Ухвала
від 27.04.2023 по справі 137/306/23
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/306/23

У Х В А Л А

27.04.2023 смт. Літин

Літинський районний суд Вінницької обалсті

в складі головуючого судді Желіховського В.М.

секретаря судових засідань Голота О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Літин матеріали цивільної справи за правилами окремого позовного провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Літинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

До Літинського районного суду Вінницької області звернулася з заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій зазначає, що вона з 2011 року проживала в незареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 .

Заяву мотивує тим, що ОСОБА_2 був мобілізований до лав Збройних сил України, проте, 5.10.2022 під час артилерійського обстрілу поблизу м. Оріхів Запорізької області ОСОБА_2 загинув.

Для отримання одноразової грошової допомоги, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час діє воєнного стану», її як дружині загиблого необхідно встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу. Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку. При визначенні предметної юрисдикції справи суд має виходити із суті права/інтересу, за захистом якого суб`єкт публічного права звертається до суду, та мети звернення з позовом, оскільки саме такі критерії розмежування належності спору до тієї чи іншої юрисдикції дають змогу найбільш ефективно захистити порушене право позивача, аніж розмежування юрисдикції виключно на підставі участі у спорі суб`єкта владних повноважень. Визначальною ознакою приватно-правових відносин є наявність майнового чи особистого немайнового інтересу. Оспорювані або невизнані майнові права та інтереси підлягають захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення такого права або інтересу призвели дії суб`єкта владних повноважень при виконанні ним владних управлінських функцій.

За змістом статті 19 ЦПК України під цивільною юрисдикцією розуміється компетенція загальних судів вирішувати з додержанням процесуальної форми цивільні справи у видах проваджень, передбачених цим Кодексом.

Частиною першою статті 19 цього Кодексу визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Постановою Верховного Суду у складі колегії судді Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 22 березня 2023 року справа №290/289/22-ц, визначено, що встановлення факту проживання однією сімєю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, який загинув від час участі у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів національної безпеки і стримуванні агресії російської федерації, не підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Такі вимоги пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) певного соціально-правового статусу, не пов`язаного з будь-якими цивільними правами та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням. Відповідно, за своїм предметом та можливими правовими наслідками такі вимоги пов`язані з публічно-правовими відносинами з державою, зокрема Міністерством оборони України і становлять предмет доказування у провадженні у порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Враховуючи ту обставину, що заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, оскільки такий факт необхідний її для призначення та виплати одноразової грошової допомоги, а відповідно до Постанови Верховного Суду у складі колегії судді Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 22 березня 2023 року справа №290/289/22-ц, даний спір є публічно-правовим та підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. За таких підстав, суд вважає необхідним провадження по справі закрити. Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 7 ЗУ «Про судовий збір», закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. За таких підстав, ОСОБА_1 необхідно повернути сплачений нею при зверненні судовий збір в сумі 536,80 грн. Керуючись ст. 255 ЦПК України, ЗУ «Про судовий збір», Постановою Верховного Суду у складі колегії судді Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 22 березня 2023 року справа №290/289/22-ц,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Літинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькому районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про встановлення факту, що має юридичне значення, провадженням закрити.

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Вінницькій області (21018, м. Вінниця, вул. Пирогова, 29)повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , судового збору сплаченого відповідно до платіжної інструкції №0.0.2922607908.1 в розмірі 536,80 грн. Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду на протязі п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:В. М. Желіховський

СудЛітинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110462518
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження

Судовий реєстр по справі —137/306/23

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні