Рішення
від 27.04.2023 по справі 482/1070/22
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.04.2023

Справа № 482/1070/22

Номер провадження 2/482/49/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2023 року м. Нова Одеса

Новоодеський районнийсуд Миколаївськоїобласті ускладі: головуючого судді СергієнкоС.А.,за участюсекретаря Алєксєєнко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Південь Агро Інвест" про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення орендної плати, -

В С Т А Н О В И В:

27 жовтня 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до відповідача ТОВ "Південь Агро Інвест" про розірвання договору оренди земельної ділянки, стягнення орендної плати.

У обґрунтування позову зазначила, що вона є власницею земельної ділянки площею 2,0 га, кадастровий номер 4824880800:03:000:0109, розташованої на території Сухоєланецької сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, яку згідно з договором оренди земельної ділянки, укладеним 31.08.2017 року між нею та відповідачем, передано в оренду ТОВ "Південь Агро Інвест".

Вказала, що на даний час відповідачем не виплачено їй орендну плату за 2018-2021 роки, що є підставою припинення права користування земельною ділянкою, а тому просила суд про розірвання договору оренди земельної ділянки від 31.08.2017 року, кадастровий номер 4824880800:03:000:0109, площею 2,0 га, укладеного між не, ОСОБА_1 , та ТОВ "Південь Агро Інвест", а також стягнення з відповідача на її користь плати за оренду земельної ділянки за 2018-2021 роки.

Від відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач не визнає пред`явлені позовні вимоги в повному обсязі та просить відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову. Свою позицію представник позивача обґрунтовує тим, що заборгованість ТОВ "Південь Агро Інвест" перед позивачем виникла не з вини орендаря, а з вини орендодавця, оскільки вказаний договір оренди землі не містить банківських реквізитів для перерахування коштів в рахунок орендної плати. ТОВ «Південь Агро Інвест» зверталося до ОСОБА_1 за отриманням банківських реквізитів, однак позивачем вони надані не були. Крім того, ОСОБА_1 жодного разу не звернулася безпосередньо до адміністрації та керівництва офісу для отримання орендної плати готівкою або в натуральній формі.

Також представник відповідача просив суд про застосування строків позовної давності, до заборгованості за 2018 рік .

Позивач у судове засідання не з`явилася, але надала письмову заяву, в якій позовні вимоги підтримала, просила про їх задоволення та про розгляд справи за її відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши доводи позову і матеріали справи, судом встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Згідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка кадастровий номер 4824880800:03:000:0109, площею 2 га.

31.08.2017 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Південь Агро Інвест" укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого в оренду передано земельну ділянку площею 2,0 га, розташовану на території Бузької сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, кадастровий номер 4824880800:03:000:0109, строком на 30 років, сплив якого починається з моменту державної реєстрації права оренди.

П.п. 4.1 4.7 вказаного Договору сторони погодили, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 100 грн. (з ПДФО та ВЗ) на рік за весь об`єкт оренди, починаючи з 01.01.2018 р. по 31.12.2021 р. включно. З 01.01.2022 р. орендна плата буде вноситись орендарем у грошовій формі в розмірі 6000 грн. на рік, але не менше 6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або в натуральній формі на суму орендної плати. Із цієї суми орендарем як податковим агентом утримуються податки (збори), передбачені чинним законодавством України.

Орендна плата вноситься орендарем до 30 грудня поточного року. Орендар перераховує грошові кошти орендної плати на банківський розрахунковий рахунок орендодавця та/або виплачує через касу орендаря та/або здійснює виплату засобами поштового зв`язку через місцеві відділення УДППЗ "Укрпошта" шляхом надіслання на адресу орендодавця поштових переказів, або в іншій формі, погодженій сторонами.

У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим Договором, справляється пеня у розмірі 0,001% від несплаченої суми за кожний день прострочення.

28.09.2017 року сторонами було підписано акт прийому-передачі земельної ділянки.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, земельна ділянка кадастровий номер 4824880800:03:000:0109, площею 2 га, передана в строкове платне користування земельною ділянкою строком на 30 років, починаючи з 31.08.2017 року, орендар: ТОВ "Південь Агро Інвест", орендодавець: ОСОБА_1 , дата державної реєстрації: 28.09.2017 року.

За даними довідки №21/11-1 від 21.11.2022 р. станом на 21.11.2022 р. за ТОВ «Південь Агро Інвест» наявна заборгованість по виплаті орендної плати ОСОБА_1 в сумі 322,00 грн.: за 2018 по 2021 рік включно по 80,50 грн. на рік.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі (ч. 1 ст. 2 Закону України "Про оренду землі").

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі (ч. 1 ст. 21 Закону України "Про оренду землі").

Частинами 3 та 4 статті 31 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Ст. 24 Закону України "Про оренду землі" визначено право орендодавця вимагати від орендаря в тому числі і своєчасного внесення орендної плати.

За правилами ч.3 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно з п.«д» ч.1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Наведені положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання як договору оренди, так і договору суборенди земельної ділянки, тоді як разове порушення умов договору оренди у цій частині не вважається систематичним і не може бути підставою для його розірвання.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 12.12.2012 року у справі № 6-146цс12.

Згідно із ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Згідно із ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як встановлено договором оренди землі, ТОВ "Південь Агро Інвест" зобов`язалося сплачувати орендодавцю ОСОБА_1 орендну плату у визначеному Договором про оренду землі розмірі.

Проте, підтвердження виплати щорічної орендної плати на користь орендодавця ОСОБА_1 за весь період дії договору представником відповідача до суду не надано.

Оцінивши досліджені у судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що внаслідок порушення умов договору орендарем - систематичної невиплати орендної плати, орендодавець ОСОБА_1 не отримує орендну плату, на яку розраховувала та має право згідно з умовами договору, що є істотним порушенням договору, а тому є підставою для розірвання договору оренди.

Безпідставними є твердження відповідача про те, що відповідач ухилилася від отримання орендної плати, не надала необхідних даних до бухгалтерії підприємства для проведення виплати орендної плати та не з`являлася до каси підприємства задля її отримання, оскільки відповідач свого обов`язку зі сплати позивачу орендної плати належним чином не виконав всупереч погодженим умовам Договору, в тому числі не здійснив таку виплату засобами поштового зв`язку через місцеві відділення УДППЗ "Укрпошта" шляхом надіслання на адресу орендодавця поштових переказів, а також і шляхом внесення боргу в депозит нотаріуса, як це передбачено положеннями ст. 537 ЦК України.

За наведених обставин позов ОСОБА_1 , в частині розірвання договору оренди земельної ділянки, підлягає задоволенню.

Крім того, суд приходить до висновку про необхідність часткового задоволення позовних вимог щодо стягнення орендної плати з відповідача на користь позивача.

Так, за правилами ст.ст. 256, 267 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові. Суд застосовує позовну давність лише за заявою сторони у спорі, зробленою до ухвалення судом рішення.

Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (ч.ч.1,5 ст. 261 ЦК України).

Право кредитора вважається порушеним з моменту недотримання боржником строку погашення кожного чергового траншу, а тому й початок перебігу позовної давності за кожний черговий платіж починається з моменту порушення строку його погашення. Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 30 вересня 2015 р. у справі № 6-154цс15.

Оскільки оренда плата є щорічним платежем та внаслідок домовленостей сторін договору оренди вноситься до 30 грудня поточного року, за який здійснюється розрахунок орендної плати, про порушене право на отримання орендної плати орендодавцю стало відомо з 31 грудня 2018 року.

Позивач звернулася до суду 27.10.2022 року, тобто з пропуском строку на звернення до суду за стягненням орендної плати за 2018 рік, а тому, в межах строків позовної давності на користь позивачки підлягає стягненню орендна плата за 2019-2021 роки, яка внаслідок домовленостей сторін у Договорі (п.4.1) має вноситись орендарем у грошовій формі в розмірі 100 грн. з ПДФО та ВЗ на рік за весь об`єкт оренди по 31.12.2021 р включно.

За даними довідки №21/11-1 від 21.11.2022 р. станом на 21.11.2022 р. за ТОВ «Південь Агро Інвест» наявна заборгованість по виплаті орендної плати ОСОБА_1 в сумі 322,00 грн.: за 2018 по 2021 рік включно по 80,50 грн. на рік, тобто по 80,50 грн за кожний рік після виконання домовленостей щодо п.п. 4.1,4.2 Договору оренди землі.

У межах строків позовної давності на користь позивача підлягає стягненню орендна плата за 2019 - 2021 роки, всього в сумі 241,50 грн.

В силу ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Так, позивачем було сплачено 992,40 грн. судового збору за вирішення позовних вимог про розірвання договору оренди землі та 992,40 грн. за вирішення позовних вимог про стягнення орендної плати. З урахуванням розміру задоволених позовних вимог слід стягнути з відповідача на користь позивача 992,40 грн. + 595,44 грн. (60% задоволених позовних вимог майнової вимоги) грн., а всього в сумі 1587,84 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 141, 142, 259, 263, 264, 265, 268, 279 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Південь Агро Інвест" про розірвання договору оренди земельної ділянки задовольнити частково.

Розірвати договір оренди землі, укладений 31.08.2017 року щодо земельної ділянки кадастровий номер № 4824880800:03:000:0109, площею 2,0000 га., між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Південь Агро Інвест», право оренди зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 28.09.2017 року за № 22673951.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Південь Агро Інвест" (ЄДРПОУ 41107067) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , плату за оренду земельної ділянки за 2019-2021 роки у сумі 241,50 грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Південь Агро Інвест" (ЄДРПОУ 41107067) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , 1587,84 грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення не буловручене удень його проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Головуючий суддя: С.А.Сергієнко

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110482202
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —482/1070/22

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Сергієнко С. А.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні