містобудування при будівництві об`єктів нерухомості на земельній ділянці територіальної громади міста Києва, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367, ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно дост. 159 КПК України, - тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до ч.6ст. 163 КПК України, слідчий суддя,суд постановлює ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, танеможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.7 ч.1ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належитьінформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Україниякщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) неналежно виконуючі свої службові обов`язки, які полягали у погодженні містобудівної документації, архітектурно-планувальних частин проектів, забезпечення контролю за станом реалізації законодавства у сфері містобудування та архітектури, державних стандартів, норм і правил, правил забудови м. Києва, затвердженої містобудівної документації, що спричинило тяжкі наслідки.

Зокрема, відповідно до наказу ІНФОРМАЦІЯ_4 від 15 січня 2020 року № 60, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надано містобудівні умови та обмеження (МУО) на будівництво нового житлово-громадському комплексу на 5 га по АДРЕСА_1 .

Наприкінці 2019 року Київрада затвердила детальний план території (ДПТ) частини Печерського району, до складу якого увійшла зазначена ділянка, який передбачає ущільнення його житловою забудовою.

Згідно МУО, будівництво планується на земельній ділянці (кадастровий номер: 8000000000:79:083:0001, площею 5,3292 га). Цільове призначення - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості; вид використання для експлуатації та обслуговування будівель і споруд заводу. Зазначена ділянка перебуває у комунальній власності.

Функціональне призначення ділянки територія змішаної житлової та громадської забудови відповідно до детального плану території (ДПТ) в районі вулиць Велика Васильківська, Академіка Філатова, Анрі Барбюса, Тверській і бульвару Дружби Народів.

У МУО визначено, що згідно з проектним рішенням ДПТ, проектована ділянка потрапляє в три містобудівні зони:

-змішана багатоквартирна житлова забудова (гранично допустима висота 25-31 поверх);

-змішана багатоквартирна житлова та громадська забудова (гранично допустима висота 26 поверхів);

-навчальна зона (гранично допустима висота визначається відповідно до будівельних норм для громадських закладів).

Також, у документі зазначено, що ділянка знаходиться в межах історичного центу міста, центральній планувальній зоні, історичного ареалу. У зв`язку з цим, відповідно до вимог чинного законодавства, замовнику необхідно погодити проектну документацію з органами культурної спадщини.

Окрім цього встановлено, що відповідно до «Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна які розташовані на земельній ділянці кадастровий номер: 8000000000:79:083:0001, площею 5,3292 га», наявність обтяження.

Як встановлено в ході здійснення досудового розслідування, на даний час фактично будівельні роботи на об`єкті «Будівництво житлово-громадського комплексу з об`єктами соціального призначення по АДРЕСА_1 » всупереч вимогам містобудівного законодавства, без внесення відповідних змін до дозвільної документації, проводиться генеральною підрядною організацією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

13.09.2022 слідчим у кримінальному провадженні, з урахуванням зауважень експерта, повторно призначено судову будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_6 .

В ході проведення судової будівельно-технічної експертизи надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, які необхідні для можливості подальшого проведення призначеної експертизи, а саме:

-проектну документацію у повному обсязі, розроблену та затверджену у встановленому законодавством порядку (із наявністю в ній у тому числі: містобудівних умов та обмежень, містобудівного розрахунку, архітектурно-будівельної частини, технологічної частини, схеми генерального плану і транспорту, загальної пояснювальної записки, розділу з охорони навколишнього середовища) на об`єкт дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

-дозвіл на виконання підготовчих робіт на об`єкті дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

-дозвіл (декларації) про початок виконання будівельних робіт на об`єкті дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ;

-розроблений та затверджений у встановлений законодавством порядку Детальний план території кварталу в якому забудовано (або будується) об`єкт дослідження по АДРЕСА_1 (у кольоровому вигляді).

Враховуючи викладене вище, на даний час виникла необхідність у вилученні оригіналів документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з метою встановлення проведення відповідної судової експертизи.

Документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати містять відомості, щодо обставин кримінального провадження, які підлягають доказуванню та мають значення документів у кримінальному провадженні за№ 42020100000000203 від 29.05.2020.

Слідчим у клопотанні доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Дану інформаціюнеможливо отриматив іншийспосіб танеможливо довестиобставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою інформації,яка знаходитьсяу володінніПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Беручи до уваги викладене вище, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Разом з тим, слідчим не обгрунтована необхідність вилучення оригіналів зазначених документів, тому клопотання підлягає частковому задоволенню, а саме з можливістю вилучення належним чином завірених копій зазначених документів.

Керуючись ст. ст.131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого управління ГУНП у місті Києві ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи, а також прокурорам групи прокурорів Київської міської прокуратури, у кримінальному провадженні за № 42020100000000203 від 29.05.2020,тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення належним чином засвідчених документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

-проектну документацію у повному обсязі, розроблену та затверджену у встановленому законодавством порядку (із наявністю в ній у тому числі: містобудівних умов та обмежень, містобудівного розрахунку, архітектурно-будівельної частини, технологічної частини, схеми генерального плану і транспорту, загальної пояснювальної записки, розділу з охорони навколишнього середовища) на об`єкт дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

-дозвіл на виконання підготовчих робіт на об`єкті дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

-дозвіл (декларації) про початок виконання будівельних робіт на об`єкті дослідження, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ;

-розроблений та затверджений у встановлений законодавством порядку Детальний план території кварталу в якому забудовано (або будується) об`єкт дослідження по АДРЕСА_1 (у кольоровому вигляді), які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110442357
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/7839/21

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кахно І. А.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кахно І. А.

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні