Ухвала
від 25.04.2023 по справі 320/13777/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

про повернення позовної заяви

25 квітня 2023 року Київ № 320/13777/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Брагіна О.Є., розглянувши позовну заяву адвоката Весеньова Євгена Володимировича в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "Благосфера" до Антимонопольного комітету України; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Черкаська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Черкаської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення,

у с т а н о в и в:

адвокат Весеньов Є.В. в інтересах ТОВ "Благосфера" звернувся до суду з вимогами до АМК України про визнання протиправним та скасування рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 10.02.2023 року №1560-p/пк-пз, в частині пунктів 1 мотивувальної частини та в резолютивній частині, та від 20.02.2023 року №1926-p/пк-пз.

Дослідивши позовну заяву на предмет дотримання вимог ст.ст. 160, 161 КАСУ, суд приходить до висновку про необхідність її повернення заявникові, з огляду на таке:

відповідно до ч.1 ст. 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно із ч.1 ст. 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Частиною 4 ст. 59 КАС України визначено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданими відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 20 ЗУ "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" від 05.07.2012 № 5076-VI, під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами.

Згідно з ч.1 ст. 26 Закону №5076 адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За приписами ч.2 ст. 26 Закону №5076 ордером є письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Відповідно до п. 12 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41 (далі Положення), ордер містить, зокрема, але не виключно, наступні реквізити: прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане.

Таким чином, номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане, є обов`язковими реквізитами ордеру.

При цьому, згідно рішення РАУ №98 "Про затвердження роз`яснення щодо заповнення обов`язкових реквізитів ордеру на надання правової допомоги", при генерації ордеру, у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України www.unba.org.ua, графа «посвідчення адвоката» заповнюється автоматично. У випадку, якщо під час генерації ордеру, графа «посвідчення адвоката» не заповнилась автоматично, це означає, що відповідні відомості адвоката відсутні в Єдиному реєстрі адвокатів України. В такому випадку для зручності в роботі адвокат повинен оновити відомості про себе в ЄРАУ, а до тих пір вправі вносити ці данні вручну.

Разом з цим, як вбачається із доданого до позовної заяви ордера серії СА №1051687 від 24.03.2023, наданого на підтвердження повноважень адвоката Весеньова Є.В. діяти від імені та в інтересах ТОВ "Благосфера", останній не містить жодної інформації у графі "посвідчення адвоката".

Відтак, у даному випадку, в ордері серії СА №1051687 від 24.03.2023 відсутній такий обов`язковий реквізит, як інформація про посвідчення адвоката, з огляду на що такий ордер не відповідає вимогам Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, є неналежно оформленим і не може вважатися юридично значимим документом для цілей підтвердження повноважень адвоката на представництво інтересів особи у суді.

Пунктом 3 ч.4 ст.169 КАС України встановлено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 169, 171, 243, 248 КАС України, суд

у х в а л и в:

позовну заяву адвоката Весеньова Євгена Володимировича в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "Благосфера" (ЄДРПОУ 43442507; бульв. Шевченка, 145, оф.325, м.Черкаси, Черкаська область, 18001) до Антимонопольного комітету України (ЄДРПОУ 00032767; вул. Митрополита Василя Липковського, буд. 45, Київ, 03035); третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Черкаська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Черкаської міської ради (ЄДРПОУ 26536040; вул. Різдвяна, 60, м. Черкаси, Черкаська обл., 18001) про визнання протиправним та скасування рішення, - повернути позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення (підписання) ухвали.

Суддя Брагіна О.Є.

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено28.04.2023
Номер документу110471588
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —320/13777/23

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні