Ухвала
від 26.04.2023 по справі 359/5659/21
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/204/2022

Справа № 359/5659/21

УХВАЛА

26 квітня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В..

при секретарі - Воскобоєвій С.Ф.,

за участі представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Борисполі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача ОСОБА_4 , третя особа на стороні відповідача головний спеціаліст відділу реєстрації місця проживання Бориспільської міської ради Угро Надія Петрівна, про визнання заповіту недійсним, -

В С Т А Н О В И В :

В червні 2021 року ОСОБА_3 звернулась до Бориспільського міськрайонного суду Київської області з вище зазначеним позовом про визнання недійсним заповіт від 27 липня 2020 року, складений на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посвідчений 27 липня 2020 року секретарем Іванківської сільської ради Угро Надією Петрівною, зареєстрований в реєстрі №107.

Ухвалою Бориспільськогоміськрайонного судуКиївської областівід 22верезня 2022року увказаній справібуло призначено судовупочеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

26.12.2022 до Бориспільського міськрайонного суду надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів експертів Черпак В., Красюка І., відповідно до якого у тому числі зазначили про надання достовірних вільних зразків почерку та підпису ОСОБА_5 за різний період часі, у тому числі наближених за часом виконання до дати складання досліджуваного документа (27.07.2020). До отримання додаткових матеріалів проведення експертизи призупинено (а.с.231 т.1)

22.03.2023 від представника позивача адвоката Фалеса В.В. до суду надійшло клопотання про витребування оригіналів письмових доказів, що містять зразки підпису та почерку померлого ОСОБА_5 , а саме: - матеріали судової справи № 2-4151/03 або оригінали документів, що, в ній містяться, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 , у Деснянського районного суду м. Києва (код ЄДРПОУ: 02896779, адреса: 02225, м. Київ, проспект Володимира Маяковського, 5В); - оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 , у Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» (код ЄДРПОУ: 21616582, адреса: 03151, м. Київ, вул. Святослава Хороброго, буд. 3); - оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 , у Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві (код ЄДРПОУ: 42098368, адреса: 04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 16); - оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 у Житлово-будівельного кооперативу «Дніпровський-2» (код ЄДРПОУ 22865249, адреса: 02156, м.Київ, вул. Шолом-Алейхема, буд. 14).

У підготовчому засіданні представник позивача клопотання підтримав, відповідач ОСОБА_2 проти задоволення клопотання не заперечує. Вважають доцільним зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Дослідивши подане клопотання, заслухавши думку учасників справи суд дійшов наступних висновків.

В силу вимог ч.ч.1,2 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч.2 ст.76 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно ч.1ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1)для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Встановлено, що для вирішення питань, які мають безпосереднє значення до предмету доказування, які стосуються предмету та підстав спору, потрібні спеціальні знання.

Сторонами та судом у даній справі було визнано необхідність отримання висновку експерта за результатами проведення раніше призначеної судової почеркознавчої експертизи.

Разом із з цим для проведення судової почеркознавчої експертизи експертом необхідно надати вільні зразки підпису та почерку померлого ОСОБА_5 в достатній кількості.

Як встановлено зі змісту поданого клопотання оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 , знаходяться в розпорядженні інших осіб, які не є учасниками справи, та отримати їх для подальшого направлення для проведення судової експертизи можливо лише у спосіб їх витребування судом.

Так, відповідно до вимог ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно ч.7ст.84ЦПК Україниособи,які немають можливостіподати доказ,який витребовуєсуд,або немають можливостіподати такийдоказ увстановлені строки,зобов`язані повідомитипро цесуд іззазначенням причинпротягом п`ятиднів здня врученняухвали.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що клопотання про витребування оригіналів письмових доказів слід задовольнити та витребувати докази з метою проведення призначеної судової експертизи

Провадження у цивільній справі підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.2, 76-78,81-83,84, 252 ч.1 п.5, 353 ЦПК України, суд -

ухвалив:

1. Витребувати у Деснянського районного суду м. Києва (код ЄДРПОУ: 02896779, адреса: 02225, м. Київ, проспект Володимира Маяковського, 5В), зобов`язавши протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали, направити Бориспільському міськрайонному суду Київської області:

- матеріали судової справи № 2-4151\03 або оригінали документів, що в ній містяться, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в місті Києві, місце проживання: АДРЕСА_1 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 ),.

2.Витребувати уДержавного підприємства«Центр державногоземельного кадастру»(кодЄДРПОУ:21616582,адреса:03151,м.Київ,вул.Святослава Хороброго,буд.3), зобов`язавши протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали, направити Бориспільському міськрайонному суду Київської області:

- оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в місті Києві, місце проживання: АДРЕСА_1 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 ).

3.Витребувати уГоловного управлінняПенсійного фондуУкраїни вм.Києві (кодЄДРПОУ:42098368,адреса:04053,м.Київ,вул.Бульварно-Кудрявська,16), зобов`язавши протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали, направити Бориспільському міськрайонному суду Київської області:

- оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в місті Києві, місце проживання: АДРЕСА_1 ,дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 ),

4. Витребувати у Житлово-будівельного кооперативу «Дніпровський-2» (код ЄДРПОУ 22865249, адреса: 02156, м. Київ, вул. Шолом-Алейхема, буд. 14),зобов`язавши протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали, направити Бориспільському міськрайонному суду Київської області:

- оригінали документів, які містять зразки підпису та рукописного тексту ОСОБА_5 (РНОКПП: НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серія НОМЕР_2 , виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в місті Києві, місце проживання: АДРЕСА_1 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 ),

Роз`яснити,що особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`ятиднів з дня отримання ухвали.

Зупинити провадження у даній цивільній справі на час проведення експертизи.

Ухвала в частині витребування доказів набирає законної сили з моменту її проголошення 26.04.2023 року.

На ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду, або через Бориспільський міськрайонний суд протягом п`ятнадцяти днів, який обчислюється з дня проголошення судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття ухвали суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І. В. Муранова-Лесів

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110496504
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —359/5659/21

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні